حضور جهادگران دانشجو منجر به ارتقا و رشد محرومیت زدایی در کشور شده و این گروهها بدون هیچ چشم داشت برای خدمترسانی به مردم محروم همیشه پای کارند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نقش گروههای جهادگر بسیج دانشجویی در محرومیتزدایی و کمک به مردم محروم در کشور را در طول سالهای اخیر نمیتوان نادیده گرفت، ارائه فعالیتهای عمرانی، آموزشی، فرهنگی و حضور جهادگران دانشجو منجر به پیشرفت حوزههای مختلف در مناطق محروم کشور شده است و شاهد هستیم که این گروهها بدون چشم داشت و توقعی برای خدمترسانی به مردم محروم پای کار بودهاند.
بعد از زلزله در استانهای کرمانشاه و کوهبنان فعالیتهای این گروهها گسترش یافت و در حالی که برخی مسئولان بدون توجه به نیازهای مردم زلزله زده از کنار آن گذشتند این گروهها در کنار مردم زلزله زده حضور دارند.
به منظور بررسی فعالیتهای گروههای جهادگر دانشجو و نقش آنها در محرومیت زدایی در مناطق محروم کشور، حضور و نقش گروههای زلزله زده در مناطق زلزله زده و برنامههای آتی این گروهها نشستی با حضور صادق مفرد، مسئول سازندگی سازمان بسیج دانشجویی کشور و رضا غلامزاده، جانشین معاونت سازندگی سازمان بسیج دانشجویی در خبرگزاری دانشجو برگزار شد.
«برنامه گروههای جهادی در ایام نوروز»، «نحوه چگونگی حضور دانشجویان در گروههای جهادی»، «امدادرسانی گروههای جهادگر دانشجو در مناطق زلزله زده کرمانشاه و کوهبنان»، «حضور گروههای جهادی در منطقه محروم استان سیستان و بلوچستان و کهکیلویه و بویر احمد»، «حضور گروههای جهادگر دانشجویی در راهیان نور»، «مشکلات گروههای جهادگر دانشجویی» و «رونمایی از سامانه اطلس در ایام نوروز» از جمله مباحثی بود که در این نشست به آن پرداخته شد.
مشروح این نشست به شرح زیر است:
خبرگزاری دانشجو: برنامههای اردوی جهادی دانشجویان، در نوروز امسال شامل چه برنامههایی است؟ در مناطق زلزلهزده کرمانشاه و کوهبنان چه فعالیتها و برنامههایی از سوی اردوهای جهادی انجام شد؟
مفرد:برای نوروز امسال پیش بینی اعزام حدود ۱۳۰۰ گروه جهادی انجام شده است که این گروها در کل کشور فعالیت میکنند، بخشی از این گروهها با توجه به اتفاقاتی که در زلزلههای که رخ داد به احتمال زیاد به صورت دو قرارگاه یکی در کوهبنان و دیگری در کرمانشاه مستقر شوند.
این به معنای این نیست که فقط در این دو منطقه فعالیت میکنند؛ بلکه دانشجویان در اردوی جهادی همه استانهای کشور در نوروز شرکت میکنند.
اما بخشی از ظرفیت مازاد استانها که در استان خودشان فعالیت نمیکنند با توجه به زلزلهای که در کرمانشاه اتفاق افتاد از ظرفیتشان در آن مناطق استفاده میشود؛ استانهایی مثل تهران بزرگ، البرز، قم و استانهای همجوار کرمانشاه مثل کردستان، ایلام از ظرفیتشان بیشتر در کرمانشاه استفاده میشود.
برای اردوهای جهادی مثل سالهای گذشته برنامه داریم که جزئیات آن در آینده اعلام خواهد شد.
گروههای برتر جشنواره ملی جهادگران متولی مناطق محروم
یک رویکرد کلی در بسیج دانشجویی، آموزش به گروههای جهادی و ۱۰۰ گروه برتر تحت جشنواره ملی جهادگران است که متولی یک منطقه محروم شوند و بین ۳ تا ۵ سال یک منطقه محروم را انتخاب کنند و در ایام اردوی جهادی از یک استان به استان دیگر جابه جا نشوند.
کارگروه پژوهشی معاونت سازندگی مدل پیشرفت را طراحی کردند چه پارامترهایی در برنامه ریزی روستایی در نظر گرفته شود و روشهای جمع آوری آن به چه صورت باشد، توسط گروه جهادی چه برنامههای در این منطقه انجام شود و چطور تبدیل به یک برنامه پیشرفته شود.
سامانه اطلسی جهادی است که برای نوروز رونمایی میشود
برای نوروز به گروه جهادی آموزشهای دادیم، بین ۱۳۰۰ گروه جهادی و گروههای برتر ورود متمرکز در یک منطقه داشته باشند و متولی نقاطی شوند تا آن مناطق رشد کنند. این برنامه اتفاق جدیدی است همچنین به عنوان طرح گروههای جهادی یک سامانهای هم در حال طراحی است که بخش عمدهای از آن طراحی شده است.
سامانه اطلسی جهادی برای نوروز رونمایی میشود و همه گروههای جهادی دانشجویی و چه غیردانشجویی در این سامانه فعالیتشان را مشخص میکنند. اینکه به کدام مناطق بروند و چطور دسترسی به اطلاعات مناطق محروم داشته باشند از طریق سامانه گفته میشود چه گروهی قبلاً به آن نقطه رفته است تا از تجربیاتشان استفاده کنند. الان اعزام گروه جهادی به صورت دستی است، اما تا آخر سال این سامانه نظم پیدا میکند و سال آینده سامانه مکملی به نام همه با هم برای اتصال مردم به گروه جهادی میآید.
سامانه اطلسی جهادی برای نوروز رونمایی میشود و همه گروههای جهادی دانشجویی و چه غیردانشجویی در این سامانه فعالیتشان را مشخص میکنند. اینکه به کدام مناطق بروند و چطور دسترسی به اطلاعات مناطق محروم داشته باشند
اقتصاد و معیشت؛ جهت گیری گروههای جهادی در سال آینده
افرادی که دوست دارند در اردوهای جهادی شرکت یا تخصصی دارند که در اردوی جهادی مناطق محروم استفاده شود یا بخواهند حمایت مالی و تجهیزاتی کمک کنند از طریق این سامانه به گروههای جهادی متصل میشوند. تلاش میکنیم تا انتهای سال و سال آینده جهت گیریها در حوزه اقتصادی و معیشت مردم گسترش یابد.
دوم موضوعات اجتماعی را مورد توجه قرار میدهیم از آنجا که مسئله مهم نظام همین است و مردم با این دو مشکل دست و پنجه نرم میکنند. جهت گیری خدمات در راستای این دو محور است یعنی حتی اگر خدمات پزشکی داریم سعی میکنیم در محلات حاشیه شهر که آسیب اجتماعی دارند آموزشهای ارائه بدهند، خدمات عمرانی ارائه دهیم.
تلاش اردوهای جهادی در بستر خدمات معیشتی و اجتماعی است
بیشتر تلاش اردوهای جهادی در بستر خدمات معیشتی و اجتماعی است به این معنا که مردم را با نحوه کار آشنا کنند و نیاز نباشد که گروه جهادی به منطقه برود گروهها جهادی تنها متولی یک نقطهای میشوند و در آن نقطه کار میکنند تا به مرور زمان از دل مردم همان منطقه گروه جهادی شکل بگیرد.
یعنی اول و آخر باید مشکلات مردم و کارهای مردم به دست مردم حل شود دستگاهها و دولتها همه توجه خودشان را میکنند، اما تا جایی که مردم پای کار نیایند این اتفاق نمیافتد. در این مدل به دنبال این هستیم که بعد از حضور در منطقه کار جهادی صورت بگیرد و کار به مردم واگذار شود.
خبرگزاری دانشجو: برای زلزله کرمانشاه چه اقداماتی به همت گروههای جهادی دانشجویی صورت گرفته است؟
مفرد: در زلزله کرمانشاه از زمان وقوع حادثه استانهای همجوار استان کرمانشاه و استانهای همجوار مثل کردستان و ایلام در منطقه ورود پیدا کردند و به تدریج گسترش پیدا کردند. یک قرارگاه جهادی در منطقه تشکیل شد که در طول ۱ ماه و نیم تا الان ۱۸۵ گروه جهادی با حضور ۲ هزار و ۱۰۰ جهادگر در منطقه فعالیت کردند.
اسکان اولیه، توزیع اقلام و کمکهای مردمی و آواربرداری و ارائه خدامات پزشکی توسط گروههای جهادی دانشجویی انجام شد. سکوسازی کانکسها برای اسکان موقت، ساخت سرویسهای بهداشتی و حمام از جمله خدماتی بود که ارایه دادند.
توزیع اقلام و کمک مردمی به همت پویش «کرمانشاه جان»
برای توزیع اقلام و کمک مردمی مجموعاً ۴۳۰ دانشگاه غرفههای جمع آوری کمکهای مردمی در دانشگاه و محلهای دیگر تشکیل شد و یک پویش به نام کرمانشاه جان از ۴۳۰ دانشگاه کمکهای مردمی را جمع آوری و این کمکها با ۲۲۰ کامیون به منطقه ارسال شد.
با توجه به این که منطقه در روزهای اول زلزله ظرفیت توزیع اقلام را به خوبی نداشت بچههای جهادی سه انبار بزرگ درسر پل ذهاب، ازگله و قصر شیرین تشکیل دادند و ۲۳۰ روستا متناسب با نیازهای آنها شناسایی شد.
۲۰۰ سکو برای استقرار کانکس به همت گروههای جهادگرساخته شد
در حوزه اسکان موقت تقریباً ۲۰۰ سکو برای استقرار کانکس انجام دادند و در واقع ساخت سکو توسط گروه جهادی و اجرایش از قرارگاه خاتم الانبیا بود. تقریبا ۵۰ سرویس بهداشتی ساختند و دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ایمان یک کارگاه در شهر کرمانشاه استقرار و ۶۰ کانکس ساختند و این فعالیتها ادامه دارد.
تا الان ۶۰۰ کانکس با کمکهای مردم جمع آوری شده و در شهر سر پل ذهاب و روستاها به کمک سپاه ساخته شد. دستگاههای مختلف نیاز زلزله زدهها را برآورد و یک تیمی ارزیابی در منطقه آنها را براساس نیازها اولویت بندی و کانکسها توزیع شد.
تشکیل دو پایگاه در سرپل ذهاب و ازگله برای امدادرسانی
برای مناطق زلزله زده کوهبنان کانکس فرستادند خدمات پزشکی در روز اول به صورت اورژانسی بود و بچهها در قالب کمک به هلال احمر و بیمارستانهای صحرایی کمک کردند خدمات درمانی گروههای جهادی به مدت یک ماه در منطقه ادامه داشت که دو پایگاه در سر پل ذهاب و ازگله خدمات پزشکی با حضور ۳۰ گروه پزشکی صورت گرفت.
در حوزه دامپزشکی برخی از روستاها منطقهای که زلزله آمده معیشت آنها بر اساس کشاورزی و دامپروری است که برخی روستا که بیشترین دام را داشتند بیشترین تلفات را هم داشتند تیمهای دامپزشکی به دامداران مشاوره دادند و دامپزشکها برای امحای اهشام ورود پیدا کردند که آلودگی در منطقه شیوع پیدا نکند و با آموزش به آنها یاد بدهند با کمترین هزینه سرپناه برای دام هایشان بسازند، اما عمده دامهای روستا اجارهای بود و روستایان مالک نبودند و صاحبان دامها آنها را به خاطر زلزله از روستایان پس گرفتند.
خدمات فرهنگی به زلزلهزدگان توسط جمعیت دانشجویی امام حسن(ع)
در حال حاضر معیشت زلزله زدگان با مشکل مواجه است شاید اسکان به مرور زمان بعد از یک سال برایشان فراهم شود؛ اما مسئله اقتصادی آنها در روستا حل نشده و تلاش میکنیم در قرارگاهی نوروزی روی این قضیه کار کنیم در حوزه طراحی خانه دام بچهها میخواهند سازه سبک بزنند که مشکل نگه داری دام حل شود. خدمات فرهنگی هم داشتیم که در قالب جمعیت دانشجویی امام حسن انجام شد و یک مجموعه مستند دانشجویی ساخته شده است.
خبرگزاری دانشجو: در بحث مشکلات و آسیبهای روحی مردم زلزله زده کرمانشاه چه اقداماتی توسط گروههای جهادی انجام شده است؟
غلام زاده:بعد از زلزله و توزیع کمکهای مردمی نیاز مردم زلزله زده کمک از نظر روحی، روانشناسی، مددکاری و فرهنگی بود. موجی باعنوان طرح دالاهو اتفاق افتاد در این طرح با شناسایی معضلات فرهنگی و افرادی که مشکل روحی دارند و نیاز به روانشناس دارند در سطح شهر شناسایی شدند.
این گروه فرهنگی مخاطب خاصی را برای کودک و نوجوان آن منطقه گذاشتند و سعی کردند که با کلاسهای فعالیتهای فرهنگی و علمی برای کودکان داشته باشند چند ایستگاه ثابت در شهر سر پل ذهاب مستقر شد و در یک ایستگاه گردشی از ۲۵ محله سرپل ذهاب دوستان برنامه اجرا کردند در ۴۰ روز گروههای جهادی به همراه روانشناس و مددکار مستقر شدند و کارگاه فرهنگی برای هم مادرها و بیش از ۳ هزار دانش آموز انجام شد.
برنامههای فرهنگی در قالب جشن و برگزاری جشن میلاد، جشن شب یلدا، جشنهای عروسکی حداقل برای چند ساعت تا کودکان و خانوادههای آنها از شرایط بحران زده و شوک دور باشند. در ایستگاه ثابت هم کار فرهنگی مستقر انجام شد.
خبرگزاری دانشجو: بیشترین نیاز زلزله زدهها در حال حاضر چیست؟
غلام زاده:اسکان موقت در مناطق زلزله زده به دو بخش روستا و شهر تقسیم میشود یعنی شهر پل ذهاب با روستا تفاوت دارند، شهرسر پل ذهاب کمتر از روستاها امدادرسانی شده است و روستاها الان وضعشان بهتر است و اسکان موقت در روستاها به نوعی تمام شده است.
آنهایی که واجد شرایط کانکس بودند کانکس را گرفته اند و مستقر شده اند، ولی افراد دیگری که در شهر هستند هنوز این اتفاق نیفتاده است میتوانیم بگوییم که در شهر اسکان موقت نیاز است در رابطه با وام مسکن دائم هنوز اتفاقی صورت نگرفته و دولت کمک نکرده است.
در زمینه موضوعات فرهنگی نیاز مستمر به بحث فرهنگی و مددکاری است تا مردم به زندگی عادی بازگردند، در بحث علمی و فرهنگی در حد توان برنامه ریزی کرده ایم و از نیمه اسفند برنامه یک ماههای داریم تا پایان تعطیلات نوروز فعالیتهای فرهنگی و آموزشی شامل آموزش هنرهای دستی و در کنار آن اعزام مددکار و روانشناس به این مناطق است.
خبرگزاری دانشجو: آیا تا کنون اردوهای آسیبهای اجتماعی توسط گروههای جهادی برگزار شده و چه نتیجهای داشته است؟
غلام زاده: تقریباً یک سال است که تشکلی به اسم جمعیت دانشجویی امام حسن (ع) راه اندازی شده است بحث آسیبهای اجتماعی در حاشیه شهر و نحوه ورود گروههای جهادی و دانشجویی به حوزه آسیبهای اجتماعی است.
تجربیات مختلفی در این رابطه مورد بررسی قرار گرفت، زیرا بعضی در برخی حوزهها گروههای جهادی و دانشجویی نمیتواند وارد شود و اگر وارد شود یا آسیب میبیند یا حداکثر بهره وری را ندارد یا یک سری مشکلاتی پیش میآید. دومین کاری که در یک سال گذشته انجام شده این بود که گروههای جهادی و دانشجویی که در حوزه آسیبهای اجتماعی فعال هستند شکل بگیرند و همدیگر را بشناسند و در قالب جمعیت امام حسن یک هم افزایی داشته باشند.
فعالیت گروههای جهادی بسیج دانشجویی در حاشیه شهرها
بیش از ۱۲۰ گروه جهادی در حوزه آسیبهای اجتماعی داریم که برای کشور کار میکنند، ولی حدود ۴۰ گروه منطقه دارند و به صورت مستمر در مناطق دارند کار میکنند طرحهای متفاوتی را داشته ایم برای این که بتوانیم گروهها را سوق بدهیم به این سمت که در حاشیه شهر کار کنند یعنی از فروش محصولات زنان سرپرست و کسانی که در حاشیه شهر هستند و برگزاری جشنهای مختلف در حاشیه شهر مثل افطاری، عید غدیر و توزیع لوازم التحریر داشتیم که در قالب جمعیت انجام شد.
حدود ۳ هزارو ۵۰۰ پک لوازم التحریر فقط اول سال تحصیلی توزیع شد بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ دانشآموز حاشیه شهر که فقیر هستند تحت پوشش قرار دادیم. در ۶ استان جمعیت امام حسن (ع) دفتر دارد شبکه اش الان در استانهای همدان، سمنان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، مازندان و تهران شکل گرفته اند و کار میکنند.
خبرگزاری دانشجو: گروههای جهادی دانشجویی در سفرهای راهیان نور برای خدمت رسانی شرکت دارند؟
مفرد: در مورد حضور گروههای جهادی در راهیان نور، سال گذشته قرار شد این گروها به عنوان یکی از ظرفیت راهیان نور در عرصه خدمات رسانی در خوزستان استفاده شود به طور خاص نزدیک نوروز بحث ریزگردها خیلی پررنگ بود که بخشی از ظرفیت این اردوی راهیان نور در کاشت نهال فعالیت میکنند.
یادمانهایی که بیشترین تردد کاروانهای راهیان نور هستند به طور خاص مناطق اطرافشان مناطق محرومی هستند یعنی کاروانهای فراوانی که چندین میلیون زائر دارد هر سال در قالب اردو برگزار میشود مردم آنجا توقع دارند که مناطق آنها رشد کنند.
ارائه خدمات در ایام نوروز در راهیان نور از سوی گروههای جهادی
در سالهای اخیر ارائه خدمات در ایام نوروز در خوزستان پررنگتر شده گروههای جهادی حضورشان در خوزستان چشم گیر و پررنگ شده بچههای جهاد کارشان جهادی است هم راهیان نور میروند بسیجی هستند یعنی در اردوها شرکت میکنند، ولی پیوند راهیان نور جهادی یک اتفاقی است که از سال گذشته شروع شد.
امسال تلاش میکنیم که بخشی از ظرفیتشان استفاده شود منتهی ملاحظاتی وجود که گروه اعزامی به راهیان نور جمعیت زائر است و آموزش ندیده است و تعدادشان هم کاروانهای تعداد بالا است و نمیتوانند همان خدماتی که بچههای جهادی ارائه میدهند ارائه بدهند یک بسترهای کوچک برای خدمت رسانیکوتاه مدت برایشان فراهم شود که یک روز از آن تاریخ را صرف کارهای جهادی و خدمت رسانی کنند.
خبرگزاری دانشجو: در رابطه با مدارس کپرنشین استانهای محروم چه اقداماتی از سوی گروههای جهادی صورت گرفته است؟
مفرد:اطلاعات اولیه توسط دستگاههای متولی محرومیت زدایی مثل کمیته امداد، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان و بهزیستی در اختیار گروههای جهادی قرار میگیرد، اما سایر مناطق را خود گروههای جهادی قبل از اعزام به اردوی جهادی شناسایی و نیازهای آنها را بررسی میکنند.
اما اگر مدرسهای بدون مجوز نوسازی مدارس تجهیزات و معلمی به آن صورت نمیگیرد و روستا حداقل این تعداد دانش آموز را باید داشته باشد که برایش مدرسهای ساخته شود روستاهای کوچکی هستند که دانش آموزان آن به مدارس اطراف روستا نمیروند و در جنوب کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان که در کپر درس میخوانند و مجموعه بنیاد برکت گروه جهادی کار مدارس بین ۲ تا ۵ کلاسه را گروهای جهادی برای کمک به آن ورد پیدا میکند.
خبرگزاری دانشجو: آیا تعاملی با نهادهای مثل سازمان نوسازی مدارس و آموزش و پرورش برای اینکه کلاس درس برای دانش آموزان ساخته شود، صورت گرفته است؟
مفرد: حاشیه شهر زاییده کم کاریها است؛ یعنی اگر مورد توجه قرار می گرفت نظام برنامه ریزی در روستا انجام میشد؛ هیچ وقت مشکلات حاشیه شهرها را نداشتیم؛ نظام توسعه کشور این طوری است کاری میکند که تهران را ۳۰ میلیون نفری کند پل صدر را چند طبقه کند و مترو را ۱۰ خط کند. یعنی امکانات را به شهرهای بزرگ میدهد و جمعیت به سمت شهرهای بزرگ بیاید در حقیقت به داد افرادی در حاشیه شهرها میرسیم که اگر امروز مورد توجه قرار نگیرد فردا اتفاقی ناخوشایندتری رخ میدهد.
سن اعتیاد ۱۲ تا ۱۴ سال است؛ این سرمایه باید برای افرادی که در معرض آسیب است، هزینه شود. کودکی که در مناطق حاشیه شهر کار میکند، در معرض آسیب است با آموزش، حمایت، کار اقتصادی، کار بهداشتی و علمی می توان از ایجاد عواملی مثل اعتیاد، بیکاری، طلاق و فساد جلوگیری کرد؛ اما اینها معلول آسیبهای اجتماعی هستند علت آسیبهای اجتماعی خانواده است که باید خانواده و نسل آینده را حفظ کرد در اردوهای جهادی این نکته بیان میشود که اگر یک نفر را احیا کنی کل مردم را نجات دادهای برای ما نجات یک یا حتی چند نفر هم مهم است.
خبرگزاری دانشجو: استان سیستان و بلوچستان یکی از استانهای محروم کشور است که محرومیت در این استانها خیلی زیاد است، دانشجویان برای محرومیت زدایی در این چه اقداماتی انجام داده اند؟
مفرد: سیستان و بلوچستان ملاحظات خاص خودش را به لحاظ بافت اجتماعی و اعتقادی دارد به دلیل مسیر طولانی بچههای جهادی که در آن مناطق کار میکنند، منطقه پرهزینهای است. این مشکل را خود استان دارد و تدابیر دولتی آن طوری است که با این که بودجههای خیلی بالایی برای رفع محرومیت استان سیستان و بلوچستان اختصاص داده میشود، درست هزینه نمیشود.
سال گذشته بودجهای که برای حاشیه شهر زاهدان سال گذشته تخصیص داده شده را دولت نتوانست کامل خرج کند و برگشت خورد در صورتی که در حاشیه شهر زاهدان مشکلاتی هست که میشد این بودجه را هزینه کرد؛ بنابراین با تزریق بودجه وامکانات دولتی بدون مدیریت صحیح مشکل حل نمیشود.
حضور نیروهای جهادگر بومی در استان سیستان و بلوچستان
در استان سیستان و بلوچستان در ۱۵ سال گذشته از استانهای دیگر از جمله تهران و شیراز اردو جهادی برگزار میشد. کم کم ظرفیت استان فعال شد الان دیگر حجم قابل توجهی سیستان خودش گروههای جهادی دانشجویی توانمندی دارد که حتی ایام نوروز و در طول سال مشغول هستند، چون منطقهای که زندگی میکنند منطقه محرومی است.
در سیل بلوچستان که سال گذشته اتفاق افتاد ۹۰ درصد اتفاقی که افتاد توسط خود گروه بومی استان بود فقط یک پیشتیبانی که اتفاق افتاد که بحث سیل را کار کردند دانشگاههای دیگر شروع کردند به جمع آوری کمک و ارسال به آن نیروهای مردمی که در سیستان هستند این موضوع در سیستان دارد کار میشود گروههای جهادی خوبی دارد و از استانهای دیگر هم برای کمک به سیستان و بلوچستان میروند.
تشکیل پژوهشکدهای در سیستان برای پیشرفت اشتغالزایی
این گروه ها در حوزه اشتغالزایی فعالیت پرنگی پررنگ داشته اند و یک پژوهشکدهای تشکیل دادند که کارهای دانش بنیانتر انجام میهند؛ اینکه چه شتر مرغ و چه نژادی در منطقه سیستان جواب میدهد، آن را راه میاندازند و تقویت میکنند؛ اینکه چه گیاه خاصی در منطقه وجود دارند، آن را تقویت میکنند الان خدمات جهادی یک سطح قابل توجهی آن در سیستان و بلوچستان در حوزه اشتغالزایی پیشرفت داشته است.
با تزریق امکانات و بردن امکانات اتفاق خاصی نمیافتد؛ گروههای جهادی الان در حوزه توانمندسازی مردم کار میکنند و سعی دارند مردم را توانمند و برایشان شغل ایجاد و شرایطی فراهم کنند که از محرومیت خارج شوند.
با تزریق امکانات و بردن امکانات اتفاق خاصی نمیافتد گروههای جهادی الان در حوزه توانمندسازی مردم کار میکنند و سعی دارند مردم را توانمند و برایشان شغل ایجاد و شرایطی فراهم کنند که از محرومیت خارج شوند.
خبرگزاری دانشجو: در رابطه با وضعیت اردوهای جهادی استان کهکیلویه و بویر احمد بگوید؟ اینکه بیشترین نیاز مناطق محروم در این استان چیست و دانشجویان چه فعالیتهایی در این استان داشتهاند؟
مفرد: استان کهکیلویه و بویراحمد جزو ۷ استانی است که دارای اولویت برای حضور گروه جهادی محسوب میشود و استان چهارمحال بختیاری نیز در کنار این استان در اولویت برای حضور گروههای جهادی قرار دارد.
این استانها مناطق گرمسیری و سردسیری در طول سال دارد و کار جهادی در طول سال به دلیل شرایط آب و هوایی نمیتوان انجام داد. گروههای خوب بومی در استان حضور دارد و غیر از آن از استانهای دیگر هم اعزام گروههای جهادی به این استان قابل توجه است.
شرایط سخت کاری نیروهای امدادگر جهادی در چهارمحال بختیاری
دو سال گذشته یکی از دانشجوهای گرو جهادی در یکی از اردوهای جهادی جان باخت. شرایط کار کردن در آن منطقه سخت است و، چون مناطقی دارد که بچهها آب مصرفی هم ندارند که کار کنند یعنی دو ساعت آن منطقهای کار میکردند آب برایشان وصل میشد و بعد از پایان کار عمرانی در آب رودخانه حمام که کردند که یکی از جهادگران دچار حادثه شد. استان چهارمحال بسیار مستعد است جوانهای خوب و با استعدادی دارد، ولی محرومیت در این استان قابل توجه است.
شهر یاسوج دارای حاشیه شهر محرومی دارد و میزان خودکشی در حاشیه یاسوج زیاد است به خاطر اعتیاد مردم خودکشی نمیکنند و میزان نارضایتی از زندگی در بین افراد متاهل هم وجود دارد که عامل آن مشکلات اقتصادی و یاس از زندگی است و گروههای جهادی در خیریه شهر فعالیتهای را برای محرومیت زدایی در استان انجام میدهند.
خبرگزاری دانشجو: درباره مشکلات و آسیبهای دانشجویان جهادگری است که به مناطق محروم اعزام میشوند، بعضی از این دانشجویان حتی جان خود را از دست میدهند چه تعداد از این دانشجویان دچار حادثه شدهاند؟
مفرد:به این دانشجویان ایثارگران جهادی میگویند تا کنون ۴۰ جهادگر را در حوادث اردوهای جهادی جان خود را از دست داده اند در مورد دانشجویان شاید نزدیک ۳۰ نفر باشد که ۳۰ تا ۱۵ نفر مدافع حرم بودند. این افراد که یک روز قلم در دانشگاه دست داشتند. یک روز با بیل در در مناطق محروم حضور داشتند و یک روز هم اسلحه به دست گرفتند و در سوریه جنگیدند و شهید شدند، همه این افراد از نظر کاری که انجام میدهند یکسان هستند برخی از این افراد در حوادثی که در اردو جهادی اتفاق میافتد جان خود را از دست میدهند، اما شهید محسوب نمیشوند و به آنها شهید خدمت میگویند.
پیگیر هستیم که این مسئله به لحاظ قانونی حل شود یعنی موانعی وجود دارد با اینکه به طور کلامی به خانواده این افراد خانواده شهید میگویند، ولی بنیاد شهید جزو مصادیق شهادت حساب نمیکند که این مسئله باید قانونی و حقوقی حل شود. تمام جهادگرانی که در اردوی جهادی شرکت میکنند را بیمه میکنیم بیمه هزینههای درمانی اشان را میدهد اماغرامت فوت این افراد مبلغ قابل توجهی نیست.
خبرگزاری دانشجو: بعضی از دانشجویان جهادگر در مناطق محروم به لحاظ روحی دچار مشکلات میشوند آیا کلاسهای مشاوره برای جلوگیری از این مشکلات وجود دارد؟
مفرد: فضای کلی اردوی جهادی مثل دفاع مقدس است و سختی خودش را دارد بچهها سختی میبینند و آنها که فضای دفاع مقدس را درک کردهاند میگویند شاید نزدیکترین فضا به فضای دفاع مقدس الان در اردوی جهادی باشد. اردوی جهادی تنها اردوی دانشجویی است که مثل سایر اردوهای زیارتی و علمی دانشجویی که یک نفر برگزار کننده است همه برگزار کننده آن هستند همه با هم میروند تا حماسهای را رقم بزنند و مایل هستند بارها آن را تجربه کنند.
فضاهای و برنامههای فرهنگی برای شرکت کنندگان ارائه داده میشود تا از محرومیت نتیجه گیری کنند و قدر داشتههای خودشان را بدانند و بعدها اگر به عنوان یکی مسئولان در کشور شدند، به این مناطق رسیدگی کند و کمتر افراد شرکت کننده دچار ناامیدی میشوند.
خبرگزاری دانشجو: در رابطه با فعالیتهای گروههای جهادی در زلزله کوهبنان چه اقداماتی انجام شد؟
مفرد: کوهبنان فراموش شد، مسئولان منطقه برای عادی نشان دادن فضای کوهبنان طوی صحبت کردند که خیال مردم را راحت کنند که اتفاقی نیفتاده است؛ در حالی که ۷۰ درصد خانههای مردم در کوهبنان تخریب شده بود و تلفات جانی نداشت، اما سرمای شدید که برف هم آمده مردم در چادر زندگی میکنند.
در کرمانشاه هیچ روستایی نیست که اقلام و کانکس توزیع نشده باشد و همه مردم در روستای کرمانشاه کانکس دارند در شهر سرپل ذهاب ۳۰ درصد کانکس ارسال شده است؛ یعنی ۷۰ درصد مردم در کرمانشاه الان در شهر پل ذهاب کانکس ندارند و در چادر زندگی میکنند.
شرایط سخت زندگی کارگران معدن زلزله زده در کوهبنان
ولی در کوهبنان بیشتر مردم در چادر و در شرایط سخت زندگی میکنند برخی از آنها و تعداد قابل توجهی کارکنان ذغال سنگ که مشکلات تنفسی دارند و دستگاههای تنفسی دارند که در سرما یخ زده است؛ در حالی که بدون آن نمیتوانند زندگی کنند.
کوهبنان فراموش شده است و رسانهها و دستگاههای دولتی پای کار نیامند و اعتقاد داریم؛ زلزله اخیر و این پس لرزهها مسئولین را تکان نداد. مردم را خوب تکان داد و پای کار آمدند در کرمانشاه درک کردند که این مردم چه قدرتی دارند که با این عظمت با هر اعتقادی کمک رسانی کردند.
خبرگزاری دانشجو: فعالیتهای دانشجویی و گروههای جهادی در کوهبنان را چطور ارزیابی میکنید؟
مفرد: در کوهبنان گروههای جهادی در توزیع اقلام کمک کردند برخی از کمکهایی که استان کرمان برای قرار بود هزینه کند با گرفتن اجازه شرعی قرار شد در همان منطقه هزینه شود.
گروههای دانشجویی آشپزخانه زدند و به مردم غذای گرم و خدمات پزشکی میدهند و الان در حال برنامه ریزی برای خدمات عمرانی هستیم در هفته گذشته ۲۱ کانکس ارسال شد و قصد داریم خدمات را گسترش دهیم.
خبرگزاری دانشجو: دانشگاه ها برای دانشجویان اردوهای جهادی در برگزاری امتحانات چه اقدامی انجام داده تا دچار مشکل نشوند؟
مفرد:برای ایام امتحانات همکاری خاصی صورت نمیگیرد، ولی در مجموع دانشگاهها به دانشجویان در مناطق زلزله زده کرمانشاه کمک کردند و پشتیبانی خوبی کردند مسائلی مثل امتحانات قاعده کلی است که برایش استثنا قائل نمیتوان شد.
دانشگاههای پزشکی ورود خوبی را در مورد زلزله وبلایای طبیعی و اردوهای جهادی دانشگاه دارند و کمک میکنند دانشگاه آزاد اخیراً ورود جدیتر داشته است و امکانات پشتیبانی که در اختیار گروه جهادی میگذارد.