به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، «تشکّلهایی هم هستند که مثل ظرفهای یکبار مصرف، فقط برای انتخابات بهوجود میآیند؛ مصرفش فقط انتخابات است. بعضی از تشکّلها اینجوری هستند؛ تشکّل را درست میکنند، خجالت هم نمیکشند بعضیها،(۲۳) میگویند هم که این تشکّل را درست کردیم برای اینکه در انتخاباتِ فلان جا بهدردمان بخورد. خب بابا! اینکه اهانت به دانشجو است؛ نگاه ابزاری به دانشجو، آن هم دانشجوی نخبهای که حالا در یک تشکّل بنا است گرد بیاید، این اهانت به او است. مگر انتخابات چقدر قیمت دارد که انسان بهخاطر آن، دانشجو را تحقیر کند؛ آن هم دانشجوی نخبه را. این تشکّلها را بنده اعتقادی ندارم و معتقد نیستم که اینها به نفع کشورند یا میتوانند مفید باشند برای کشور؛ [تشکیل] آنها را توصیه نمیکنیم، لکن تشکّلهایی که واقعاً اسلامیاند، علاقهمندند و در خدمت انقلاب و اسلام و آیندهی کشورند، میتوانند خیلی مفید باشند.»بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با تشکلهای دانشجویی۹۴/۰۴/۲۰»
در یکسال و نیم اخیر وقتی به مسیری که وزارت علوم برای تاسیس تشکلهای دانشجویی دولتی طی کرده نگاه میکنیم، به نتیجهای جز سیاستزدگی فضای دانشگاهها و عبور از خطوط قرمز نظام نمیرسیم. وضعیتی که در دوران اصلاحات ماحصلی جز فتنه 18 تیر نداشت.
جنبش های دانشجویی از روزهای آغازین آفتهای زیادی به همراه داشت که از مهم ترین آنها میتوان به سیاست زدگی و جناحی شدن محیط دانشگاه ها اشاره کرد. در کنار دیگر آفتهای چنین جنبشهایی باید از «تشکلهای دولت ساخته» نام برد. تشکلهایی که با حمایت دولتها شکل میگیرند و بجای مطالبه گری و عدالتخواهی، تنها به توجیه سیاست های دولت وقت پرداخته و در آخر هم با کنار رفتن دولت، چراغ آنها نیز خاموش میشود.
اما متاسفانه آنچه در دوسال روی کار آمدن دولت یازدهم مشاهده میشود، تلاش برای جناحی کردن تشکلهای دانشجویی و اقدام به ایجاد تشکلهای دولتی است که رویکرد فرهنگی وزارت علوم نسبت به تشکلهای دانشجویی این ادعا را ثابت میکند.
در کنار تلاش وزارت علوم برای ایجاد فضای تکصدایی و ساکت کردن صدای تشکلهایی که همسو با وزارت علوم نیستند، اقدام وزارت علوم برای اعطای مجوز به تشکلهای هم سلیقه و همسو با این وزارتخانه نیز اعتراض دانشجویان را به همراه داشته است.
طی حدود دو سال گذشته دانشگاههای امیرکبیر، تربیت مدرس، شهید بهشتی، علم و صنعت، صنعتی شریف، علوم پزشکی شیراز، اصفهان، شاهرود، صنعتی ارومیه، تبریز و دیگر دانشگاههای کشور تاسیس تشکلهای دولت ساخته را به خود دیده اند.
مسئولین دانشگاه تربیت مدرس نیز در اقدامی غیرقانونی و با جعل عنوان «انجمن اسلامی» اقدام به تاسیس تشکل دانشجویی جدید با عنوان «انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو» کردند. به گفته تشکلهای دانشجویی، طبق اساسنامه این امکان وجود ندارد 2 تشکل با عنوان انجمن اسلامی دانشجویان در دانشگاه فعالیت کنند مگر اینکه یکی از آنان زیر نظر دفتر تحکیم وحدت و دیگری زیر نظر اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل فعالیت کند.
البته قبل از تاسیس چنین تشکلی، مسئولان دانشگاه تربیت مدرس مجوز تأسیس تشکلی با عنوان «انجمن اسلامی دانشجویان اصلاحطلب» را صادر کردند که دانشجویان نسبت به این نام اعتراض و آن را مسیری برای تبدیل کردن دانشگاه به باشگاه احزاب دانستند. مسئولان دانشگاه نیز وقتی با اعتراض دانشجویان مواجه شدند اسم همان تشکل را به «انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو» تغییر دادند.
اخبار واصله به خبرنگار خبرگزاری دانشجو حاکی از آن است که بازهم انجمن دولت ساز و تصنعی به نام اسلامی پیشرو! تحت حمایت معاون فرهنگی و ریاست دانشگاه بی قانونی کرده چرا که قرار بود ثبت نام از ورودیهای جدید دانشگاه تربیت مدرس مطابق اطلاعیه معاونت آموزش این دانشگاه در تاریخ های ۱۸ و ۱۹ شهریور ماه در سالن تربیت بدنی این دانشگاه انجام شود که البته یکروز مانده به موعد مقرر، مکان آن به ساختمان آموزش تغییر پیدا کرد و این موضوع بعضاً باعث سردرگمی دانشجویان جدیدالورود شد.
اما نکته قابل تامل درباره تبلیغات این انجمن، انتشار و توزیع بنرهایی با تصاویر حسن روحانی، هاشمی رفسنجانی و رییس دولت اصلاحات است. بنرهایی که بر خلاف قانون و انتشار تصویر رییس دولت اصلاحات در دانشگاه توزیع گردید و زمانی که با اعتراض برخی دانشجویان روبرو شد، کاشف به عمل آمد که نه تنها حوزه ریاست دانشگاه با این اقدام مخالفتی نداشته، بلکه طراحی این بنر نیز از سوی معاونت فرهنگی دانشگاه برای این تشکل سفارش داده شده بود.
در پایان یک سوال باقی میماند و آن اینکه براستی چرا اصلاح طلبان طی یک دهه اخیر اینگونه تغییر موضع داده و با چرخشی 180 درجه، از روزهایی که به شدت در مقابل تفکرات هاشمی و دولت سازندگی میایستادند، امروز با رییس دولت سازندگی رابطه مرید و مرادی پیدا کردهاند؟!
گزارش از زهرا کوشافر