به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عربستان که زمانی بزرگترین صادر کننده نفت آسیا به حساب می آمد حالا با قدرت های بزرگی چون چین، روسیه و ایران بعد از تحریم ها روبرو شده است.
این در شرایطی است که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران برطرف شدن تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران موجب شده تا تهران به یک قدرت فزاینده صادرکننده نفت در دنیا تبدیل شود و این هم دردسر بزرگ دیگری برای عربستان است.
شرکت نفت ملی آرامکو عربستان به دلیل مشکلاتی که به آن اشاره شد، از مدتی قبل مذاکراتی را با شرکت ملی نفت «سی ان پی سی» چین آغاز کرد تا بلکه بتواند با انجام گفت وگو، رضایت طرف چینی را برای سرمایه گذاری مشترک در زمینه بازاریابی، ساخت پالایشگاه، تولید نفت و پتروشیمی بدست آورد.
گزارش ها حاکی است که عربستان تمایل دارد پنج درصد از سهام آرامکو را به فروش بگذارد که معادل ده ها میلیارد دلار ارزش دارد و به همین سبب برای این کشور در این شرایط سرمایه های چین و حتی ژاپن بسیار با اهمیت است.
دو ماه قبل بود که مقام های ژاپنی و عربستانی درباره این معامله که احتمالا به سال 2017 میلادی موکول خواهد شد، بحث هایی انجام دادند و شماری از بانک های چینی نیز علاقه مندی خود را برای مشارکت در این طرح اعلام کردند.
روزنامه «ژاپن تودی» روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد که در چنین شرایطی «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان می کوشد تا در جریان سفر به چین و ژاپن نظر این کشورها را به اجرای طرح های مختلف جلب کند چرا که به خوبی از وضعیت اقتصادی این کشورها آگاهی دارد.
در همین حال اعلام شده است که عربستان می خواهد در جریان یک دوره پنج ساله، اتکای خود را به صادرات نفت کاهش دهد و یک اقتصاد بر حول محورهای دیگری غیر از نفت ایجاد کند.
شاهزاده عربستانی یک طرح رادیکال اقتصادی غیرنفتی را پیشنهاد کرده است که برای اجرای آن سرمایه گذاری بانک های چینی و ژاپنی مهم است.
«محمد بن سلمان» امروز چهارشنبه از اسلام آباد پاکستان وارد چین می شود و پس از مذاکره با مقام های چینی قرار است از روز چهارشنبه هفته جاری به مدت چهار روز به ژاپن برود و در این دو کشور در باره مسایل اقتصادی و امنیتی با مسئولان ذی ربط گفت و گو کند.
او ریاست هیاتی را در اختیار دارد که پس از سفر به ژاپن دوباره برای شرکت در اجلاس سران گروه «جی بیست» در شهر «هانگ جو» در شرق چین به این کشور باز خواهد گشت. این اجلاس 14 و 15 شهریور ماه جاری برگزار می شود.
او در جریان این اجلاس قصد دارد برنامه اصلاحاتی اقتصادی خود را معرفی کند که در پنج سال آینده برای اجرا و تکمیل آن دستکم 72 میلیارد دلار سرمایه نیاز خواهد داشت.
نشریه ژاپنی می نویسد؛ با وجود قدرت های نفتی بزرگی چون ایران و روسیه و چالش های پیش روی عربستان، این کشور به شدت به همکاری های نفتی و غیرنفتی اقتصادی نیاز دارد و می خواهد جایگاه تضعیف شده خود در بازار را دوباره بهبود بخشد و در این بین چین و ژاپن می تواند نقطه امیدی برای کشوری باشد که شرایط خوبی به لحاظ اقتصادی در خاورمیانه ندارد.