گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ تا ۲ دهه پیش که خبری از شبکه نمایش خانگی و امکانات مالی و نیروی انسانی حرفهای برای ساخت فیلم و سریال به اندازه امروز نبود، سریالهای ایرانی اندکی ساخته میشد و در زمان پخش، هفتهای در نهایت یک قسمت سر از آنتن درمیآورد و خبری از پخش شبانه سریالها نبود؛ نوبت پخش فیلمهای سینمایی ایرانی و خارجی هم عصر روزهای جمعه بود.
در آن روزها سریالها مخاطبان فراوانی داشتند و در زمان پخش، مردم بشدت با نقشهای آن سریالها همزادپنداری میکردند و سرنوشت آنها برای مردم اهمیت خاصی داشت، اما بعد از سالها -از اواسط دهه ۸۰- قدرت سریالسازی سیما افزایش پیدا کرد و شبکههای مختلف تلویزیون در یک جریان رقابتی برای جذب مخاطب، تولید سریال را در دستور کار خود قرار دادند به طوری که شبکهها از هر فرصتی برای ساخت سریال استفاده میکردند و کم کم پای سریالهای مناسبتی به تلویزیون باز شد؛ رسانه ملی برای نوروز، ماه رمضان و ماه محرم تدارک ویژهای میبیند و پخش سریال از اولویتهای این روزهای خاص شده است. از اواخر دهه ۸۰ ساخت سریالهای «چندفصلی» به یکی از عوامل رقابت شبکهها تبدیل شد به طوری که با دلیل و بیدلیل، به بهانه ادامه داستان و استقبال مخاطب، ساخت یک سریال به فصلهای بعدی میرسید.
این روند تا همین چند سال پیش با قوت ادامه داشت، اما چند سالی است که سریالهای چندفصلی کمتری از سوی سیمافیلم و گروههای فیلم و سریال شبکههای مختلف به تولید و پخش میرسد، چرا که برخی از آنان جای خود را به مینیسریالها دادهاند.
روند تولید مینیسریالها در صداوسیما چند سالی است بشدت از سوی سیمافیلم رواج پیدا کرده و کمکم جای برخی سریالهای ۹۰ قسمتی و چندفصلی را میگیرد. درباره مینیسریال باید گفت همانطور که از اسمش معلوم است نوعی سریال کوچک یا کوتاه است که تعداد قسمتهای محدودی دارد و بیش از یک دهه است در شبکههای پرمخاطبی، چون نتفلیکس رواج یافته است.
این مینیسریالها مخاطبان بسیاری را در شبکههای خارجی برای خود جذب کردهاند و به تبع آن شبکههای مختلف تلویزیونی دنیا هم به تولید و پخش مینیسریالها رو آوردهاند. صداوسیما هم که تا چند سال پیش بر تولید سریالهای چندفصلی و ۹۰ قسمتی متمرکز شده بود طی چند سال اخیر به همت سیمافیلم به تولید مینیسریالهای مختلف و متعدد رو آورده است، اما تا به اینجای کار این مینیسریالها نتوانستهاند به آثاری موفق تبدیل شوند و باید دید آیا در آینده این مینیسریالها میتوانند جای سریالهای چندفصلی را بگیرند یا خیر.
عباس اسماعیل گل