به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی گلشنی استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف در برنامه رادیویی گفتگوی علمی، درباره رابطه بین توسعه علمی و تعداد مقالات چاپ شده در نشریات بین المللی با بیان اینکه علومی که تولید می شود باید به مرحله انتشار هم برسند، گفت: انتشار علوم به اصلاح و ارتقای علوم کمک بسیار زیادی می کند.
وی افزود: قبل از انقلاب، هیچ فشاری برای تولید مقاله وجود نداشت و نقش مقالات در ارتقا و ترفیع اساتید انحصاری نبود و در سالهای اول بعد از انقلاب نیز همین روند ادامه داشت اما بعد از مدتی چاپ مقالات در مجلات ISI مطرح شد.
استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به تبعات چاپ مقالات در مجلات ISI گفت: این کار باعث عقب ماندگی ما و عدم رفع نیازهای کشورمان شد و از طرفی مهم بودن تعداد مقالات نیز باعث شد که اساتید به سمت مسائل علمی جدید و نوآورانه نروند لذا مقالاتی چاپ شد که اصالت نداشتند و در راستای رفع نیازهای کشور نیز نبودند.
گلشنی اظهار کرد: آمارهایی که مبنی بر اول بودن ایران در این حوزه ارائه میشود هیچ ارزشی ندارند چراکه اثرگذاری این مقالات بر تولید علم در کشور بسیار پایین است.
وی آموزش و پژوهش را لازم و ملزوم هم دانست و گفت: این دو حوزه را باید در راستای هم و به صورت متوازن پیش بُرد.
استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف با انتقاد از کاربردی نبودن پژوهشها گفت: طبق تأکیدات و فرمایشات مقام معظم رهبری، آن پژوهش ها و مقالاتی باید نمره بالا بگیرند که در رفع نیازها یا در جهت نوآوری در علم بوده و ویژگی مرزشکنی داشته باشند.
گلشنی با اشاره به هشت برابر شدن تعداد مقالات ما از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ اظهارکرد: متاسفانه دقیقاً در همان حوزه ها که بیشترین تعداد مقالات را داشتیم شاهد بیشترین میزان واردات هستیم.
وی افزایش کمی مقالات و پژوهش ها را از اساس اشتباه دانست و گفت: به عنوان مثال، در جنگ بدر، مسلمانان در اقلیت بودند اما پیروز شدند و برعکس، در جنگ احد با اینکه جمعیت مسلمانان خیلی زیاد بود شکست خوردند چراکه هدف در جنگ احد با جنگ بدر متفاوت بود.
استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف از سکوت دانشگاهیان نسبت به کمبود امکانات آزمایشگاهی و پژوهشی انتقادکرد و گفت: متأسفانه دولت توجهی به آموزش و پرورش و دانشگاه ها ندارد اما به هر حال خبرگان دانشگاهی باید مشکلات و اعتراضات خود را نسبت به کمبود بودجه، به مجلس و دولت منعکس کنند.