چند روستا از جمله روستای دوقلعه براشک در دورن این دهستان قرار دارند که خانههای آنها از کاه گل و نزدیک به هم ساخته شده است.
شغل اصلی روستاییان دهستان سفید سنگ دامداری و به این خاطر سرمایه زندگی آنان گوسفندانشان است.
زلزله فروردین ماه امسال اکثر خانه های این روستاها را تخریب کرد و سرپناه مردم چادرهای هلال احمر شد که هنوز هم بعد شش ماه با وجود وعده های مسئولان در جهت مساعدت مردم این چادرها در کنار خانه های نیمه ساخته روستاییان خود نمایی میکند.
مردم دیگر امیدی به پایان ساخت خانه های خود در مهرماه ندارند و به این خاطر از مسئولان گلایهمند هستند، چون وعدههای آنان به صورت کامل محقق نشده است.
بنیاد مسکن نیز هفت میلیون تومان کمک بلاعوض و 20 میلیون ریال وام برای هر خانوار روستایی مقرر و پرداخت آن را هم به صورت قسط به قسط تعیین کرد و این امر برای روستاییان مشکلاتی ایجاد کرده و باعث شده که روند ساخت خانه هایشان با کندی پیش برود که این امر خود نگرانی های برای آنان در برداشته است.
چند زن از روستای دوقلعه براشک در گفتوگو با خبرنگاران از وعدههای ناقص مسئولان گلایه کردند.
آنان به مبلغ وام نیز اعتراض داشتند و بیان کردند که این مقدار پاسخ گوی ساخت خانههایشان نیست و به منظور تکمیل خانههای خود به مبلغ بیشتری نیاز دارند.
این زنان روستایی بیان کردند: وام را به صورت قسط به قسط به ما داده اند، یعنی باید پی خانه هایمان را میریختیم و بعد که کارشناس آن را تایید میکرد، قسط اول آن را پرداخت میکردند در حالی که ما با مشکلات مالی مواجه بودیم، خیلی از روستاییان برای تکمیل خانه هایشان مجبور شدند تعدادی از دامهایشان را بفروشند در حالی که اینها سرمایه زندگییمان هستند.
ناراحتی و نگرانی روستاییان از این که نتوانند خانه های خود را بسازند و همچنین ترس از این که مبادا مجبور باشند در سرمای پاییز و زمستان داخل همین چادرها سر کنند در وجود و چهرههایشان به وضوح دیده میشود.
یکی از زنان روستایی ادامه داد: هنوز خانه من تکمیل نشده است و این مبلغ برای ساخت کم است، چون پول بیشتری نیاز داریم تا خانه هایمان را درست کنیم. فقط سه خانوار توانسته اند خانه های خود را درست کنند که آنها با قرض و فروش دامهایشان این کار کردهاند.
از او پرسیدم مسئولان در این مدت شش ماه برای بازدید به روستای شما آمدهاند؟ در جوابم گفت: هر خانهای که ساخته و تمام می شد، برای افتتاحش میآیند و ما حرفهایمان را میگوییم؛ اما آنها فقط میگویند باشد، رسیدگی می کنیم و بعد هیچ خبری نمیشود.
از آن جهت که روستا به خاطر تولید غذای جامعه از اهمیت استراتژیکی برخودار است متاسفانه به خاطر حاکم شدند شرایط بد اقتصادی و کمی توجهی مسئولان به مردم روستاهای آسیب دیده سفید سنگ تعدادی از خانوادهای آنان به شهرها مهاجرت کردهاند.
چنانچه مسئولان همین روند مساعدت و حمایت از آسیب دیدهگان در پیش بگیرند، بعید نیست که با شروع فصل سرما و تنگ شدن عرصه بر مردم اکثرا به شهرهای اطراف مهاجرت کنند.
گام بلند جهادگران بسیجی برای رفع مشکلات مناطق زلزله ده استان
اما با وجود کم توجهی مسئولان به روستاییان زلزله زده سفید سنگ کسانی مانند جهادگران بسیج دانشجویی هستند که دغدغه آنان حل مشکلات روستاییان است.
با وجود کمی بودجه و امکانات محدود جهاد سازندگی بسیج دانشجویی خراسان رضوی جهت کاهش مشکلات مردم این روستاها گروهای جهادی متشکل از دانشجویان دانشگاههای خراسان رضوی تشکیل و به این مناطق اعزام شده است.
محمود بناحقدوست، مسئول سازندگی و کارآمدسازی بسیج دانشجویی خراسان رضوی در گفتوگو با خبرنگاران گفت: جهادگران بسیج دانشجویی خراسان رضوی جهت کمک به مردم در مسائلی چون آوار برداری خانههایشان در محل حاضر شدند.
وی افزود: یکی دیگر از خدمات جهاد سازندگی به مردم آسیب دیده اعزام تیمهای پزشکی به این مناطق جهت ارائه خدمات درمانی در ماههای اول زلزله بود.
مسئول سازندگی و کارآمدسازی بسیج دانشجویی خراسان رضوی در خصوص خدمات اردوهای جهادی در شهریور ماه امسال به زلزلهزدگان بیان کرد: با توجه به شناسایی های صورت گرفته دیدیم که خانه مسکونی در حال ساخت است و موضوع بی اهمیت ساخت خانه دام است.
بناحقدوست خاطرنشان کرد : 80 درصد اقتصاد روستاییان از طریق دامداری تامین میشود و با توجه به نزدیکی فصل سرما و احتمال تلف شدن این دامها، جهاد سازندگی سازمان بسیج دانشجویی استان ساخت خانه دام برای دامها را ضرروری دانست و این را از شهریور ماه امسال شروع کرده است.
وی متذکرشد: در روستای زلزلهزده سفید سنگ280 خانواده زندگی میکنند که جهادسازندگی از این تعداد 83 خانواده محروم که 20 راس دام دارند را شناسایی و از بین آنها 30 خانواده محرومی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند را انتخاب کرد که برایشان تا پایان شهریورماه خانه دام بسازد.
مسئول سازندگی و کارآمدسازی بسیج دانشجویی خراسان رضوی تصریح کرد: کار ساخت خانه دام از اواسط مرداد ماه شروع شد و هزینه ساخت هر خانه دام 50 متری به غیر از نیروی کار انسانی بین 7 تا 8 میلیون تومان است که این کار با حمایت مالی خیرین و بسیج سازندگی سپاه انجام میشود.
بناحقدوست گفت: چناچه بودجه اجازه دهد، در نظر داریم که تعداد ساخت این خانههای دام را افزایش دهیم و در حال حاضر 50 درصد این خانه ها ساخته شده است که امیدواریم تا پایان شهریور ماه به پایان برسد.
وی در خصوص ساخت خانههای مسکونی روستاییان با انتقاد از مسئولان گفت: متاسفانه ساخت خانه های مسکونی در اکثر روستاهای سفید سنگ با کندی پیش میرود این در حالی است که مدیران اجرایی استان و کشور گفته بودند که ساخت این خانه های تا اول پاییز تمام میشود.
مسئول سازندگی و کارآمدسازی بسیج دانشجویی خراسان رضوی افزود: تنها 50 درصد ساخت و ساز خانه های روستاییان انجام شده و این به دلیل عدم حمایت مسئولان است.
بناحقدوست خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات شرایط وام بنیاد مسکن است که به صورت قسط به قسط به مردم پرداخت میشود در صورتی که بنا بود از روستاییان پشتبانی بیشتری شود که این کار انجام نشد.
وی تاکید کرد: شرایط وام بنیاد مسکن به روستاییان خسارت دیده باعث شده که در بسیاری روستاها از 54 خانوار فقط 18 خانوار ساخت منازل خود را شروع کنند.
مسئول سازندگی و کارآمدسازی بسیج دانشجویی خراسان رضوی بیان کرد: منتظریم که دولت در این خصوص تدبیری کند.
بناحقدوست تصریح کرد: به مردم روستاها تنها 7 میلیون کمک بلاعوض و 20 میلیون وام داده می شود که تنها بخشی از این وام را به آنان پرداخت کردهاند روند پرداخت وام به صورت منظم نبوده است و این امر باعث شده که برخی نتواند وام بگیرند.
حال به نظر میرسد با نزدیک شدن به فصل پاییز اتمام ساخت خانههای روستایی در مناطق زلزله زده نیازمند عزم جدی مسئولان استان است.