سومین کنفرانس زیستشناسی سامانههای ایران با حضور برات قبادیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در سالن شهید چمران دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ علیاکبر موسوی موحدی، استاد بیوفیزیک دانشگاه تهران امروز در سومین کنفرانس زیستشناسی سامانههای ایران، سامانههای زیستی (System Biology) را خط آینده جهان دانست و گفت: این سامانهها که بیشتر در حوزه کامپیوتر، ریاضی و مدلینگ هستند، با استفاده از دادههای تجربی و مدلها اقدام به ایجاد شبکه و چیدمان کرده، دانش اضافی حاصل از آن را برداشت میکنند.
وی با بیان اینکه کل یا تکوین موجودات به صورت پیوسته است و جدا شدن حتی یک اتم از این کل، به آن معنای دیگری میبخشد، تأکید کرد: هر چیز در جایگاه خودش معنا پیدا میکند.
موسوی موحدی خاطرنشان کرد: علم بریده از هستی علم نیست، بلکه تکنیک است؛ علم حتماً باید بر مبنای یک الگوی زیستی کلنگر باشد.
رئیس کارگروه تغییر اقلیم و گرمایش جهانی بنیاد علم ایران با بیان اینکه هیچ مولکولی نیست که تحت کشش نبوده و به آسمان وصل نباشد، اصل جریان علم را در علوم پیرامونی و پنهان از دید دانست و گفت: نیاز است برنامهای ایجاد شود تا بتوانیم همه اینها را با هم و در کنار هم ببینیم.
وی ادامه داد: مهمترین مسئله در علوم زیستی نیروهای حیاتی است.
موسوی موحدی، اُمیکس را دادههای زیاد (Big Data) توصیف کرد و توضیح داد: قدرت آنالیز ما صرفاً مبتنی بر مسائل کامپیوتری نیست. بخشی از این تحلیل به وجود انسان برمیگردد که بتواند از کنار هم چیدن دادههای فراوان الهام بگیرد.
استاد بیوفیزیک دانشگاه تهران ضمن تأکید بر زیست الگو و الهام زیستی، الهام بهتر را حاصل تخیل قویتر دانست و اظهار کرد: قدرت تخیل قوی و دیدگاه کلنگر به شهود میانجامد.
وی با اشاره به اینکه هر مولکول زنده علاوه بر ماده دارای ملکوت نیز هست، توجه به مَلَکشناسی و فرشتهشناسی در کنار علوم زیستی را مهم برشمرد.
موسوی موحدی تصریح کرد: علم ماهیت بینرشتهای و ائتلافی (integrative) دارد. برای توصیف یک سلول باید از علوم نهفته در عالم باخبر باشید. اگر بخواهیم حوزه سامانههای زیستی را گسترش دهیم، در کنار ریاضی و کامپیوتر، نیازمند علوم تجربی نیز هستیم.
سامانههای زیستی در حوزههای بسیاری از جمله درمان سرطان، کشاورزی، دارو و غیره کاربرد دارد. این در حالی است که ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۸ برای ۱۶۵۳ شغل در ارتباط با زیستشناسی سامانهها اعلام نیاز کرده است.
سومین کنفرانس زیستشناسی سامانههای ایران امروز در حالی برگزار میشود که سخنرانانی از کشورهای آلمان، دانمارک، سنگاپور، کانادا و ترکیه در آن به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.