به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اختتامیه نخستین جشنواره پوشش اصیل ایرانی- اسلامی گوهرشاد امروز در کوشک باغ هنر برگزار شد. این جشنواره که به همت و پیشرانی مجموعههای مردمی عرصه عفاف و حجاب و همراهی دستگاهها و نهادها، از بیست و پنجم تیر ماه آغاز شده بود، امروز با ارائه ده طرح برگزیده توسط صاحبان برندها و داوری آنها پایان یافت.
این جشنواره در بخشهای مختلف اعم از: پویشها و مراسمهای گوهرشاد، نمایشگاههای تخصصی گوهرشاد، مسابقات فرهنگی هنری گوهرشاد، بازیهای حجاب و عفاف گوهرشاد، نشستهای کارشناسی گوهرشاد و رویداد تجربه نگاری و ایده پردازی گوهرشاد برگزار شد.
در اختتامیه این مراسم، دبیر جشنواره با اشاره به اهداف آن گفت: «هدف این است که حلقههای میانی عفاف و حجاب را در کنار نهادها و دستگاههای تسهیل گر و تنظیم گر و با حمایت آنها هم افزا کنیم. مجموعه نگاههای مردم باعث شکل گیری جشنواره شد و حلقههای میانی مردم شبکه سازی را در استانها انجام دادند. اصلیترین کار نمایشگاه این است که فعالیتها را در حوزههای فرهنگی و اقتصادی هم افزا کند.»
در ادامه فضه السادات حسینی، مجری برنامه، درباره نحوه کار نمایشگاه گفت: «این نمایشگاه با صد طرح در دبیرخانه و ضبط فیلمها آغاز شده و هفتاد فیلم به مرحله ما قبل پایانی رسیدند. پس از پالایش طرح ها، ده طرح به عنوان طرح پایانی انتخاب شد که پنج طرح از سوی صاحبان برندهای مطرح حوزه عفاف و حجاب با ایدههای اقتصادی-فرهنگی در قسمت افتتاحیه و پنج طرح با ایدههای اجتماعی-فرهنگی در قسمت دیگر برنامه ارائه خواهند شد.»
داوران این جشنواره خانمها سیدین و اردبیلی و آقایان حجت الاسلام زینعلیان، یونجی وحسینی بودند.
نحوه رای دهی داوران نیز شاخصهایی همچون شناخت صحنه، گفتمان سازی حجاب و عفاف و سبک زندگی عفیفانه، نسبت یابی با حاکمیت، خلاقیت و نوآوری، ظرفیت یابی و استعداد یابی، استمرار و پیگیری، دغدغه مندی، ایجاد محصول، صادرات ایده و بسط ایدهها توسط مردم بودند.
یونجی در رابطه با پوشیدگی و جایگاه ارزشمند حجاب گفت: «حجاب، کاری شخصی است نه حاکمیتی. پوشیده بودن احساس امنیت به انسان میدهد. حجاب ابتدا امنیت است. هر چیز ارزشمندی باید جایگاه خودش را خودش تعیین کند.»
وی با اشاره به پوستر برنامه گفت: حتی طرحهای پوستر نیز طرح خودمان نیست. بیایم روی این کار کنیم که نقشهای خودمان را پیاده کنیم. حتما باید برندهای خارجی طرحهای ما را بردارند؟ باید به هنر خودمان اتکا کنیم. ما صاحب تولید زیبایی هستیم.»
در ادامه دکتر اردبیلی معاون زنان شهرداری ضمن اشاره به خلاءها در حوزه پوشاک برای نوجوانان دختر گفت: «پوشش، عامیلت و تکریم حضور انسانی زنان در جامعه است. این بدون حذف زنانگی و حضور متعالی زنان در جامعه است. خلا تولید پوشاک متناسب برای یک دختر نوجوان نیز تنها برای ما نیست. کشورهای اسلامی نیز در این زمینه دچار خلا هستند.»
در ادامه این برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد حضور پیدا کرد. وی با اشاره به حجاب به عنوان یک مساله هویتی گفت: «در ایران عفاف، حجاب و پوشش مولفههایی چند هزار ساله هستند. تمدن ایران زمین به چند هزاره قبل از میلاد میرسد. بعدتر نیز اسلام به شکوفایی رسیده و یک تمدن ایرانی اسلامی را تجربه کردیم. حوزه پوشش جزوی از این هویت چند هزار ساله است.»
وی افزود: «آنچه محل نزاع است سیاسی شدن حجاب است. دوران انفعال ما دورهای است که برای چنگ انداختن به هویت ما روی پوشش دست گذاشتند. اما وقتی پروژه استحاله فرهنگی جامعه شکست خورد و قهرمانانی مثل مدرس و علمای بزرگ مقابل آن ایستادند، قانون الزام به کشف حجاب را جایگزین کردند.»
وی با اشاره به ریشههای عمیق فرهنگی و اتفاق گوهرشاد گفت: «این تنها یک کشتار نیست. یک تقابل فرهنگی شده و ادامهدار است. جریان فرهنگی در ایران با وجود همهی مشکلات آن روزها مقاومت کرد و آن اتفاق را ثبت کرد. ما امروز وقتی در این دوره از مقاومت فرهنگی اجتماعی صحبت میکنیم در وضعیت قبلی نیستیم. دشمن حتما به دنبال قطع کردن ریشههای فرهنگی است. امروز همه شبکههای وابسته و قدرت دشمن با استفاده از فناوریهای نوین به مصاف با هویت تاریخ مردم ایران آمده و این یک جنگ تمام عیار فرهنگی است.»
اسماعیلی رویکرد جامعه عفیف را عنوان کرد و گفت: «وظیفه ما این است که در فضای هندسهی دشمن گرفتار نشویم. دشمن به دنبال این است که حجاب و عفاف را به عنوان مسالهای بین مردم و حاکمیت نشان دهد. ما نباید دوگانهسازی دشمن را تشدید کنیم. در همین افکار سنجیها نود درصد به مساله خانواده غیرت و تعصب دارند.»
وی با اشاره به سرود سلام فرمانده به عنوان کار عمیق فرهنگی گفت: «در همین ایام نیز دیدیم که دشمن به دنبال نشان دادن مخالفتها با ریشههای عمیق فرهنگی بود و همه هم شکست خوردند. قدرت فرهنگی انجاست که یکی از نویسندگان مشهور لبنانی میگفت: ما همه اهنگ سلام فرمانده را زمزمه میکنیم.»
وزیر فرهنگ در پایان اشاره کرد: «ما میخواهیم این نگاه ایجابی را در دولت نشان بدهیم و مخالف هر نوع دو گانه سازی و دو قطبی سازی هستیم. در همین نمایشگاه که برگزار شده بود از شهرهای مختلف و انواع لباسهای رنگارنگ و دوخت و دوز را ارائه کرده بودند. ما گفتیم باید اینها را به یک محصول در بازار تبدیل کرد. رویکرد دولت اجرای کامل قانون و توجه ویژه به این مسالهی هویتی است.»