معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: در سال ۲۰۱۳ تولید مقالات ما تنها یک درصد بوده و در ۲۵ کشور علمی دنیا رتبه ۲۵ را داشتیم، اما الان رتبه اول را در دنیا کسب کردیم که بعد از ما روسیه، هند، لهستان و چین قرار دارند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست خبری که صبح امروز در ساختمان وزارت علوم برگزار شد به ارائه گزارشی از وضعیت علمی، فناوری و نوآوری وزارت علوم در دولت یازدهم پرداخت و گفت: رتبه ایران از نظر نوآوری مطابق گزارش GII در سال ۲۰۱۷ جایگاه جهانی ۷۵ را از آن خود کرده که در این گزارش ۱۲۷ کشور ارزیابی و در فهرست نهایی رتبه بندی شدند. نفوذ دانشگاه در صنعت آموزش عمومی، آموزش عالی و میزان سرمایه گذاری در حوزه علم و فناوری از جمله شاخصهای این گزارش است که البته ۸۵ شاخص را برای انتخاب وضعیت مناسب در هر کشور بررسی میکند و ما توانستیم در حدود ۴۰ رتبه ارتقا پیدا کنیم.
وی افزود: در رتبه بندی لایدن در سال ۲۰۱۳ پنج دانشگاه و در سال ۲۰۱۷ هجده دانشگاه برتر ایران در این رتبه بندی قرار گرفتند همچنین در نظام رتبه بندی QS تعداد دانشگاههای برتر ایران در دنیا در سال ۲۰۱۷ به پنج دانشگاه برتر رسیده است. از جمله شاخصهای QS میتوان به ارتباط با صنعت و ارتباطات بین المللی اشاره کرد در نظام رتبه بندی تایمز نیز تعداد دانشگاههای برتر ایران در سال ۲۰۱۷ به ۱۳ رسیده است.
احمدی با اشاره به تولیدات مقالات ISI توضیح داد: سهم ما از تولید مقالات علمی در دنیا مطابق گزارش ISI و اسکوپوس نزدیک دو درصد است که در سال ۲۰۱۳ تنها ۱. ۳ درصد بوده است.
وی ادامه داد: در انتشار مقالات داغ و پراستناد از رتبه ۳۹ به رتبه ۲۱ رسیدیم و سهم ما در تولید مقالات برتر از تولید مقالات کلی بالاتر رفته است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با تاکید بر اهداف پژوهشی وزارت علوم گفت: هدف ما ارتقای کیفیت علمی و پژوهش کشور و فناوری بوده و در سال ۲۰۱۳ تولید مقالات ما تنها یک درصد بوده و در ۲۵ کشور علمی دنیا رتبه ۲۵ را داشتیم، اما الان رتبه اول را در دنیا کسب کردیم کته بعد از ما روسیه، هند، لهستان و چین قرار دارد.
وی ادامه داد: در برخی رشتههای تخصصی توانسته ایم وضعیت رو به پیشرفتی در تولید مقالات علمی اسکوپوس داشته باشیم و سهم دیپلماسی علمی از کل تولیدات مقالات علمی کشور توانسته از ۱۸ درصد سال ۲۰۱۲ به ۲۲ درصد سال ۲۰۱۶ برسد.
احمدی به تشریح وضعیت فناوری وزارت علوم پرداخت و گفت: در سال ۹۰ تنها ۳۱ پارک و ۱۱۳ مرکز رشد علم و فناوری داشتیم که توانستیم تعداد مراکز رشد را به ۱۷۸ برسانیم.
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۱ به دلیل اختلافات معاونت علمی و وزارت علوم هیچ شرکت دانش بنیانی نداشتیم، گفت: این در حالی است که در سال ۹۵ توانستیم ۱۱۵۰ شرکت دانش بنیان را به ثبت برسانیم و میزان صادرات محصولات دانش بنیان در سه سال اخیر بیش از ۵۱۰ میلیون دلار شده است که همگی محصولات فن آورانه و نوآورانه میباشد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم اظهار داشت: یکی از اقدامات موثر وزارت علوم شناسایی و شناسنامه دار کردن آزمایشگاههای علمی در دانشگاهها و مراکز علم و فناوری بوده به طوری که در سال ۲۰۱۶ تعداد ۱۲۵۹۴ آزمایشگاه در سطح دانشگاهها و مراکز علمی شناسایی شدند.
وی ادامه داد: همچنین طرح شتاب به معنی شناسایی و توانمندسازی ایدههای برتر را انجام دادیم تا کسانی که ایدههای خلاق دارند بتوانند معرفی شده و از تسهیلات استفاده کنند. تعداد مراکز کارآفرینی نیز در سال ۲۰۱۵ به ۱۳۰ عدد رسیده است.
احمدی تصریح کرد: یکی از سیاستهای اصلی دولت یازدهم در حوزه علم و فناوری توسعه مناطق ویژه علم و فناوری بوده که خوشبختانه در ۱۵ استان خراسان رضوی، اصفهان، یزد، بوشهر و آذربایجان شرقی این مناطق شکل گرفته است. تعداد دفاتر انتقال تکنولوژی نیز افزایش داشته و انجمنهای علمی به ۳۵۸ عدد رسیده است.
وی ادامه داد: بیشترین تعداد نشریات ما در حوزه علوم انسانی است که البته کمترین سهم را در رتبه بندیهای بین المللی در حوزه علوم انسانی داریم. ایجاد تفاهم نامه بین ۹ دانشگاه و پژوهشگاه مهم کشور با وزارت نفت در حوزه بالادستی، انجام قرارداد بین ۱۲ دانشگاه و پژوهشگاه کشور، انعقاد ۱۷ تفاهم نامه همکاری بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با سایر وزارتخانهها و انجام حدود ۱۴۰۰ طرح مشترک با وزارت دفاع از جمله دستاوردهای ارتباط با صنعت در وزارت علوم میباشد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تصریح کرد: شورای توسعه علوم انسانی و هنر دو سال است که با ریاست شخص وزیر علوم شروع به کار کرده و با نهادهای ذیربط همکاری دارد.
وی درباره طرحهای کلان ملی گفت: در سال ۸۹ که طرحهای کلان ملی تصویب شد ۴۷ طرح بودند که این ۴۷ پروژه در حوزههای مختلفی نظیر انرژی، حمل و نقل، علوم انسانی و علوم پایه است. اصل وجود طرحهای کلان کار بسیار خوبی است چرا که دانشگاهها را درگیر مسائل اصلی کشور میکند، ولی مشکلی که در طرحهای کلان وجود دارد بودجه صد میلیاردی یا پنجاه میلیاردی آنهاست وقتی برای آنها ردیف بودجهای تعیین نشده و متقاضی ندارند حتی اگر انجام شود به مرحله اجرایی نمیرسد برای ۱۳ طرح متقاضی نداشتیم و در حال حاضر نیز دو طرح از ۳۴ طرح باقیمانده فاقد سفارش دهنده بوده و مختومه اعلام شده است.
احمدی در ادامه بیان داشت: طرحهای کلان براساس اقتصاد مقاومتی مورد اولویت قرار میگیرند و دو طرح مختومه شده با اقتصاد مقاومتی هم خوانی نداشتند.