به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فلسفهی تاریخ به عنوان یک نظریهی عمومی در تاریخ یا به عنوان یکی از شقوق فلسفه مبنای بسیاری از نظریات در حوزهی علوم انسانی جدید بودهاست. گونهشناسی فلسفهی تاریخ را باید در اختلاف نقطهی شروع تاریخ در نظر صاحبنظران و فیلسوفان دانست. برخی ابزار و ارادهی انسانی را منشا تاریخ قلمداد میکنند و با مبانی ماتریالیستی به تحلیل تاریخی و استخراج قواعد و قوانین مورد نظر خود میپردازند و برخی با قرار دادن انبیا و اولیای الهی به عنوان نقطهی شروع تاریخ، فلسفهای به اصطلاح الهی را برای تاریخ در نظر میگیرند و آیندهی جهان را بر اساس مبانی دینی تصویر میکنند.
نوع نگاه فرا تاریخی بر جهتگیری نظریات اثر میگذارد و به نوعی بُعد زمان را وارد آنها میکند. مارکسیسم به عنوان مکتبی که بزرگترین مکتب انتقادی غرب در قرون اخیر بودهاست از چنین خاصیتی برخوردار است. این نظریه بهواسطهی مرحلهبندی تاریخی و ارائهی قواعد تاریخی قوام خاصی پیدا کردهاست. بر این اساس باید گفت هر نظریهی فراتاریخی باید تکلیف خود را با زمان و منطق تحولات مشخص کند. انقلاب اسلامی و هدفگذاری تمدنسازی نوین اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این پرونده به بررسی این موضوع و گونهشناسی این علم خواهیم پرداخت.
در اين راستا خردنامه همشهري در سالنامه نوروزي خود در پرونده «تاريخ آينده» به بررسي نظريات و فرانظريه هاي مختلف در حوزه تاريخ فلسفه پرداخته است. دكتر كريم مجتهدي سير تحول اين علم در آيينه نظرات فيلسوفان انتقادي مورد بحث قرار داده است و حجت الاسلام دكتر عليرضا پيروزمند خوانندگان را با فلسفه تاريخ از منظر شيعي بيشتر آشنا ميكند و نويسندگان پرونده نيز به شرح ديدگاه هاي مختلف پرداخته اند.
در پرونده كتاب ماندگار نيز با تمركز بر همين حوزه موضوعي به سراغ كتاب جديد الانتشار دكتر موسي نجفي با عنوان «فلسفهی تحول تاريخ در شرق و غرب تمدن اسلامي» و با عنوان فرعي «روش استنباط عقلانيت تاريخي و تحول علوم انساني بر اساس مقايسه و نقد سنت ابنخلدوني با بسط حكمت نوصدرايي» رفتيم و در نشستي با اساتيدي چون حميد پارسانيا، قاسم پورحسن، رسول جعفريان در نشستي تخصصي به نقد اين كتاب پرداختيم كه افت و خيز هاي بحث قطعا مورد توجه علاقمندان اين عرصه قرار خواهد گرفت. استاد اصغر طاهرزاده نيز در اين پروند ما را در شناخت بيشتر اين كتاب و ايده ها و مفاهيم آن ياري نمودند.
چگونگي تحول شاخص هاي هويتي انقلاب اسلامي در پرونده اي با عنوان «قلب انقلاب» مورد بررسي قرار گرفته است كه به نظر يكي از چالش برانگيز ترين موضوعات پيش روي نخبگان مي باشد. حجت الاسلام دكتر احمد احمدي (رئيس سمت) به عنوان شاخص ترين كارشناس اين پرونده به بررسي مولفه هاي هويت ايراني –اسلامي مي پردازد تا بستر مورد نياز جهت كنكاش بيشر در مورد چگونگي تحول هويتي بيشتر فراهم آيد.حجت الاسلام دكتر عبدالعلي رضايي در اين پرونده به چگونگي تاثير تغيير رفتار به تغيير هويت و اركان نظام سياسي پرداخته است و دكتر عباسعلي رهبر چگونگي بازتوليد اين هويت در بستر زمان را تبيين كرده است. دكتر مصطفي ملوكتيان نيز ما در در شناخت هر چه بيشتر تاثير تفكر يك ملت بر هويت ملي آن مورد بررسي قرار داده است. بررسي تاثير فرآيند جهاني سازي بر خرده هويت ها را نيز دكتر عليرضا صدرا براي خوانندگان عزيز تبيين نموده است كه موضوعي بديع و جذاب مي باشد چرا كه وي در اين رابطه نظريه خود در اين موضوع را بيشتر توضيح مي دهد.
در حوزهی اقتصاد آنچه امروز به عنوان علم در دانشگاههاي كشور و همچنين در ميان نخبگان اجرايي كشور تفوق دارد ميراث انديشهی «آدام اسميت» است. امروز بسيارند استادانی كه به دانشجويان خود اصرار دارند كه علم اقتصاد چيزي جز مكتب ليبراليسم و نئوليبراليسم نيست البته اين رويكرد برگرفته از رويكردي است كه بر فضاي جهاني اقتصاد حاكم است. در اين ميان از جمله متفكراني كه سعي ميشود كمتر بدان توجه شود اما الهيات اقتصاد ملي آمريكا و آلمان را نگاشتهاست، «فردريك ليست» اقتصاددان آلماني و نويسندهی كتاب «نظام ملي اقتصاد سياسي» است؛ اقتصادداني كه براي پيشرفت اقتصادي كشور دولت را مسئول ميداند و تجويزهايي را براي بهبود شرايط كسبوكار كشورها توصيه ميكند. دكتر فرشاد مومني، حسين راغفر، ابراهيم رزاقي و حسين راغفر با رويكردي انتقادي ما را با اين مكتب و كارنامه عملي آن در آمريكا و آلمان و ساير كشورها بيشتر آشنا مي كنند. شما در اين پرونده خواهيد دانست استقلال اقتصادي و خودكفايي ملي در اقتصاد چه سهمي در توسعه كشورهاي موفق در حوزه اقتصاد را بر عهده دارد.
آخرين پرونده اي كه سالنامه نوروزي خردنامه خواهيد خواند، برسي چرايي لزوم اعتماد دولت به مردم در سياست هاي اقتصادي است. اين پرونده با عنوان «امكان اقتصاد نو» جهت بررسي زير ساخت هاي فكري جهت واسپاري اقتصاد به جامعه به سراغ اساتيدي چون دكترعادل پيغامي، فرشاد مومني و بيژن عبدالكريمي رفته است. دكتر علي اصغر سعيدي نيز از منظر يك جامعه شناس روابط اقتصادي را به صورت اجتماعي مورد بحث قرار مي دهد و چگونگي انتقال تصدي گري اقتصادي از دولت به جامعه را مورد بحث قرار داده است.
خردنامه همشهری به سردبیری محمد عبداللهی و شورای سردبیری داود صلاحی، محمدرضا یل، جعفر حسنخانی و پیمان فراهانی در 212 صفحه براي نوروز 95 تهيه شده است كه به زودي ميتوانيد آن را از كيوسكهاي مطوعاتي سراسر كشور با قيمت 10 هزار تومان تهيه نماييد.