به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در مراسم بزرگداشت روز دانشجو که از سوی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: اصل ۱۱۵ قانون اساسی شرایط و اوصاف نامزدهای ریاست جمهوری را تعیین کرده است و با ابلاغ سیاست های کلی انتخابات نیز اتفاقا این موضوع مورد توجه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است. با ابلاغ این سیاست ها شورای نگهبان مصوبه ای را به تصویب رساند و سعی کردیم به این تکلیف عمل کنیم و متعاقبا قرار شد مجلس هم در این رابطه قانون گذاری کند که در مجلس دهم این اتفاق نیفتاد ولی در مجلس فعلی مصوبه حداقلی به شورای نگهبان آمد و اشکالی به آن وارد نشد ولی هیئت نظارت بر سیاست های کلان آن را رد کرد ولی شورای نگهبان آن را اجرا کرد و مصوبه هم اثرگذار بود به گونه ای که از ثبت نام های تفننی جلوگیری شد.
وی افزود: اصل ۱۷۷ قانون اساسی مربوط به بازنگری در قانون اساسی است. در این قانون تصریح شده که قانون اساسی می تواند به فراخور مورد بازبینی قرار بگیرد و البته باید شرایط بازنگری فراهم باشد.
وی با بیان اینکه بهتر است که ما به جای بازنگری قانون اساسی سراغ احیا ظرفیت های مغفول مانده قانون اساسی برویم، تصریح کرد: اگر نقصانی در قانون اساسی وجود دارد باید اصلاح شود و مورد بازنگری صورت گیرد و البته یک بار هم این بازنگری صورت گرفته است. پیشنهاد می کنم که در پایان نامه ها و پژوهش ها سراغ مبناهای بازنگری برویم تا اگر نیاز به بازنگری بود دستمان پر باشد.
طحان نظیف بیان کرد: راهکار اصلی حل مسائل در کشور پایبندی به قانون است و حتی اگر اشکالی هم به قانون وارد باشد باز هم باید از طریق قانون عمل کرد در غیر اینصورت اعتراض به اغتشاش تبدیل می شود و قانون اساسی با افتخار وجوه اعتراض را مشخص کرده است. به هر روی اعتراض از مسیر قانونی خارج می شود امنیت جان، مال و ناموس مردم به خطر میافتد.
وی افزود: تکلیف قانونی ما این است که دلایل رد صلاحیت را به نامزدهای مجلس شورای اسلامی بگوییم. ما مکرر خدمت آقایان و خانم ها رسیدیم و نظرات آنها را نبز شنیدیم و گاهی نظرات هم تغییر کرده اما باید بپذیریم زمان بررسی صلاحیت ها کوتاه است. به هر روی ما با منع قانونی و شرعی برای اعلام عمومی رد صلاحیت ها مواجه هستیم اما اگر یک روز قانون تغییر کند امکانش برای ما فراهم می شود.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: قانون اساسی نگاه ویژه ای به زنان دارد و از مقدمه قانون اساسی تا اصول مشخصی مثل اصل ۲۱ به حقوق زنان پرداخته و حیف است که ما از این قوانین غافل شویم. لذا موضع ما نسبت به زنان مرتبط با قانون اساسی است و قانون اساسی هم نگاه جامع و ویژه ای نسبت به زنان داشته است.
طحان نظیف با بیان اینکه اگر بنابر اصل ۱۷۷ قرار باشد جمهوریت نظام مورد بازنگری قرار بگیری دیگر چیزی برای نظام باقی نمی ماند، افزود: ما مجری قوانینی هستیم که به آن اشکال داریم و معتقدیم قانون انتخابات باید اصلاح شود. انتظار از جریان دانشجویی این است که اصلاح این قانون را پیگیری کند. به هر روی سیاست های کلان انتخابات ابلاغ شده ولی خروجی به نتیجه نرسیده است.
وی افزود: شورای نگهبان حکمی نسبت به اینکه نظام انتخاباتی تناسبی باشد یا استانی از خود ندارد. مثلا گفتیم نظام انتخاباتی تناسبی نبای موجب کاهش مشارکت در انتخابات مجلس شود و مردم احساس نکنند نماینده ای در مجلس ندارند. احزاب زیر ساخت نظام انتخاباتی تناسبی هستند اما آیا احزاب ما که برخی از آنها یک شبه تشکیل می شوند این امکان را دارند؟
طحان نظیف با بیان اینکه شورای نگهبان آخرین مرجع اظهار نظر در انتخابات است و حکم تجدید نظر را دارد و ما باید یک جایی نظر مرجع نهایی را بپذیریم، افزود: تمام اصول مربوط به فصل ملت در قانون اساسی مربوط به زن و مرد است و از اصل ۱۹ که طلیعه این فصل است آمده مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود. همچنین در اصل بیستم آمده همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.