مهدی صانعی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، با بیان اینکه تحولات مصر یک مسئله چند وجهی است، بیان داشت: عامل اساسی و مبنایی تحولات اخیر مصر نابلدی و ناپختگی عملکرد اخوان المسلمین است.
وی فشار غرب به مصر و وجود مشکلات اقتصادی و اجتماعی مصر را از دیگر دلایل تحولات مصر دانست و افزود: اشتباه اخوان المسلمین این بود که به جای رفع مشکلات به دنبال افزایش قدرت و نفوذ در قوه قضاییه و تدوین قانون اساسی بود تا بتواند نگاه این گروه سیاسی را در مسائل مختلف حاکم کند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به جامعه مصر گفت: طرفداران سکولار بیش از اقلیتهای مذهبی آن مانند شیعه و سنی هستند که آن ها قائل به پذیرفتن تفکر اخوانی و مبنا شدن آن برای قوانین نیستند، این عامل باعث شد مردم بعد از گذشت یک سال از انتخاب مرسی به فضای بعد از انقلاب خود بازگردند.
صانعی به تنها ماندن مرسی در این برهه از زمان اشاره کرد و افزود: امروز مرسی تنها مانده و کسانی مانند متحدین غربی، امارات، عربستان و قطر که روزی ادعا میکردند پشت او هستند، وی را تنها گذاشتند.
وی اسرائیل را از فضای موجود مصر نگران دانست و بیان داشت: اسرائیل ترجیح میدهد جریانی با اعتبار مذهبی اخوان المسلمین باشد؛ اما این فضای غبارآلود نباشد چون آنها نمیدانند در آخر چه خواهد شد.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه غرب در تحولات اخیر مصر نقش آفرین نبود، گفت: آن ها به دنبال استفاده از این شرایط به نفع خود هستند، برای همین تا به امروز آمریکا و غرب موضع شفافی در برابر موج جدید مردم و اعتراضات اخوان المسلمین نگرفتهاند.
صانعی در پاسخ به این سوال که از این پس در مصر، غرب چه هدفی را دنبال میکند، تصریح کرد: به طور قطع غربی ها باز هم به دنبال منافع خودشان خواهند بود تا بتوانند بیش از پیش امنیت اسرائیل را تامین و جریان بیداری اسلامی را به سمت اسلام سازگار با غرب هدایت کنند.
وی افزود: غرب همچنین به دنبال استفاده از توان اخوان المسلمین برای کنترل جریان های جهان اسلام است؛ چراکه این گروه سیاسی عقبه فکری جریان های جهادی در جهان اسلام مانند معارضین در سوریه هستند، همچنین غرب از اخوان المسلمین برای تضعیف حماس استفاده کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی با گوشزد کردن دوباره این نکته که غرب همیشه فرصت طلب بوده و هست، تصریح کرد: وقتی موج جدیدی در مصر اتفاق می افتد غرب سعی می کند خود را با موج همراه کند تا بتوانند هدایت این موج را بر عهده بگیرد و سعی میکند با در اختیار گرفتن رسانه ها و بروز قدرت رسانهای خود جلوی خراب شدن رابطه مصر با اسرائیل را بگیرد.
صانعی به اهرم فشار عربستان در برابر مصر نیز اشارهای داشت و افزود: با توجه به اینکه چند میلیون نفر از مردم مصر در حاشیه خلیج فارس مشغول به کار هستند، عربستان در مصر یک اهرم فشاری قوی دارد که هر موقع بخواهد میتواند نقطه نظر خود را در مصر اعمال کند.
وی بیان داشت: اینها می دانند اگر مصر برای عربستان کاری نکند در آمدی برایش فرستاده نمیشود و اشتغال ایجاد شده را از دست میدهد؛ پس بهتر است در برابر این اهرم فشاری موضع گیری درستی داشته باشد.
این کارشناس مسائل سیاسی با تشریح روند برکناری رئیس جمهور از طریق ارتش، نقش ارتش را در کودتا در مصر مهم و اساسی دانست و خاطرنشان کرد: ارتش به پشتوانه و خواست مردم یک کودتای نرم کرد؛ چراکه 50 درصد مردم مصر با وضعیت موجود خواستار تغییر و تحول در روند فعلی کشورشان هستند و به همین دلیل ارتش خود وارد کار شد.