به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حجت الاسلام نظافت امروز در سلسله نشست های فعالان فرهنگی مشهد که در حسینیه قرآن و عترت این شهر برگزار شد، به موضوع «پرسشگری و پاسخگویی در حکومت علوی» پرداخت و این موضوع را از منظر نهج البلاغه و سخنان امیرالمومنین(ع) مورد تحلیل قرار داد.
وی در ابتدای سخنانش با بیان اینکه اگر کسانی که به مسائل اجتماعی و سیاسی ورود پیدا می کنند، مراقب خود نباشند از ناکجا آباد سردر می آورند مراقبت دائم را مهم دانست و افزود: چراکه این مسیر حرکت بر روی مرز است و هیچ کس نباید خودش را از آسیب هایی که پیش می آید، مصون بداند.
این استاد حوزه با اشاره به نامه امام علی(ع) به مالک اشتر بیان داشت: امام علی(ع) به مالک توصیه می کند که تقوا داشته باشد و بهترین وقتش را برای خدا اختصاص دهد، این موضوع از این جهت است که انسان حفظ شود و انررژی معنوی داشته باشد.
مسئولیت در فرهنگ اسلامی امانت است
نظافت مسئولیت را در فرهنگ اسلامی و علوی یک امانت دانست و تصریح کرد: مسئولیت یک نوع نوکری و خدمت و رابطه مردم با مسئولان رابطه ارباب با نوکر است؛ نباید کسی بگوید مردم چه کاره اند؟
وی، کسانی که بگویند مردم کاره ای نیستند را دارای تفکر متکبرانه دانست و ادامه داد: امیرالمومنین (ع) می گوید اگر بدگمانی پیش آمد، مسئولان باید توضیح دهند که از این طریق حجت را بر مردم تمام کنند.
استاد حوزه علمیه مشهد با اشاره به ابتدای نامه امام علی(ع) به مالک اشتر گفت: امام علی (ع) می فرمایند«ای مالک تو را فرستادم به شهری که شهرداران یا استانداری داشته و تو اولین نفر نیستی که به این شهر می روی؛ این افراد عادل یا فاجر بودند، پس حواست باشد که مردم بر تو نظارت می کنند».
در زمان امام علی (ع)هم، نظارت مردم بوده است
نظافت با بیان اینکه در زمان امام علی(ع) دموکراسی به معنی امروز نبوده؛ اما مردم نظارت داشتند، ادامه داد: امام علی (ع) خطاب به مالک می گوید«یکی از دلایلی که بدانیم تو صالح هستی یا نیستی، همین حرف هایی است که بر زبان مردم جاری می شود».
وی در تحلیل این سخن امام علی(ع) گفت: مسئولان باید حرفی را که بر زبان مردم است، جدی بگیرند و با خود نگویند ما که پاک هستیم؛ بلکه باید توضیح دهند.
پاسخگویی مسئولان، یک پیروزی است
نظافت با بیان اینکه اگر بتوانیم پاسخگویی در مسئولان را نهادینه کنیم، یک پیروزی است، گفت: اگر دادگاه تشکیل شد و گفتند مبراست، ماهم باید تسلیم شویم و همین بررسی کردن خودش یک ارزش است.
وی با تاکید بر اینکه با هر شکل از فساد به ویژه در بدنه حکومت باید مبارزه شود، بیان داشت: اگر فساد در جامعه باشد، آن وقت فعالیت های فرهنگی اثر ندارد و منبرها از خاصیت می افتند.
برخورد نکردن با فساد، اصل نظام را زیر سوال می برد
نظافت با تاکید بر اینکه نظارت ها و برخوردها را باید قوی کرد، بیان داشت: فساد، اصل نظام را زیر سوال نمی برد؛ بلکه برخورد نکردن است که اصل نظام را زیر سوال می برد.
نظافت با بیان اینکه اگر فرزندانمان گرسنه شوند، فرش زیر پایمان راهم می فروشیم تا سیرشان کنیم، تاکید کرد: با این حال اسراف نشان دهنده بی دردی است.
رضایت توده مردم، سرمایه نظام است
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی (عج) با بیان اینکه خدمات جای خودش؛ اما رضایت توده مردم خیلی مهم است، گفت: رضایت توده مردم، سرمایه نظام است و بنا بر گفته امیرالمومنین(ع) مسئولان باید در هر حال عدل، حق و رضایت مردم را دنبال کنند، شهرداری هم چون با توده مردم در ارتباط است، حساسیت بیشتری دارد.
نظافت تاکید کرد: کسی که به نام اصولگرایی می خواهد حکومت کند، اشتباهش به نام اصول نوشته می شود و این جرم بدتری است.
سر ارزش ها نباید معامله کرد
وی با بیان اینکه سر ارزش ها نباید با یکدیگر معامله کنیم با اشاره به کسانی که می گویند،شهرداری کار فرهنگی زیادی کرده است،گفت: اگر مال شبهه ناک باشد، فعالیت های فرهنگی سودی ندارد، بهترین کار فرهنگی، عمل گرایی است؛ رسم امیر المومنین (ع) و امام حسین(ع) از اسمشان برای ما مهم تر است.
چرا چند سالن نمی خرند و برای ازدواج جوانان وقف نمی کنند؟
این استاد حوزه علمیه با اشاره به تبلیغاتی که در سطح شهر از جشنواره های مختلف می شود گفت: چرا چند سالن نمی خرند و برای ازدواج جوانان وقف نمی کنند؟
نظافت ادامه داد: دلیل مخالفت ما با اصلاح طلبان همین بود که بر این مسائل حساس نبودند، قرآن می گوید کسانی که مسرف باشند، مصلح نیستند.
وی با بیان اینکه امر به معروف خوب؛ اما منکرهای کلیدی مهم تر است، تصریح کرد: نهی از منکر مسئولان، از اولویت های امر به معروف و نهی از منکر است.