به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت ایران در فضای مجازی اقدام به برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی کرده که درجلسه اول این برنامه با موضوع «اولویت اقتصادی کشور» برگزار شده است.
« محمدرضا حمیدی» دانشجوی دکتری مهندسی صنایع علم و صنعت در این برنامه در پاسخ به این سوال که مهمترین اولویت اقتصادی کشور در حال حاضر چیست؟ گفت: به نظرمن مهمترين اولویت اقتصاد کشور،شفافیت است. فکر میکنم مهمترین نیاز کشور ایجاد تفاهم بین بخش قابل توجهی از کارشناسان، رسیدن به جمع بندی و بوجود آوردن مطالبه عمومی در جهت تداوم بلندمدت سیاستها در موضوعات بنیادینی مثل سیاستهای توسعه است.
«مجید فضائلی» کارشناس اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: بعد از شفافیت اولویت این است: غیر جذابکردن بازارهای غیر مولد اقتصادی مانند بازار ارز و سکه و زمین و جذاب کردن بازارهای مولد با اعمال سیاستهای مالیاتی، تخصیص تسهیلات و... . با این کار سرمایههای خصوصی (و متأسفانه بعضا دولتی!!) به سمت بازارهای مولد سوق داده خواهد شد و ضمن تأمین آرامش اقتصادی تأمین مالی برای پروژه های مولد آسانتر خواهد گشت.
«امیرحسین حاجی زاده» کارشناس عمران، شریف د رپاسخ به سوال فوق اظهار داشت: به نظر من شفافیت راه حلی کوتاه مدت است،در اشل بلند مدت به نظر من اصلیترین مشکل ساختارهای اقتصادی میباشد. البته این مسئله جنبههای مختلفی دارد و گسترده است. به عنوان مثال از اصلیترین مسائل وجود ساختارهای فساد خیز است که راه های فساد در آن باز است. تا وقتی ساختارهای اقتصادی غلط باشد هرچقدر هم ورودی های آن خوب گردد و یا طرح های تشویقی و حمایتی مطرح شود مشکلات به صورت مقطعی و غیر اصولی بهبود مییابد.
«امین شریف زاده» مهندس مواد علم و صنعت گفت: با در نظر گرفتن اینکه هدف ما توسعه اقتصادی پایدار در کشور است به نظر من با توجه به اینکه در منطقه و بخصوص در ایران تغییر اقیلیم و پدیده خشکسالی دائمی رخ داده و از انجایی که هنوز امار و اطلاعات بخش امار به غیردقیق است، اولویت اقتصادی کشور بحران آبی در است چون بخش صنعت و کشاورزی و مسکن برای رونق به شدت به اب وابسته هستند.
«محمد حسین مرشدین» مهندس صنایع علم و صنعت با بیان اینکه اولویت اول برنامهریزی و دقت نظر در ورود پولهای بلوکه شده نفتی به اقتصاد بعد از توافق احتمالی است،اظهار داشت: این امر میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد. شاید یکی از بهترین برنامهها با توجه به افزایش فروش نفت بعد توافق، فروش و تولید فرآوردههای با ارزش افزوده بیشتر در صنعت نفت و از سوی دیگر برنامهریزی جهت کنترل مصرف داخلی باشد تا در بلند مدت وابستگی به نفت کم شود که عمده مشکلات اقتصادی از پولهای بی حساب و کتاب فروش نفت است.
«رجبی» دانشجوی مکانیک،علم و صنعت با بیان اینکه اولویت اول رسیدگی به منابع مالی کشور است،تاکید کرد: اینکه منابع مالی که دردسترس است خوب مدیریت شده و وام های کلان به تولید و توسعه تخصیص داده شود، نه این امر به خوشگذرانی و فقط افزایش درآمد یک عده معدود و در نتیجه کاهش تولید و افزایش بیکاری و....بیانجامد.
وی ادامه داد: مدیریت منابع مالی کشور هم به عهده بانک مرکزی و زیر مجموعه اش که بانک های خصوصی و دولتی و... و هم به عهده دستگاه قضایی برای حمایت و پشتیبانی از دولت و ملت جهت پیشبرد این هدف است و هم بر عهده همه وزارت خانههای اجرایی دیگر است که با همکاری هم منابع را به سمت تولید و توسعه سوق دهند،در غیر اینصورت اگر تنها بانک مرکزی و مجلس قانون بگذارند که مثلا تخصیص وام ها به بنگاههای تولیدی و توسعه ای هست و از طرف دیگر بودجه کشور در وزارت خانه ای دیگر برای کارهای غیر ضروری و بعضا غیر لازم مصرف شود در این صورت منابع مالی حتی با مدیریت بانک مرکزی بر روی تسهیلات بانکی حیف و میل شده و تولید و توسعه و در راس آن اقتصاد کشور منحرف و یا متوقف و یا با شیب نزولی و یا کند رو برو میشود.
«خلیل زاده» دانشجوی ریاضی تبریز با بیان اینکه تعهد تولیدکنندگان به افزایش کیفیت کالای داخلی یکی از نکات مهم میباشد، گفت: اهتمام به افزایش کیفیت کالای ملی، از نکات مهم توجه به اقتصاد مقاومتی و فرهنگ جهاد اقتصادی است، وظیفه تولیدکننده افزایش کیفیت کالای تولیدی خود و افزایش میزان تولید خود است. تلاش متعهدانه در ارتقای کیفیت کالا و خدمات ارائهشده، یک جهاد مسلم و قطعی است، تقویت تولید ملی و توجه به کیفیت کالای داخلی از عوامل افزایش و ارتقاء اقتصاد ملی و حس اعتماد و اطمینان را به کالای ملی افزایش میدهد و مصرفکننده خود را در عرصه اقتصاد مقاومتی تنها نمیبیند و از اینکه تلاش تولیدکنندگان را مشاهده میکند، در تلاش است که با خرید کالای ملی بهاین تلاش متعهدانه ارزش دهد.
«شهاب شاه ابراهیمی» دانشجوی سیستم، علم و صنعت با بیان اینکه در شرایط فعلی کوچک سازی دولت و جلوگیری از دخالتهای بیجا و تصدیگری در امور اقتصادی که مربوط به انها نیستند از اولویتهای مهم اقتصاد در وضعیت کنونی است،گفت: بزرگ بودن دولت موجب مدیریت بی نظم و با بهره وری پایین خواهد شد، چون در تصمیمگیریها موارد سیاسی دخیل خواهند شد که به تبع ان اطلاعات نیز در پاره ای از موارد شفاف نخواهد بود در همین راستا دولت برای پوشش اشتباهات خود اقدام به دست اندازی به نفت و همچنین ایجاد انحصار و خلق نقدینگی ... خواهد کرد.
«سجاد وکیلی» دانشجوی سیستمهای اقتصادی اجتماعی علم و صنعت با بیان اینکه مشکل اقتصاد بزرگ بودن دولت نیست بلکه کوچک بودن بخش خصوصی است، اظهار داشت: مشکل را من از سمت افراد معمولی و مردم در اقتصاد میدانم. فساد از مردم بیکار وحتی تورم هم بدلیل خودخواهی مردم پدید میآید.
وی گفت: با این حساب تا وقتی افراد جامعه اصلاحنشوند، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.پس باید بر فرهنگ جامعه کار کرد و کار کردن بر فرهنگ الگو میخواهد، پس باید الگوی مناسب انسانها را تدوین کرد.
«معینی» استاد صنایع دانشگاه علم و صنعت مهمترین مشکل کشور و نه تنها اقتصاد، بلکه همه ابعاد جامعه، را بحث فقدان الگوی جامع فرهنگی دانست و افزود: علت اصلی هم این است که متاسفانه ایرانی ها در گذشته خود ماندهاند و هر بار با هر اتفاق تاریخی مهم فرهنگ دچار تغییر اساسی شد و یک نفر نتوانسته یک فرهنگ جامع ارائه کند و این شده که مرتب شاهد پذیرش سریع فرهنگ های مختلف از کل دنیا در کشورمون هستیم. البته حکومت و دولت نقش اساسی در فرهنگ سازی دارند.
«امین سنگری» دانشجوی ارشد سیستمهای اقتصادی اجتماعی علم و صنعت گفت: ایجاد، به روز رسانی و به کارگیری هوشمندانه سیستمهای اطلاعاتی و اماری مخصوصا در حوزه کشاورزی و صنعت برای رصد وضع موجود، تبیین وضع مطلوب و برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت ضروری است. این اطلاعات در حوزه های مختلف می بایست یکپارچه و در ارتباط با هم و در دسترس عموم مردم، فعالان اقتصادی و مسئولین باشد.
«یخچالی» دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، دانشگاه تهران بابیان اینکه مشکل ما از آنجا به وجود آمد که از فرهنگ دینی خود جا ماندیم،تاکید کرد: بنده با توجه به مطالعات خود دریافته ام که هر گاه ما به اسلام خودمان گرایش پیدا کردیم، موفق شدیم. در عرصه علم با توجه به این صحبت، ابن سیناها و فارابیها و خیلی کسان دیگر را داریم، در عرقه اقتصاد نیز در دوره صفویه، وضعیت زندگی مردم در یک سطح قابل قبول قرار داشت و یکی از دلایل ان را فرهنگ غنی مردم با توجه به نقش علما ذکر کرده اند. دوستان اگر تاریخ را نگاه کنند، خواهند دید که ما در ان دوران صادرات کالاهای صنعتی به اروپا نیز داشتیم. چکیده صحبت من این است، رجوع به فرهنگ اسلام و اقتصاد اسلامی، کلید حل مشکلات کنونی است، چه در عرصه فرهنگ و چه در عرصه اقتصاد.
«حسین عیوضی» دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه علم وصنعت اولویت مهم کشور، حل مشکلات داخلی دانست وافزود: مشکلات آنقدر زیاد است که نمیشود اولویتبندی کرد، اما میشوددر سه بخش آنها را دسته بندی کرد: مشکلات مردمی، قانونی و حاکمیتی 1. مشکلات از ناحیه مردم: یکی از لوازم پیشرفت و توسعه اقتصاد وجود مردم اهل کار و تلاش است که دنبال این نباشند که با ارز و طلا یه شبه راه صد ساله رو بروند. 2. مشکلات از ناحیه قانون: در بسیاری از مسائل جاری کشور قانون هم ناقصه و هم کوراست. با قوانینی که مخصوصا توی تجارت و بازرگانی حدود پنجاه سال پیش تدوین شدن، نمیشه پاسخگوی نیاز امروز جامعه بود. بسیاری از قوانین مربوط به قبل از انقلابه و حتی متناسب با انقلاب اسلامی هم بروز نشده است. 3. مشکلات حاکمیتی: بزرگترین مشکل ما از این بخش است چراکه از اول انقلاب همیشه مدیران ثابتی در راس و میانه اجرائیات کشور بودن و با عوضشدن دولتها فقط جاشون عوض شده و هیچ وقت فرصت به نسل جوان مدیران داده نشده و انگار تا مدیران اول انقلاب نمیرن، جایگزینی برای جوان تر ها نیست.
وی ادامه داد: البته با این وضع انتساب مدیران دیگر امیدی برای افراد لایقی که پارتی خانوادگی ندارند برای مدیریت در نظام اسلامی وجود نداره.برخوردهای شدید اول انقلاب باعث تزریق روحیه ریاکاری در مسئولین شده که انگار به مشکل لاینحلی تبدیل میشود.
«مهریار»، دانشجوی ارشد صنایع، علم و صنعت گفت: اقتصاد را همانند بدن انسان در نظر بگیرید که از ارگانهدی پیچیده داخلی و نهان و اندامهای بیرونی اشکار تشکیل یافته است. حال باید اول بررسی دقیق کرد نارساییهای درونی و بیرونی این بدن کجا و کدام است؟ با این دید اولویت اول تعیین دقیق و جامع استراتژیهای مناسب قابل اجرای اقتصادی به عنوان سند بالادستی اصلی برای اجرا توسط بخشهای متفاوت است. خلاصه یعنی مجموعه ای از اولویتها لازم است.