حمیدرضا رحیمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در حاشیه کنفرانس علمی غربالگری اختلالات ژنتیکی و ناهنجاری مادرزادی در بارداری که در سالن اجتماعات مجتمع علی شریعتی جهاد دانشگاهی مشهد، گفت: حوزه ژنتیک دو بخش عمده دارد. یک بخش تکنیکهای آزمایشگاهی و تکنولوژی است که چنانچه امکان انتقال آنان به کشور وجود داشته باشد متخصصین ما میتواند از آنها استفاده کنند.
وی با اشاره به این نکته که در چهار و پنج سال گذشته به دلیل تحریمها برخی از ابزار آلات تکنولوژی وارد کشور ما نشد، تصریح کرد: بسیاری از متخصصین ما تحصیلکردگان کشورهای غربی هستند؛ بنابراین دانش استفاده از تکنولوژی را دارند؛ اما زمانی که این تکنولوژی در کشور وجود نداشته باشد به طور طبیعی عقب میمانیم.
متخصص پزشکی مولکولی با تاکید بر اینکه در چند سال گذشته که این ابزار وارد کشور ما نمیشد دچار عقب ماندگی شدیم، خاطرنشان کرد: از تابستان گذشته که اعلام شد حوزه سلامت و پزشکی مشمول تحریمها نمیشود اوضاع بهتر و برخی ابزارها وارد ایران شدند.
رحیمی ادامه داد: البته انتقال برخی ابزارها اقتصادی نیستند و به طور کلی زمانی که کشور آلمان برای کل اروپا و کره برای کشورهای شرق آسیا آزمایشات پیشرفته ژنتیک را انجام میدهد مقرون به صرفه نیست که ما 10 میلیون دلار برای انتقال دستگاهی هزینه کنیم که سالانه قرار است تنها 50 نمونه را آزمایش کند.
این مشاور ژنتیک در خصوص هزینه آزمایشات ژنتیک گفت: هزینهها متفاوت است. یک سری تستهای تشخیصی غربالگری وجود دارد که ارزان قیمت که هزینه آنان حدود 400 هزار تومان میشود؛ اما تستها تاییدی و تایید کننده تشخیصها هستند که گران قیمتاند و گاهی حدود سه تا چهار میلیون تومان میشوند.
وی بیان داشت: البته این تستهای تشخیصی بسته به نیاز خانواده، نظر پزشک مشاور و وضعیت مالی خانواده پیشنهاد میشوند که البته تحت پوشش بیمه نیستند.
رحیمی تاکید کرد: به طور کلی توصیه وزارت بهداشت این است که تمامی مادران باردار فارغ از سن و سابق فامیلی در سه ماه اول بارداری باید غربالگری شوند؛ چراکه انجام این آزمایشات و تستها از یک سری از بیماریهای پیشگیری میکند.
متخصص پزشکی مولکولی افزود: البته این توصیه، پوشش کشوری ندارد؛ چراکه تمامی استانهای کشور برخوردار نیستند به طور مثال در تمامی استانهای کشور سونوگرافی پیشرفته که در فته هجدهم بارداری انجام میشود، وجود ندارد و در مشهد نیز تنها چهار متخصص هستند که میتوانند سونوگرافی پیشرفته انجام دهند.
وی در خصوص آمار معلولیتهای مادرزادی در خراسان رضوی تصریح کرد: آمار دقیقی در این رابطه وجود ندارد؛ اما مدیر کل سابق بهزیستی خراسان رضوی اعلام کرد با توجه به شرایط فرهنگی استان و آمار بالای ازدواجهای فامیلی و با توجه به اینکه بسیاری از مردم تصور میکنند چنانچه مشکلی رخ داد میتوانند از امام رضا(ع) شفا بگیرند، آمار معلولیتهای مادر زادی در خراسان رضوی نسبت به سایر استانهای کشور بالاتر است.
این مشاور ژنتیک با بیان این موضوع که هر جا که آمار ازدواجهای فامیلی بیشتر باشد معلولیتهای مادر زادی نیز افزایش مییابد، خاطرنشان کرد: به طور کلی در کشور ما بین دو تا پنج درصد نوزارانی که به دنیا میآیند ممکن است یک اختلال مادر زادی داشته باشند که این اختلالات طیف گستردهای دارد. از اختلالات ژنتیکی گرفته تا اختلالات ساختاری مانند اختلالات دستگاه گوارش، قلبی و غیره.
رحیمی در پایان یادآور شد: در خصوص سندروم داون نیز به طور متوسط از هر 1000 تولد زنده یک کودک مبتلا به آن میشود که این آمار نسبت به دیگر کشورهای دنیا تفاوت چندانی ندارد.