برنامه غذایی ما در ماه مبارک رمضان نباید نسبت به قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد. همچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن طبیعی تأثیر زیادی نداشته باشد.
گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو_حسین نجار_معمولاً در ماه رمضان به دلیل کم شدن و جا به جایی وعدههای غذایی باعث میشود که عامه مردم در وعدههای غذایی خود تغییرات عمدهای را ایجاد نمایند.
برنامه غذایی ما در ماه مبارک رمضان نباید نسبت به قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد. همچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن طبیعی تأثیر زیادی نداشته باشد.
۷ نکته غذایی که باید در ماه رمضان رعایت شود
در ماه مبارک رمضان تو صیه میشود برای حفظ سلامت بدن به نکات زیر توجه و عمل کنید:
۱- قبل از شروع ماه رمضان با گرفتن روزههای مستحبی یا قضا، بدن خود را برای یک ماه روزه داری، کم کم آماده نمایید یا این که نزدیک ماه رمضان صبحانه را کامل میل کنید ولی ناهار نخورید یا ناهار را خیلی سبک میل نمایید.
۲- با توجه به این که معده انسان در طی خواب، فعالیت ندارد ولی روده در طی خواب به فعالیت خود ادامه میدهد بنابراین هیچ گاه با شکم پر نباید خوابید؛ چرا که این امر باعث فساد غذا در معده و عدم هضم صحیح میگردد. این مسأله در خوردن افطار و سحری باید مورد توجه قرار بگیرد لذا حداقل یک ساعت بعد از سحری نخوابید.
۳- اگر آب و نمک و روغن سفره ما سالم باشد اصلیترین موارد رعایت شده است.
آب: آب باید بدون کلر و مواد افزودنی باشد مانند آب باران، آب چشمه، آب قنات، آب چاه عمیق.
روغن: همین بس که بدانید فرق روغن خوب و بد این است که روغن خوب هرگز با حرارت دادن حالت چسبندگی به خود نمیگیرد و روی کاشی و گاز آشپزخانه نمیچسبد.
روغنهای خوب و سالم عبارتند:
روغن کنجد روغن زیتون روغن محلی
نمک: نوعی از آن مورد تائید است که بصورت طبیعی در طبیعت یافت میشود.
۴- دیابتیها میتوانند روزه بگیرند و بسیار مفید است، ولی کسانی که کلیه هایشان مشکل دارد بسته به نوع آن باید با پزشک خود مشورت کنند.
۵- در ماه رمضانی که با گرمای طاقت فرسا روبرو باشیم رعایت این امور اجبار است:
عدم پرخوری در سحر. عدم مصرف مواد غذایی خیلی شیرین، تند و شور. استفاده از مواد غذایی تفه (بی مزه) مانند کدو، کلم و امثالهم بسیار مهم است.
۶- هرگز مواد خوراکی پخته شده را همراه خام مصرف نکنید وسعی کنید دور از افطار تا قبل سحر، از مواد خام و میوهها و تنقلات مفید بهرهمند شوید.
۷- افراد لاغر در این ایام از چیزهایی که حرارت بدنشان را بیشتر افزایش میدهد بپرهیزند.
با توجه به ساعات طولانی گرسنگی در روز، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی و دیر هضم میشوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد. غذاهای دیرهضم معمولاً ۸ ساعت در دستگاه گوارش میمانند، در حالیکه غذاهای زود هضم فقط ۳ تا ۴ ساعت در معده باقی میمانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی خواهد کرد.
انواع غذاها
غذاهای دیر هضم
غذاهای دیر هضم عبارتند از: حبوبات و غلات مثل جو، گندم، جو دوسر، لوبیا، عدس، آرد، غلات برنج با پوست و ... (که کربوهیدراتها نامیده میشوند).
غذاهای سریع الهضم
غذاهای سریع الهضم عبارتند از: غذاهایی که حاوی قند، آرد سفید و ... هستند (که به این گروه کربو هیدراتهای تصفیه شده گفته میشود).
غذاهای فیبردار
غذاهای حاوی فیبر عبارتند از: غذاهای حاوی سبوس، گندم سبوس دار، غلات و حبوبات، سبزیها مانند لوبیای سبز، نخود، ذرت، اسفناج، برگ چغندر، میوههای با پوست، میوه خشک شده مثل برگه زردآلو، انجیر، آلو خشک، بادام و غیره.
از این غذاها بپرهیزید
غذاهای سرخ کردنی و چرب. غذاهای حاوی قند زیاد. خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر. از خوردن چای در هنگام سحر بپرهیزید، زیرا به دلیل ادرار آور بودن چای نمکهای معدنی موردن نیاز بدن در طول روز و همچنین آب بدن را دفع میکند.
۶ غذای مفید برای مصرف در ماه مبارک رمضان
مصرف کربوهیدراتهای مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم میشوند و باعث میشوند که شما کمتر گرسنه شوید.
حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم میشود.
خرما یک منبع عالی قند، فیبر، کربوهیدرات، پتاسیم و منیزیوم میباشد.
مغز بادام غنی از پروتئین و فیبر بوده و حداقل چربی را دارا میباشد.
موز یک منبع خوب پتاسیم، منیزیوم و کربو هیدرات میباشد.
مصرف زیاد آب یا آب میوه در صورت امکان در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن میشود.