گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ دومین نمایشگاه بینالمللی کارتون و کاریکاتور هولوکاست با نمایش 150 اثر از هنرمندان 50 کشور امروز در حوزه هنری تهران افتتاح شده است. در این نمایشگاه آثاری از مازیار بیژنی، شهرام رضایی، منصور مقدم، سامان احمدی، محمود نظری، جابر اسدی از ایران و همچنین جیتت کاستانا از اندونزی، رائد خلیل از سوریه، راشاد السامی از یمن، هیکابی دمیرچی از ترکیه، ماروچین از اندونزی، جوایکو از کلمبیا، توران آکسوی از ترکیه، توماس لوسفلد از فرانسه، عمر زوالوس از پرو و جمع دیگری از هنرمندان جهان دیده میشود. به همین بهانه گفتوگویی انجام دادهایم با سیدمسعود شجاعی طباطبایی دبیر نمایشگاه کاریکاتور هولوکاست که در ادامه میخوانید:
صحبتهای آقای ظریف علیه نمایشگاه کاریکاتور هولوکاست چه مشکلاتی را برای شما ایجاد کرد؟
حرف های آقای ظریف مسیری شد برای اینکه بعضی از خبرگزاری های خارجی و حتی صهیونیستی برخی مسائل را به نفع خودشان مصادره کنند. منتهی آقای نوش آبادی واکنش نشان دادند و گفتند: سوءتعبیر شده و آقای ظریف در صف اول مبارزه با رژیم صهیونیستی است. ما هم این را به فال نیک می گیریم. به هر حال وقتی صحبت های آقای ظریف مطرح شد، ما معترض شدیم به اینکه یک سری مفاهیم نادرست را ایشان مطرح کردند. به اضافه اینکه جوابیه آقای نوش آبادی هم چند تا ایراد داشت؛ یکی اینکه گفتند سخنان آقای ظریف بیشتر مصرف خارجی داشته، نه داخلی. اما ایشان باید متوجه باشند که این یک مسابقه بین المللی است و 50 کشور دنیا در آن شرکت می کنند. وقتی وزیر امور خارجه کشورمان در مورد این مسابقه اظهار نظر می کنند، خوب است بدانند که این بازخورد خارجی دارد. شرکت کنندگان در جشنواره ما چهره های فرهیخته هنری هستند. اینها بالاخره دچار دوگانگی می شوند. بنابراین ما هم برای اینکه صهیونیست ها از این مسئله سواستفاده نکنند و ما را با دولت در دو جناح مخالف هم نشان ندهند، صحبت های آقای نوش آبادی را به فال نیک گرفتیم. ما همه فکرمان این است که خدای ناکرده دشمنان مان از مباحثی که مطرح می شود، سوءاستفاده نکنند. به خصوص صهیونیست ها که آدم های خیلی کثیفی هستند. همه چیز را با دروغ و تظاهر جور دیگری جلوه می دهند و تمام تلاش شان این است که در کشور ما دو دستگی و انشقاق ایجاد کنند. ما حواسمان به این قضیه هست. برای همین هم گفتیم اگر آقای ظریف می خواهند به نمایشگاه بیایند، منعی ندارد. با وجود اینکه ایشان گفتند ما به افتتاحیه این نمایشگاه نخواهیم رفت.
ما زیاد دنبال حمایت دولتی نیستیم. آنها هم هیچ پیشنهادی به ما ندادند. ترجیح مان این است که ارگان های مردم نهاد به فکر این ماجرا باشند؛ فارغ از اتفاقاتی که در حوزه سیاست و دیپلماسی شاهدش هستیم. این اتفاق ربطی به مسائل سیاسی ندارد. ما دنبال این هستیم که وزارت امور خارجه ما در مسائلی از این دست با عزت و قدرت مواضعش را مطرح کند. شما می بینید وقتی حضرت امام بحث اسرائیل می شود، خیلی موضع محکمی می گیرند و می فرمایند: ان شاءلله شاهد محو اسرائیل باشیم. نمایشگاه ما هم تلاشی است برای افشای این رژیم غاصب و تمام کسانی که از آن حمایت می کنند. بنابراین حواس مان هست که آب توی آسیاب دشمن نریزیم.
جز نمایشگاه که قرار است تا ده خرداد برای عموم امکان دیدنش مهیا باشد آیا بخش های دیگری هم در نظر گرفته اید؟ و اینکه چه مهمانان ویژه ای قرار است از نمایشگاه بازدید کنند؟
روز افتتاحیه ظاهراً آقای نوش آبادی تشریف آورده بودند نمایشگاه. البته من ندیدم شان و مثل اینکه فرصت کمی آمدند و رفتند. ولی همین که نمایشگاه خیلی جدی در رسانه های داخلی و خارجی بازتاب پیدا می کند خیلی خوب است. این نمایشگاهی است که در واقع شاکله رژیم صهیونیستی را زیر سوال می برد. شاکله رژیم صهیونیستی بر مبنای هولوکاست طراحی شده. هولوکاست مستمسکی شده که اینها در چنین روزی بگویند به واسطه اتفاقی که در جنگ جهانی دوم افتاده -یعنی هولوکاست- باید سرزمین فلسطین را به ما بدهید. ما این را زیر سوال می بریم. هنرمندان 50 کشور دنیا هم کار فرستادند. صهیونیست ها به شدت به وحشت افتاده اند. حتی قبل از برپایی نمایشگاه وقتی لیست را گذاشتیم روی سایت بلافاصله اینها به «بان کی مون» نامه نوشتند و خواستار تحریم نمایشگاه و هنرمندان شدند. صهیونیست ها از افشاگری با رسانه ای مثل کاریکاتور که هنری بین المللی و قابل فهم است بسیار واهمه دارند.
صهیونیست ها همیشه دنبال مظلوم نمایی هستند. همیشه مطرح می کنند که ما با کسانی روبه رو هستیم که هولوکاست را انکار می کنند. در صورتی که ما نه دنبال نفی، نه دنبال اثبات هستیم. ما در پوستر نشان دادیم که صهیونیستها جا پای رژیم آلمان نازی گذاشته اند. ما نگران هولوکاست های معاصری هستیم که توسط رژیم صهیونیستی در فلسطین، غزه و حتی در عراق و سوریه ایجاد شده و می شود.
در میان این 50 کشوری که اثر فرستادند کشورهای غربی هم هستند؟
بیشترین تعداد شرکت کننده از کشور فرانسه است. 10 نفر از کاریکاتوریست های فرانسوی کار فرستادند برای نمایشگاه. این نشان می دهد که به هر جهت هنرمندان کاریکاتوریست سیاسی حتی با وجود قوانین سفت و سختی که وجود دارد ابایی از شرکت در چنین مسابقه ای ندارند. آنها در مقام طرفداری از مظلوم در این مسابقه کار می دهند و کارهای بسیار خوبی هم ارائه کرده اند. از آلمان به همین شکل و از کشورهای دیگر هم کار آمده.
از فلسطین کار نیامده؟
از طرف بعضی کشورها که هنرمندان فلسطینی در آن حضور دارند کار آمده؛ مثل سوریه و لبنان، ولی شرایط فلسطین را باید درک کنیم. آنها همین جوریش هم در فشار هستند و شرایط بسیار سختی دارند. حتی هنرمندان بعضی از کشورهای اروپایی که شرایط سختی دارند و ممکن است شرکت در نمایشگاه برای شان مشکل ساز شود، با اسم مستعار کار فرستادند. هرچند بیشترشان اعلام کردند که ما ترسی نداریم. با این حال هنوز نمایشگاه شروع نشده به بعضی از آنها فشار آوردند؛ از جمله به رئیس انجمن کاریکاتوریست های فرانسه که آقای «برنارد لیتون» هستند. به ایشان بلافاصله برچسب یهودی ستیزی زدند.
خوشبختانه در نمایشگاه هنرمندان بزرگی شرکت کرده اند. هنرمندانی که خیلی شان مسلمان نیستند، ولی از موضع دفاع از مظلوم و مقابله با ظالم کار فرستادند.
استقبال هنرمندان داخلی چه طور بوده؟
خیلی خوب. کافی است نگاهی به لیست هنرمندان ایرانی بیندازید و ببینید چه قدر پرتعداد هستند.
شما به عنوان دبیر مسابقه کارتون و کاریکاتور هولوکاست نگران اعمال فشار و محدودیت به خاطر مسئولیت تان نیستید؟
خوشبختانه ما در کشوری زندگی می کنیم که هیچ نگرانی از بابت امنیت نداریم. ما به صورت پایدار مسابقات متعددی را گذاشتیم که خیلی از کشورها واقعا نمی توانند در آن ورود پیدا کنند. آخرین مسابقه ای که گذاشتیم با موضوع «داعش» بود. بسیاری از خبرنگاران خارجی ترس داشند مصاحبه کنند و دچار مشکل بشوند. یعنی اینقدر فضای رعب و وحشت هست. دشمنی صهیونیست ها در دنیا زبانزد همه است و به خاطر این است که منفورترین رژیم در دنیا هستند و رژیم «کودک کش» لقب گرفته اند. این روزها نمایشگاه در فضایی خیلی خوب و امن، به لطف شهدا و مخصوصاً شهدای مدافع حرم،پ که در حال حاضر از مرزهای ایران به نوعی دفاع می کنند هیچ مشکل و نگرانی نداریم. الحمدالله با وجود رهبر معظم انقلاب که واقعا نور امیدی برای همه ما هستند و رهنمودهای ایشان کار را جلو می بریم. همین طور فرمایشات حضرت امام همیشه الگوی ما بوده و هست. ما این نمایشگاه را بعد از این که طرح توهین آمیزی از پیامبر در نشریه شارلی ابدو کار کردند و در واکنش به آن اتفاقات راه انداختیم. حضرت امام فرمایش زیبایی دارند که می فرمایند: اگر در مقابل دینمان بایستید، ما در مقابل تمام دنیایتان خواهیم ایستاد.»