به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، طرح «بازیابی و استحصال وانادیوم (V۲O۵) از سربارههای آن در مقیاس آزمایشگاهی با هدف طراحی واحد نیمه صنعتی آن»، با حمایت مالی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و با تلاش پژوهشگر دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) قزوین انجام شد و در زمره یکی از طرحهای صنعتی برتر دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور قرار گرفت.
در این طرح، فرآیندهای خردایش (سنگشکنی و آسیای سرباره)، لیچینگ مقدماتی با اسید هیدروکلریدریک (HCl)، عملیات تشویه نمکی با نمک کربنات سدیم (دمای ۸۵۰ درجه سانتی گراد)، لیچینگ کربناتی در دمای ۸۵ درجه سانتی گراد در حضور بی کربنات سدیم (NaHCO3) و در نهایت فرآیند های تغلیظ / تخلیص (استخراج حلالی)، استریپینگ و ترسیب جهت تولید کیک (رسوب) قرمز متاوانادات سدیم Na4V6O17)) انجام شد و بر اساس نتایج به دست آمده از این طرح، وانادیوم موجود در سرباره با بازیابی لیچینگ مقدماتی 85,98 HCl درصد و بازیابی لیچینگ قلیایی در حضور بی کربنات سدیم معادل ۴۳,۹۴ درصد و بازیابی ترسیب معادل ۵۰,۹۲ درصد استحصال شد.
تولید کیک (رسوب قرمز) متاوانادات سدیم برای اولین بار از سرباره فولادسازی از محلول لیچینگ قلیایی دستاورد ویژه این پژوهش است.
همچنین اجرای طرح داخلی دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) قزوین تحت عنوان «بررسی روشهای مختلف حذف ناخالصیهای موجود در محلول لیچینگ وانادیوم»، مذاکره و توافق با شرکت ذوب آهن برای اجرای طرح در مقیاس نیمه صنعتی (Pilot Plant) و مذاکره با شرکت صنعتی و معدنی کاوشگران جهت استفاده از تجارب طرح برای استحصال وانادیوم از منابع اولیه سنگ آهن مرکزی ایران- یزد از دیگر دستاوردهای اجرای این طرح بوده است.
وجود درصد قابل توجه وانادیوم در سرباره کنورتور فولادسازی و حجم زیاد سرباره تولیدی و همچنین با توجه به کاهش اثرات زیست محیطی وانادیوم، انجام این طرح، باعث اتخاذ تصمیمات جدیدتر در ارتباط با تولیدات جانبی صنعت فولاد و سرمایهگذاری در این بخش میشود.
بر اساس این گزارش، افزایش درآمد کارخانجات ذوب ناشی از فروش محصول جانبی وانادیوم، امکان افزایش قیمت سنگ آهن خریداری شده از معدنکاران و به دنبال آن افزایش رونق این بخش، افزایش میزان اشتغال و افزایش تولید را امکانپذیر خواهد کرد.
پیش قدمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین در این خصوص، امکان اجرای این طرح را در مقیاسهای صنعتی و نیمه صنعتی فراهم کرده و با سرمایهگذاریهای مشترک ایمیدرو و ذوب آهن، ارتباط دانشگاه با صنعت در زمینههای کارآموزی دانشجویان رشتههای معدن و مواد، کارورزی، فرصتهای مطالعاتی داخلی، دورههای پسا دکترای صنعتی و اخذ پروژههای بهینهسازی فرآیند، شبیهسازی، مدلسازی و طراحی کارخانه میسر خواهد شد.
نتایج به دست آمده از این طرح پژوهشی در مقیاس آزمایشگاهی، که توسط رحمان احمدی عضو هیئت علمی دانشکده فنی مهندسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) قزوین انجام شده است، میتوان جهت انجام پروژهها و طرحهای پژوهشی مشابه استحصال وانادیوم از سایر منابع وانادیوم نظیر سنگ آهن، کاتالیستهای مصرفی و سوختهای نفتی نیز بهرهبرداری کرد.