حافظه جدید کشف شده در استخوانهای ما سوابق عفونتهای گذشته را در خود نگه داشته و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود میبخشند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، سلولهای بنیادی خون سیستم ایمنی را با سوابق عفونتهای گذشته بهبود میبخشند. این یافتهها باید تاثیر قابل توجهی بر راهکارهای واکسیناسیون در آینده داشته و راه را برای درمانهای جدید سیستم ایمنی هموار کند.
سلولهای بنیادی در بدن ما به عنوان مخازن سلولی عمل میکنند، برای تولید سلولهای دیگر تقسیم شده و تعداد بیشماری از انواع سلولهای تخصصی که برای تجدید ایمنی و عملکرد سلول لازم است را ایجاد میکنند بطور رایج این سلولها را سلولهای بنیادی خون یا سلولهای بنیادی خونساز (HSC) مینامند. این سلولها در بافت نرم مغز استخوانهای بزرگ مانند لگن و ران تولید میشوند. نقش این سلولها تجدید سلولهای خون ازجمله سلولهای سیستم ایمنی است که برای مقابله با عفونتها و دیگر بیماریها حیاتی هستند.
تا قبل از دهه گذشته، عقیده بر این بود که HSCها سلولهای غیر تخصصی اند و نسبت به سیگنالهای خارجی از جمله عفونتها حساس نیستند و فقط سلولهای دختر برای پاسخ به سیگنالها تخصصی شده و پاسخ ایمنی را فعال میکنند. اما فعالیت آزمایشگاه Prof. Michael Sieweke طی چند سال گذشته ثابت کرد که این عقیده اشتباه بوده و نشان داد که HSCها میتوانند عوامل خارجی را حس کرده و انواع سلولهای ایمنی را بطور ویژه تولید کنند.
فراتر از نقششان در پاسخ ایمنی سریع، این سوال باقی میماند که عملکرد HSCها در پاسخ به عفونت چیست؟ میدانیم که سیستم ایمنی حافظهای دارد که باعث میشود پاسخ ایمنی بهتر و سریعتری در مقابله با عوامل عفونتی شکل بگیرد. اکنون مطالعات نقش سلولهای بنیادی در این حافظه را تخمین زده اند.
دکتر Sandrine Sarrazin گفت: «ما کشف کردیم که HSCها پاسخ ایمنی موثرتر و سریعتری را در صورتی که سابقه در معرض بودن LPSها (باکتریهای عفونی) وجود داشته باشد، تحریک میکنند.»
هنگامی که برای اولین بار در معرض LPSها قرار میگیریم روی DNA سلولهای بنیادی دقیقا جایی که ژنهای پاسخ ایمنی وجود دارند، نشانههایی ایجاد میشود. بسیار شبیه به نشانکهای کتاب، نشانههای روی DNA باعث میشوند تا این ژنها به راحتی در دسترس باشند و برای یک پاسخ سریع هنگام عفونت دوم با همان ژن فعال شوند.
توانایی سیستم ایمنی برای نگه داشتن اثر عفونتهای قبلی و پاسخ موثرتر در عفونتهای بعدی اصل تولید واکسن است. اکنون میدانیم که سلولهای بنیادی خون چگونه دورههای پاسخ ایمنی را نشانه گذاری میکنند تا بتوانیم راهکارهای ایمنی سازی را برای گسترش حفاظت در برابر عوامل عفونی بهبود ببخشیم.