اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صدور مجوز خوابگاههای غیر دولتی همواره یکی از مسائلی است که قبل از آغاز سال تحصیلی مشکلاتی را برای خوابگاه داران این حوزه ایجاد میکند.
نداشتن متولی مشخص برای خوابگاهها و عدم نظارت بر روی آنها باعث میشود هزینههای چند برابری از جیب دانشجویان خرج شود.
اما چندی پیش وزیر علوم با ابلاغیهای به صندوق رفاه دانشجویان، شرایط و نحوه صدور مجوز این خوابگاهها را تعیین و تکلیف کرد و در هر استان دو دانشگاه مادر را موظف به صدور این مجوزها کرد؛ ولی هنوز بنا به اظهارات خوابگاهداران غیر دولتی، مشکلات این خوابگاهها حل نشده و برای دریافت مجوز شرایط سختی را ایجاد کرده اند که تاکنون با این شرایط ۷۹ خوابگاه تعطیل شده است. به همین دلیل به سراغ فردین تقی زاده، معاون تسهیلات دانشجویی صندوق رفاه رفتیم و در این خصوص با وی به گفتوگو نشستیم.
خبرگزاری دانشجو: در خصوص دستورالعمل اجرایی خوابگاههای غیر دولتی توضیح دهید؛ این دستور العمل چه زمانی ابلاغ شده و به چه صورتی است؟
تقی زاده: با توجه به محدودیتی که در زمینه اعطای خوابگاه دولتی وجود دارد و به منظور پاسخگویی به مازاد تقاضای خوابگاهی، لزوم تقویت بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت خوابگاههای غیردولتی اجتناب ناپذیر است. بر این اساس دستورالعمل اجرایی تاسیس و اداره خوابگاههای دانشجویی غیر دولتی در تاریخ۹۴/۰۴/۳۰ به امضای وزیر علوم رسیده و به دانشگاهها ابلاغ شد.
براساس این دستورالعمل، شوراهای نظارت و ارزیابی خوابگاههای غیر دولتی متشکل از معاونین دانشجویی دانشگاههای دولتی و مدیران حراست آنها و همچنین روسای موسسات غیرانتفاعی آن استان یا شهرستان، مسئولیت کنترل، نظارت و صدور مجوز خوابگاههای دانشجویی غیر دولتی را عهده دار شدند.
تاکنون در ۳۱ استان کشور این شورا تشکیل شده و اقدام به صدور مجوز برای خوابگاههای واجد شرایط کردهاند و درخواستهای دیگر متقاضیان تاسیس خوابگاه نیز در دست بررسی است.
سیاست صندوق رفاه در این زمینه حمایت کامل از متقاضیانی است که شرایط لازم برای خوابگاهداری را دارا بوده و از مرجع مربوطه، مجوز فعالیت دریافت کردهاند. تعدادی از خوابگاههای فاقد شرایط نیز براساس دستورالعمل و تفاهم نامهای که با پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا منعقد شده است، تا زمانی که صلاحیت لازم را کسب کنند پلمپ خواهند شد.
دیگر خوابگاهداران فاقد مجوز نیز تا آغاز سال تحصیلی جدید فرصت دارند تا با مراجعه به شورای نظارت و ارزیابی جهت دریافت مجوز اقدام کنند؛ در غیر این صورت از فعالیت آنها در سال تحصیلی ۹۶ -۹۵ ممانعت به عمل خواهد آمد.
شوراهای نظارت و ارزیابی باید پس از صدور مجوز برای خوابگاه های واجد شرایط اقدام به ثبت مشخصات آن خوابگاه ها در سامانه خوابگاه های غیر دولتی کنند و با این وضعیت امکان مراجعه دانشجویان به این سامانه و انتخاب خوابگاه مورد نظر وجود دارد. لذا دانشجویانی که به هر دلیل امکان استفاده از خوابگاه های دولتی را ندارند، می توانند از ظرفیت خوابگاه های غیر دولتی دارای مجوز استفاده کنند. این دانشجویان می توانند با مراجعه به سامانه خوابگاه های غیر دولتی صندوق رفاه به آدرس kg.swf.ir صرفا از خوابگاه هایی بهره بگیرند که دارای مجوز از شورای نظارت و ارزیابی آن شهر یا استان می باشند و در صورت استفاده از خوابگاه های فاقد مجوز ،مسئولیت و عواقب آن به عهده خود دانشجو می باشد.
خبرگزاری دانشجو: دانشجویانی که نتوانند از خوابگاه های ملکی استفاده کنند به چه صورتی می توانند اسکان یابند؟
تقی زاده: با توجه به محدودیت ظرفیت خوابگاه های ملکی دولتی، همه دانشجویان امکان استفاده از خوابگاه های ملکی دولتی را ندارند و به ناچار، بخشی از متقاضیان ناگزیرند از خوابگاه های غیردولتی استفاده کنند که اغلب توسط دانشگاه ها اجاره، آماده و تجهیز می شود و در اختیار دانشجویان همان دانشگاه قرار می گیرد و یا از طریق بخش خصوصی که در قالب خوابگاه های غیر دولتی در شهرها وجود دارند، به دانشجویان معرفی و در آن ساکن می گردند.
خبرگزاری دانشجو: نحوه کنترل و نظارت بر خوابگاه های غیردولتی به چه صورت است؟ آیا صندوق در این خصوص تاکنون اقداماتی انجام داده است؟
تقی زاده: بر اساس دستورالعمل جدید تاسیس و اداره خوابگاه های غیردولتی، متولی صدور مجوز و نظارت بر فعالیت خوابگاه های غیردولتی، شوراهای نظارت و ارزیابی بر خوابگاه های غیردولتی شهرستان ها هستند که این شوراها زیر نظر دانشگاه های منتخب استان ها و با حضور معاونین دانشجویی، مدیران حراست دانشگاه ها و همچنین مدیران دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی و غیر دولتی و آزاد مستقر در شهرستان ها و مراکز استان ها و همچنین نماینده فرمانداری ها و استانداری ها و اداره کل نظارت بر اماکن عمومی ناجا تشکیل می شوند و مسئولیت سیاست گذاری، برنامه ریزی، صدور مجوز فعالیت و نظارت بر عملکرد خوابگاه های غیر دولتی را برعهده دارند و یکی از اعضای دانشگاهی شورا به عنوان دبیر و یکی نیز به عنوان ناظر توسط اعضا انتخاب و مسئولیت تشکیل جلسات و روند رسیدگی بر امور و وظایف محوله را برعهده دارند.
صندوق رفاه دانشجویان نیز نظارت عالیه بر روند اجرای امور مربوط به شوراها را برعهده دارد و در همین راستا نشست هایی با حضور دانشگاه های منتخب سراسر کشور برگزار کرده و برنامه ریزی هایی را نیز به منظور ایجاد وحدت رویه، شناسایی مشکلات و چالش ها و تدوین آئین نامه اجرایی شوراها و... در دستور کار قرار دارد؛ که در جلسات آتی با نشست شوراهای نظارت و ارزیابی ۳۱ استان کشور مطرح و مورد بررسی قرار خواهد داد.
خبرگزاری دانشجو:روند صدور مجوز این خوابگاهها به چه صورت است؟
تقی زاده: کلیه افراد حقیقی و حقوقی که مایل به فعالیت در حوزه خوابگاه های غیردولتی هستند، باید به شورای نظارت و ارزیابی مستقر در شهرستان و یا مرکز استان محل استقرار ساختمان خوابگاه مراجعه کنند و در نزد دانشگاه ناظر، ضمن ارائه درخواست خود و تشکیل پرونده، اقدام به طی مراحل قانونی مجوز فعالیت کنند.
لازم به ذکر است همکاری و هماهنگی خوبی بین شوراهای نظارت و ارزیابی و ادارات نظارت بر اماکن عمومی ناجا نیز در سراسر کشور وجود دارد.
خبرگزاری دانشجو: آیا شورای کنترل و نظارت در سایر استان های کشور تشکیل شده است؟
تقی زاده: بله. خوشبختانه در همه ۳۱ استان کشور (مراکز استان ها) شورای نظارت و ارزیابی تشکیل شده است و در برخی از استان ها نیز به دلیل استقبال گسترده و وسعت استان و تعدد خوابگاه های غیردولتی و مراکز آموزش عالی، در شهرستان ها نیز شورای مستقل زیر نظر دانشگاه منتخب استان تشکیل شده است.
خبرگزاری دانشجو: شرایط تاسیس خوابگاه غیردولتی به چه صورت است؟
تقی زاده: اشخاص حقیقی و حقوقی با رعایت شرایط مندرج در دستور العمل تاسیس و اداره خوابگاه های غیر دولتی می توانند اقدام به تاسیس خوابگاه کنند که شامل شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان، خوابگاهداران، سرپرست، کارکنان خدماتی و سایر پرسنل و همچنین شرایط مکانی و فضایی و محل استقرار خوابگاه می باشد؛ و در ماده ۳ و ۴ و ۵ دستورالعمل مذکور به تفصیل به آن اشاره شده است.
خبرگزاری دانشجو: هزینه ناشی از نظارت، بازرسی و صدور مجوز خوابگاه های غیردولتی به چه صورت تامین می شود؟
تقی زاده: براساس بند ۷ ماده ۸ دستورالعمل جدید تاسیس و اداره خوابگاه های غیردولتی، تعیین تضامین و صدور هزینه مجوز و هزینه نظارت سالیانه براساس سرانه دانشجو بر عهده شورای نظارت و ارزیابی می باشد.
در همین راستا شوراها با توجه به وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تعداد و ظرفیت خوابگاه ها و همچنین ویژگی های محلی و منطقه ای درصد بسیار کمی از درآمد خوابگاهداران براساس سرانه دانشجو به عنوان هزینه های نظارت و بازرسی و صدور مجوز به صورت سالانه تعیین و اخذ می کنند. البته با توجه به اینکه بخش عمده هزینه های شوراها توسط دانشگاه ها تامین می گردد، این مبلغ صرفا پاسخگوی بخش اندکی از نیازها خواهد بود و بخش مهمی از هزینه ها عملا توسط دانشگاه ها تامین می گردد.
خبرگزاری دانشجو: دانشجویان به چه صورت می توانند بفهمند آیا جایی که می خواهند اسکان یابند، دارای مجوز رسمی است؟
تقی زاده: از چند طریق امکان دستیابی به خوابگاه های دارای مجوز، وجود دارد؛ که دانشجویان و خانواده ها می بایستی به آن توجه کنند:
۱-از طریق دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی محل تحصیل
۲-مراجعه به شوراهای نظارت و ارزیابی مراکز استان و دانشگاه های منتخب استان ها
۳-مراجعه به سایت صندوق رفاه دانشجویان
لازم به ذکر است، سامانه خوابگاه های غیردولتی صندوق، طراحی و آماده بهره برداری می باشد و اطلاعات خوابگاه های دارای مجوز به زودی بر روی سایت صندوق قرار خواهد گرفت.
همچنین خوابگاه های دارای مجوز موظفند اطلاعات خوابگاه و دانشجویان ساکن را در این سامانه ثبت نمایند و مجوز فعالیت خود را که توسط دبیر شورا و دانشگاه ناظر صادر و به مهر و امضای معاون دانشجویی مربوطه رسیده است را، در معرض دید عموم قرار دهد.
خبرگزاری دانشجو: چه توصیه ای به دانشجویانی که شرایط برای اسکان آنها در خوابگاه های ملکی دانشگاه ها وجود ندارد، دارید؟
تقی زاده: توصیه ما به دانشجویان عزیزی که امکان اسکان آنها در خوابگاه های ملکی وجود ندارد، این است که از مشورت و راهنمایی های مسئولین امور دانشجویی دانشگاه ها جهت شناسایی دقیق خوابگاه های غیردولتی دارای مجوز استفاده کنند و حتی المقدور از ثبت نام در مراکز اقامتی بدون مجوز و همچنین اقامتگاه هایی که غیردانشجو در آن سکونت دارند، پرهیز کنند و در زمان عقد قرارداد اسکان با خوابگاهداران نیز دقت لازم را داشته باشند.
همچنین با عنایت به اینکه اسکان افراد غیردانشجو در خوابگاه ممنوع می باشد، در صورت مشاهده موارد، مراتب را به شوراهای نظارت و ارزیابی و یا دانشگاه مربوطه منعکس کنند. از طرفی همکاری لازم را با مسئولان و مدیران خوابگاه های مذکور و شوراهای نظارت و ارزیابی به منظور فراهم نمودن فضای امن، آرام و با نشاط برای خود و سایر دانشجویان فراهم نمایند.
از شما خواهشمندیم پیکیر این وضعیت باشید