اعلام زودهنگام زمان انتخابات عراق، واکنش گروهها و احزاب مهم صحنه سیاسی عراق و البته نگرانی حزب دموکرات کردستان به ریاست بارزانی را به دنبال داشته است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق شامگاه جمعه ۳۱ جولای (۱۰ مرداد) ششم ژوئن ۲۰۲۱ میلادی را زمان برگزاری انتخابات زودهنگام اعلام کرد که واکنش گروهها و احزاب مهم صحنه سیاسی عراق و البته نگرانی حزب دموکرات کردستان به ریاست بارزانی را به دنبال داشته است.
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق همچنین اعلام کرد که دولتش تعهد میدهد از تمام گروههای رقیب در انتخابات حمایت کند.
نگرانی حزب بارزانی از زمان برگزاری انتخابات زودهنگام
یک عضو حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست مسعود بارزانی از تعیین ششم ژوئن ۲۰۲۱ میلادی به عنوان زمان برگزاری انتخابات زودهنگام ابراز ناخرسندی کرد.
«عماد باجلان» عضو حزب دموکرات کردستان عراق در گفتگو با پایگاه خبری بغداد الیوم در واکنش به مشخص شدن زمان برگزاری انتخابات زودهنگام از سوی مسعود الکاظمی گفت از همین حالا باید تلاش کنیم تا کمیساریای عالی انتخابات، در فعالیت خود شفاف و مستقل عمل کند و نیز قانون انتخاباتی تدوین و تصویب شود که به همه طیفها و اقلیتها خدمت کند و اینکه قانون بر اساس اینکه استان یک دایره واحد انتخاباتی باشد نه بر اساس شهرستان، تصویب شود.
وی افزود: البته ما مشکلی با زمان برگزاری انتخابات نداریم، ولی باید در راستای تغییرات مناسب و تدابیر مشخصی عمل کنیم که برگزاری انتخابات آزاد که برآورده کننده خواستههای تظاهرات کنندگان باشد، تضمین کند.
وی ادامه داد انتظار نمیرود که انتخابات در زمانی که الکاظمی مشخص کرده (۶ ژوئن ۲۰۲۱) برگزار شود، زیرا به شرایط متعدد و بودجه مالی و فعالیت گسترده و سرشماری جمعیتی نیاز دارد و گذشته از آنکه شهرهایی وجود دارند که بغداد و اربیل درباره آن نزاع دارند (اشاره به کرکوک و مناطق دیگری در شمال عراق)
«ریبین سلام» دیگر عضو حزب دموکرات به ریاست بارزانی از دلیل نگرانی حزب متبوعش از برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی پرده برداشت و در گفتگو با پایگاه خبری بغداد الیوم گفت حزب دموکرات نگرانیهایی درباره از دست دادن تعدادی از کرسی هایش در مناطق مورد نزاع به سبب سیطره گروههای مسلح و شبه نظامیانی که خارج از قانون عمل میکنند و نیز سیطره داعش بر برخی از این مناطق دارد.
وی افزود کردها نگرانیهایی درباره قانون انتخاباتی جدید در صورتی که رای گیری فردی یا حوزههای متعدد تصویب شود، دارند، زیرا در این صورت در دوره پارلمانی آتی، تعداد زیادی از کرسیهای پارلمانی خود را از دست خواهند داد.
واکنش فراکسیون صادقون به مشخص شدن زمان برگزاری انتخابات زودهنگام
رئیس فراکسیون صادقون درپارلمان عراق ضمن ارائه پیشنهاد جدید برای برگزاری انتخابات زودهنگام خواستار انتخاب مستقیم نخست وزیر از سوی ملت شد.
«عدنان فیحان» رئیس فراکسیون پارلمانی صادقون روز شنبه خواستار آن شد تا انتخابات پارلمانی زودهنگام به جای ششم ژوئن ۲۰۲۱ میلادی-تاریخی که از سوی مصطفی الکاظمی مشخص شده است- زودتر از این موعد برگزار شود.
وی اظهار داشت برگزاری انتخابات پارلمانی برای اعتمادسازی میان مردم و روند سیاسی ضروری است.
فیحان افزود هر چه انتخابات زودتر برگزار شود، بهتر است و به اعتقاد ما، چهارمین ماه سال ۲۰۲۱ میلادی (ماه آوریل) برای برگزاری انتخابات بهتر (از ششم ژوئن ۲۰۲۱) است و مدت هشت ماه برای تکمیل شرایط برگزاری انتخابات و اینکه گامهای اعتماد مجدد به وجود آید، کافی است.
وی به دشواری تغییر نظام کنونی یا شیوه انتخاب نخست وزیر اشاره کرد و پیشنهاد داد تا نخست وزیر به صورت مستقیم از سوی مردم انتخاب شود، البته در عین حال تصریح کرد تحقق این مسئله (انتخاب مستقیم نخست وزیر) به تعدیل قانون اساسی و همه پرسی مردمی درباره آن نیاز دارد که تحقق آن پیش از برگزاری انتخابات زودهنگام دشوار است.
نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون و نخست وزیر اسبق عراق نیز پنج نکته را برای اینکه انتخابات زودهنگام آتی آغازی برای حل معضلات و مشکلات عراق باشد، مشخص کرد.
المالکی در پاسخ به خبرنگاران در خصوص موضع ائتلاف دولت قانون درباره مشخص شدن زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پاسخ داد: هر چه انتخابات زودتر برگزار شود، سالمتر و شفافتر بوده و فرصتها در آن برابر است، زمینه مشارکت فراهم باشد، به دور از خشونت و سلاح که دولت تضمین کند، و بر اساس چارچوبهای قانونی درست و متعهدانه باشد و این نکات اگر محقق شود، در آن صورت برگزاری انتخابات آغازی برای حل معضلات و مشکلات خواهد بود.
سید عمار حکیم رئیس جریان حکمت ملی که اخیرا ائتلاف موسوم به عراقیون را تشکیل داده است، گفت تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام گامی موفق است و نشان میدهد که دولت مصمم است به وعده هایش عمل کند.
واکنش ائتلاف العبادی به تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام
ائتلاف النصر به ریاست حیدر العبادی نخست وزیر سابق عراق از تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام استقبال کرد.
در بیانیه این ائتلاف آمده است از اقدام الکاظمی در تعیین ششم ژوئن ۲۰۲۱ به عنوان زمان برگزاری انتخابات زودهنگام استقبال کرده و از همه موسسات و گروههای سیاسی میخواهد برای برطرف شدن موانع مرتبط با قانون انتخابات و عملکرد کمیساریای عالی انتخابات و تدابیر دولتی که تضمین کننده انتخابات سالم و آزاد به دور از سلطه طلبی و تقلب باشد، همبستگی داشته باشند.
واکنش ائتلاف الفتح به تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام
ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری به تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام واکنش نشان داد و اعلام کرد فراکسیون پارلمانی ائتلاف الفتح برای تکمیل قانون انتخابات به عنوان مقدمهای برای برگزاری انتخابات در موعد مقرر تلاش خواهد کرد.
محمد الغبان رئیس فراکسیون پارلمانی ائتلاف الفتح در اظهاراتی که خبرگزاری رسمی عراق منتشر کرد، اظهار داشت ائتلاف الفتح حامی برگزاری انتخابات زودهنگام است که پیشتر به همراه برخی گروههای سیاسی تاکید کرده بود که برگزاری انتخابات زودهنگام باید از اولویتهای برنامه دولتی دولت فعلی باشد.
وی افزود ائتلاف الفتح به همراه دیگر گروههای سیاسی برای تکمیل تدوین و تصویب قانون انتخابات و دادگاه فدرال به عنوان مقدمهای برای برگزاری انتخابات زودهنگام در موعد مقرر فعالیت خواهد کرد.
وی خاطر نشان کرد ائتلاف الفتح همواره خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام و تعیین زمانی برای برگزاری آن بوده است.
الغبان اظهار داشت ائتلاف الفتح برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه آوریل را که هوا بهتر و پیش از ماه رمضان است، پیشنهاد داده است.
این در حالی است که محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق امروز شنبه اول آگوست خواستار برگزاری نشست فوق العاده و علنی و با حضور سران قوا و گروههای سیاسی به منظور انحلال پارلمان و گام برداشتن در مسیر برگزاری انتخابات زودهنگام شده است.
حلبوسی در توئیتی افزود دولتهای پیاپی برنامه دولتی و شیوه وزارتی خود را اجرا نکردند که این وضع به ادامه اعتراضات مردمی به سبب کمبود خدمات و وضعیت نابسامان معیشتی منجر شده است.