امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سخنان اخیر ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه به دنبال ایجاد یک کانال ارتباطی با ایران هستیم، اما از بیان جزئیات آن فعلا معذوریم، گفت: صحبتهای سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دو بخش داشت یک بخش آن ناظر به مبادله زندانیان ایران و آمریکا است که ایران نیز بارها اعلام آمادگی کرده که حاضر به مبادله زندانیان دو کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: ربیعی در نشست اخیر خود صراحتا اعلام کرد جمهوری اسلامی آماده است تا همه زندانیان آمریکایی را با زندانیان ایرانی در ایالات متحده مبادله کند لذا در بحث تبادل زندانیان جمهوری اسلامی پیشتر نیز اعلام آمادگی کرده بود و موضوع مطرح شده توسط سخنگوی وزارت خارجه آمریکا جدید به نظر نمیرسد.
ابوالفتح در خصوص ادعای ند پرایس درباره ایجاد کانال ارتباطی میان ایران و آمریکا گفت: اساسا آمریکاییها یا پیام ایران را این روزها نگرفتند یا خودشان را به نگرفتن این پیام زده اند، چون ایران رسما بارها اعلام کرده است که هیچ چیز جز برداشته شدن کامل تحریمها رضایت جمهوری اسلامی را جلب نمیکند.
ایجاد کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا در شرایطی که آمریکا حاضر به لغو تحریم ها نیست ادعایی بی معنی است
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: حتی در بازهای که برخی رسانههای داخلی عنوان کردند طرحهایی به عنوان راه حل میانه به آمریکا و ایران پیشنهاد شده به معنی لغو قدم به قدم تحریمها و بازگشت قدم به قدم ایران به تعهدات برجامی خود یک مقام امنیتی صراحتا در این خصوص موضع گرفت و اعلام کرد هیچ چیز جز لغو کامل تحریمها رضایت ایران را جلب نخواهد کرد و امکان بازگشت ایران به تعهدات برجامی بدون برداشته شدن کامل تحریمها امکان پذیر نیست؛ لذا وقتی در چنین فضایی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حرف از ایجاد کانال ارتباطی بین دو کشور میزند طبیعتا یک حرف بی ربط و بی معنی است.
وی ادامه داد: آمریکاییها در حالی سخن از ایجاد کانال ارتباطی با ایران میزنند که حتی با درخواست ایران برای اخذ وام از صندوق بین المللی پول نیز موافقت نکردند و از این منظر هیچ چشم اندازی در حال حاضر برای حل مشکل ایران و آمریکا وجود ندارد البته شاید در پایان ضرب العجل سه ماهه ایران به آژانس اتفاقاتی در این مسیر رخ دهد.
شرایط در زمان بایدن می تواند وخیم تر از زمان ترامپ باشد
ابوالفتح در خصوص اینکه قبل از برگزاری انتخابات در آمریکا عدهای در داخل به لغو تحریمها توسط دموکراتها امیدوار بودند، گفت: اساسا این طرز تفکر به جامعه القا شد، اما از همان ابتدا مشخص شد که رفع تحریمها توسط بایدن دموکرات نیز محقق نخواهد شد، چون حتی اگر او بخواهد هم نمیتواند این کار را انجام دهد، چون تحریمهای ضد ایرانی مصوبه کنگره آمریکاست و در صورت سرپیچی بایدن از اجرای این تحریمها جمهوری خواهان کنگره را به آتش خواهند کشید. این در حالی است که مصوبه تحریمهای ضدایرانی هم توسط اوباما و هم توسط ترامپ اجرا شد لذا بایدن نمیتواند آن را اجرا نکند. به اعتقاد من شرایط در زمان بایدن میتواند حتی وخیمتر از دوران ترامپ باشد.
این کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که چه قدر آمریکاییها در خصوص تصمیمات خود در قبال جمهوری اسلامی منتظر نتیجه انتخابات در ایران خواهند ماند، گفت: آمریکاییها به خوبی میدانند که فرآیند تصمیم گیری در ایران به شکلی است که برخی موضوعات فرادولتی است که از جمله آن میتوان به رابطه با آمریکا، مسائل هسته ای، مسائل نظامی، موضوعات منطقهای و سیاست خارجی در حوزه خاورمیانه اشاره کرد؛ لذا چندان دغدغه دولت جدید را به امید اینکه سیاست خارجی ایران ۱۸۰ درجه تغییر کند، ندارند.