به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزای دانشجو، سی و دومین دوره نمایشگاه کتاب تهران از روز گذشته پس از 10 روز فعالیت ناشران، فعالان و علاقهمندان به حوزه کتاب و کتابخوانی در مصلی تهران به کار خود پایان داد که این دوره از نمایشگاه نیز همانند دورههای پیشین از فرازونشیبهای مختلفی برخودار بود که در ادامه و پس از برپایی این دوره از نمایشگاه کتاب تهران در گفتگو با یکی از نویسندگان کشور نگاهی اجمالی به روند برپایی نمایشگاه و مسکلات پیش روی حوزه کتاب شده است که از نظرتان میگذرد:
محمدرضا کائینی نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر در ارتباط با عملکرد فعالین حوزه کتاب و ناشران انقلابی در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو گفت: متاسفانه باید گفت، اساسا فعالیت در حوزه نشر در کشور راکد است بطوری که در نمایشگاهی که گذشت در عرضه تازههای نشر جبهه انقلاب فرهنگی امسال شاهد آثار تکرای بودیم که عمدتا در بعضی از غرفهها یا کتب سال گذشته را تجدید چاپ کردند یا به چاپ دیجیتال روی آوردهاند. این اتفاق تاسف بار است، البته جمعیت و علاقه مندی مردم به این محافل و مطالعه بسیار عالیاست.
کائینی در ادامه گفت: اما در عینحال به دلیل مشکلات بغرنج اقتصادی ناشران نمیتوانند کتاب با چاپ جدید داشته باشند، و از طرفی مردم نیز توان خریدشان کاهش یافته است. خوشبختانه ناشران انقلابی اکثرا غرفههای آنها نیز شلوغتر از بقیه بوده است مثل سوره مهر و باقی غرفههای مشابه، از سوی دیگر شاهد حضور چشمگیری از طرف مردم در این غرفه ها بویدم ، اما نمایشگاه میبایست جذابیت خود را بیش از گذشته کند. جریانات روشنفکری اغلب فعالتر از جریانات انقلابی عمل میکنند، همین امر نیز موجب ایجاد فاصله شده است.
وی در خصوص گرانی کاغذ و عوامل موثر بر این معضل گفت: بههرحال وضعیت اقتصادی کشور به گونهای پیش رفته که کاغذ گران شده است، و اینها همه به قیمت دلار بستگی دارد، زمانیکه کاغذ از خارج وارد میشود، تولید داخل هم به همین نسبت سختتر میشود و مجموعه این مشکلات موجب میشود کاغد به مقدار کافی در اختیار ناشر قرار نگیرد و ناشر نتواند کتابهای زیادی چاپ کند و همینطور نیز نمیتواند حقوق مادی و معنوی مولف را حفظ کند و همه اینها موجب شده تا رکود بر چاپ و عناوین جدید کتاب حاکم شود. اما با این تفاسیر استقبال مردم فرقی نکرده حتی شاید شلوغتر نیز شده است.
کائینی در آخرخاطر نشان کرد: من امیدوارم جریانات خودی که به انقلاب و تاریخ ۱۰۰ ساله کشور علاقهمند هستند چه از جنبه ایثار و شهادت و چه بازکاوی نقش جریان دینی و چه در نگاه کلی اساسا به بازکاوی تاریخ بیشتر توجه کنند. در حال حاضر با وجود رکودی که در شرایط کتابخوانی و نشر ما وجود دارد بارخوانی کتابهای تاریخی بیشتر از باقی کتابها است و به نوعی میتوان گفت که کتابهای تاریخی رونق بیشتری دارند.