به گفتهی محمدحسن میری انحصار در تولید چادر مشکی شکسته شده و سیاست این کارخانه بر این است تا قیمت این محصول کاهش پیدا کند.
گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو- مائده باقرزاده، کارخانه حجاب شهر کرد در حال حاظر تنها تولیدکننده پارچه چادر مشکی در ایران است، برای بررسی مسائل و مشکلات حول تولید پارچه چادر مشکی با محمدحسن میری، مدیرعامل این کارخانه به گفتگو نشستیم.
ما انحصار را شکستیم محمدحسن میری، مدیرعامل کارخانه حجاب شهرکرد در پاسخ به مسئلهی انحصاری بودن تولید چادر مشکی، که تنها در دست کارخانه حجاب است گفت: «ما انحصار را شکستیم. قبلا یک سری تجار در این مملکت بودند که از کره، چین، فیلیپین، هنک کنگ و اندونزی چادر مشکی وارد میکردند؛ ما این انحصار را شکستیم، چون آنها با هر مقدار قیمتی که میخواستند کار میکردند و سودهای سرشاری هم میبردند و هیچ کنترلی هم رویشان نبود.» او ضمن بیان این مسئله ادامه داد که کارخانه حجاب متعلق به بنیاد مستضعفان است و طبیعی است که این سیاست را داشته باشد تا قیمتها را پایین بیاورد.
قیمت بازار را تعیین میکنیم میری از راهاندازی سایت اینترنتی فروش پارچه چادر خبر داد و گفت که تبلیغات تلویزیونی را در برنامهی پیش روی خود دارند. همچنین گفت: «مردم میتوانند مستقیم مراجعه به این سایتها کنند و مستقیم از سایت کارخانه خرید کنند؛ بنابراین در بازار اگر قیمت گران باشد هیچکس نمیخرد. عملا قیمت بازار را تعیین میکنیم و نمیگذاریم کسی گرانفروشی کند. ما این کار را میکنیم تا عموم ملت قیمتها را ببینند؛ اگر کسی اطلاع داشته باشد ما در سایتمان قیمت یک قواره چادر مشکی را ۳۰۰ هزار تومان میدهیم دیگر هیچکس ۶۰۰ هزار تومان پول نمیدهد».
کیفیت پارچهی ایرانی بهتر از جنس کرهای مدیرعامل کارخانه حجاب با توجه به این که بهترین نوع پارچه چادر مشکی در بازار پارچه کرهای است و جایگزین پارچهی ژاپنی (که روزگاری بهترین پارچه چادر را تولید میکرد) شده است، بیان کرد: «ما دانش فنیمان را از کره خریداری کردیم. دو سال خود کرهایها داخل شرکت ما تولید چادر مشکی را شروع کردند و به پرسنل ما آموزش دادند برای اینکه چادر مشکی با کیفیت خود پارچههای کرهای عرضه شود؛ جالب است بگویم این تاجری که این خط را برای ما راهاندازی و استارت زد ماشینآلات را به ما فروخت اذعان داشت که خط تولید شما ۲۰۱۵ است، در تمام کره خط تولید ۲۰۱۵ نداریم اکثر ماشینها برای ۲۰ سال پیش است و پارچهای که شما تولید میکنید نسبت به پارچهای که تولید میشود کیفیتش بهتر است». او این اطمینان را داد که کیفیت پارچههای این کارخانه از پارچههای کرهای بهتر است و ادامه داد: «اگر شما توانستید یک رول پارچه از کره برای من بیاورید که کیفیتش از پارچهی ما بهتر باشد جایزه میدهم!» محمدحسن میری با بیان این که تمام خطوط کارخانه حجاب کرهایست، اما کنترل ایرانیست ادامه داد: «ما کنترلمان ایرانی است و فوقالعاده از کنترل کره بهتر است به همین خاطر پارچههای خارجی، چه چینی چه کرهای و چه فیلیپینی را در بازار میبینید که هیچکدام مهر استاندارد ندارند؛ مهر استاندارد را پارچه ما دارد. در تمام لوگوهایی که روی پارچه میزنیم مهر استانداردمان است و استاندارد ماهی یک بار مامورش را به کارخانه ما میفرستد و از خط به انتخاب خودش یک نمونه میبرد در آزمایشگاه خودشان کنترل میکند، چنانچه با آن ضوابطی که ما تعهد کردیم داشته باشد و استانداردی که برای ما تعیین کرده، این ثبات را نداشته باشد مهر را از ما پس میگیرد و ما نمیتوانیم مهر استاندارد بزنیم. در حال حاضر تنها پارچه چادری که مهر استاندارد دارد ما هستیم.»
شناسنامهی چادر باکیفیت مدیرعامل کارخانه حجاب ضمن بیان این مسئله که پارچه چادر ایرانی باکیفیتتر از پارچه چادر کرهای است و هرکسی پارچه چادر کارخانه حجاب را خریداری کند دیگر سراغی از پارچههای دیگر نمیگیرد، گفت: «وقتی شرکتهای دیگری که ادعا میکنند من پارچه چادرمشکی تولید کردهام، پارچهاش را در بازار به اسم پارچه چادر مشکی میریزند که این پارچه هم رنگ میدهد و هم خراب است به نظر شما پارچه ایرانی خوب میشود؟ مردم همه پارچه ایرانیها را به این شکل میشناسند باید حواسمان باشد». او راجع به ویژگیهای چادر مشکی خوب و مطلوب گفت که پارامترهای تشخیص پارچه خوب از بد بسیار است، اما برخی از آنها مانند بور نشدن روی سر چادر و رنگ پس ندادن قابل تشخیص است.
دانش فنی را خریدیم میری در پاسخ به علتهای تعطیل شدن کارخانههایی که قبلا پارچه چادر مشکی تولید میکردند، گفت که سه شرکت دیگر بودند و میخواستند پارچه چادر مشکی تولید کنند، اما دانش فنی نداشتند و کارخانه حجاب این دانش را خرید و بابتش هزینه پرداخت. از او علت این که چرا کارخانههای تعطیل شده مجدد راهاندازی نمیشوند را پرسیدیم و پاسخ داد: «متاسفانه بعضی از کارخانهها دوست دارند اطلاعات از کارخانههای دیگر به طرق غیررسمی دریافت کنند خب این نمیشود اصلا درستش این است از طریق رسمی اقدام کنند وگرنه کدام کارخانه از ما درخواست دانش فنی کرده و ما ندادیم؟» وی در ادامه از شناسایی تجهیزات و ماشینآلات کشور خبر داد تا در راستای بالا بردن تولید تجمیع و به کار بسته شوند و گفت: «با کمک ما ۴۰ میلیون متر را از این مجموعهها به بیرون عرضه میکنیم؛ خوبی این قضیه این است که ارزبری بسیار کاهش پیدا میکند، شاید به جای ۶۰ میلیون یورو به زیر ۱۰ میلیون یورو میرسد، چون تعداد زیادی ماشینآلات در داخل کشور وجود دارد که نیازی نیست هزینه کنید».
کدام آمار واقعی است؟ مدیر عامل کارخانه حجاب از طرحی خبر داد که طی آن اطلاعاتی که در بازار وجود دارد را بررسی میکنند تا بر وضعیت چادر مشکی، مصرف، واردات و تولید آن آگاه شوند. وی درباره آمار واردات چادر از طریق رسمی و گمرکی گفت: «اطلاعاتی که میدهند چادر مشکی نیست؛ پارچه مشکی است که تحت عنوان چادر مشکی وارد کشور میشود، ولی بازش میکنی میبینی چادر مشکی نیست! انواع پارچه مصارف دیگر را وارد میکنند که از حاشیهاش سود ببرند؛ بنابراین این آمار زیاد به شما کمک نمیکند بدانید ورود چادر مشکی در کشور چه قدر است. من آمار از ۴۰ میلیون متر دارم تا ۱۰۰ میلیون متر، کدام آمار واقعی است؟» او همچنین دربارهی تولیدکنندههایی که قصد احیای صنعت چادر مشکی را دارند، گفت: «خیلی از شرکتهای خصوصی و شرکتهای دولتی جلو آمدند برای اینکه چادر مشکی تولید کند تا ظرفیت کشور را بالا ببرند و مبالغی را به صورت ارزی وام دریافت کردند. کارخانهها چه خصوصی چه دولتی در موقع بازپرداخت در سالهای آینده باید به صورت ریالی بازپرداخت کنند؛ به این معنی که فرض کنید اگر امروز من ده میلیون یورو وام بگیرم بخواهم چادر مشکی تولید کنم این ده میلیون یورو را به مبلغ ریالی محاسبه میکنم و چند میلیارد تومان میشود، به دلار امروز این را تقسطیش میکنند مثلا پنج ساله و طی پنج سال باید این مقدار ریال را بازپرداخت کنم. فوقالعاده است! برای ما چه اتفاقی افتاده؟ ما ۲۰ میلیون یورو سرمایهگذاری کردیم. ما ۶۶ میلیارد با دلار ۳۳۰۰ تومان دریافت کردیم. الان با یورو ۳۳۰۰۰ میتوانیم بازپرداخت کنیم، ۶۶ میلیارد تومانمان شده نزدیک به هزار میلیارد تومان! چه طور باید بازپرداخت کنیم؟» او ضمنا اعلام کرد ظرفیت تولید شرکت نساجی حجاب ده میلیون متر در سال است و با اعمال تغییرات در کارخانه این رقم را تا حدود ۱۸ میلیون متر، در بازهی احتمالا یک سال تا یک ساله و نیمه، افزایش میدهند.
شرکت تندگویان، تامینکننده نخ شرکت پتروشیمی شهید تندگویان چیپس پولیاستر پارچه چادر را تولید میکند. کارخانه حجاب پیش از این تمام مواد اولیه را از کره وارد میکرد، اما پس از کار کردن با چند شرکت داخلی و آنالیز و کنترل نخهای داخلی و نخهای کرهای و قیاس مشخصات فیزیکی و شیمیایی آنها با هم به این نتیجه رسید که برخی از این شرکتها خوب عمل کردهاند. میری گفت: «برخی از آنها نمونههای آزمایشی فراوانی فرستادند تا موفق به تولید مواد اولیه نخ ما شدند. تندگویان تامینکننده مواد اولیه شرکتهای تولید نخ بود میدانست این شرکت با ما کار میکند و این شرکت که واسطه ما بود و نخ ما را تامین میکرد، با اینها ارتباط گرفتند و روی چیپس کار کردند تا کیفیت نخ را بالا ببرند. امسال هم موفق شدند گرید TG۶۷۰S را تولید کند». وی در ادامه بیان کرد که ظرفیت تولید این شرکت فوقالعاده بالاست و اگر ظرفیت کارخانه حجاب ۶ هزار تن در سال باشد شرکت شهید تندگویان ظرف سه روز این را تولید میکند و این گرید نسبت به گریدهای قبلی کیفیتش بهتر بود و در چادر مشکی اثر خودش را گذاشت.
دیدگاه منفی به اجناس ایرانی میری با بیان این که در ایران نسبت به تولید داخلی دیدگاه مثبتی وجود ندارد این نقد را بیان داشت که: «ما ایرانیها نسبت به جنس ایرانی با دید بد نگاه میکنیم؛ فرض کنید من میروم یک کالای ایرانی میخرم و میبینم بار اولش خوب است بار دوم خوب است بار سوم که میخرم میبینم همان جنس اولی نیست و کیفیت را تغییر دادهاند و برای حاشیه سود بیشتر از سر و تهش زدهاند، کیفیت را پایین آوردهاند، به درد نمیخورد و در نهایت میگذارمش کنار و دیگر سراغ آن برند نمیروم». او گفت که در کارخانه حجاب پیش از تولید پارچه چادر مشکی پارچهی شال و روسری تولید میکردیم و یک بار در پروسهی تولید اشتباهی رخ داده بود که منجر به کیفیت نامطلوب پارچه شده بود و با صحبت سه، چهار ساعته با کارگران کارخانه متوجه ایراد کار شدند و گفت: «خوشبختانه اهداف مدیریت سازمان و اهداف خود پرسنل سازمان این است که روز به روز ما کیفیتمان را بالا ببریم. اصلا منکر این نیستم که ممکن است به هر حال جنسی با کیفیت متوسط به دست مردم برسد، ولی در تمام این تبلیغاتی که میکنیم تلفن کارخانه، مرکز شکایت مشتری، ایمیل و سایت کارخانه وجود دارد که هر کس هر مشکلی در مورد پارچه ما دید میتواند مراجعه کند تا ما به سرعت به آن رسیدگی کنیم».