مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو گفت: مجمع اقتصاد نانو بهانهای برای شبکه سازی صاحبان ایده و سرمایه گذاران است.
رضا اسدی فر، مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص برگزاری ششمین دوره مجمع اقتصاد نانو اظهار کرد: خوشبختانه ایران در حوزه نانو در بحثهای علمی مطرح شده و رتبه چهارم را کسب کرده است، اما هنوز در بحث اقتصادی نانو جای کار بسیاری دارد.
وی گفت: برای اینکه بتوانیم در حوزههای اقتصادی پیشرفت کنیم لازم است همه فعالان این زیست بوم نوآوری از بخشهای مختلف سرمایه گذاران، شرکتهای صنعتی، کارآفرینان و صاحبان ایده و فناوری کنار هم قرار بگیرند و در واقع روابط همکاری بین آنها شکل بگیرد.
اسدی فر افزود: این مجمع در مرحله اول بهانهای است برای شبکه سازی بین این شرکتها و برنامههای مختلفی دارند تا بتوانند با مخاطبین خود ارتباط برقرار کنند.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو ادامه داد: ششمین دوره مجمع اقتصاد فناوری نانو در دو روز و با شکلها و فرمهای اجرایی مختلف از جمله سخنرانیها و پنلهای مختلف برای بالا بردن سطح اطلاعات شرکتهای جوان و کارآفرینان جوان برگزار میشود.
مجمع اقتصاد مبتنی بر دانش است وی تصریح کرد: در این دو روز و طی این پنلها علاوه بر اینکه فناوران ایدههای خود را به سرمایه گذاران معرفی میکنند؛ صاحبان سرمایه نیز متناسب با نیاز و خواسته خود به صاحبان ایده و فناوری مراجعه خواهند کرد در واقع این دو گروه با یکدیگر آشنا شده و تعامل بیشتری خواهند داشت.
اسدی فر اظهار کرد: همچنین برگزاری پنلهای مختلف به تجربه نگاری و مطرح کردن تجربههای موفق و شکست خورده میپردازد و این تجربیات میتواند برای همه دست آموز باشد و فکر میکنم با این استقبال خوبی که در روز اول صورت گرفته مثل سالهای گذشته یک برنامه رو به رشد و خوب داشته باشیم.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو گفت: درست است که اسم این برنامه مجمع اقتصادی است، اما در اصل باید این برنامه را مجمع اقتصاد مبتنی بر دانش بدانیم، زیرا افرادی که در این جا حضور دارند فقط در حوزه نانو فعالیت نمیکنند و در واقع همه فعالان حوزه زیست بوم نوآوری حضور دارند.
ثبت نام بیشتر از ۵۰۰ نفر برای این دوره مجمع اقتصاد فناوری نانو
وی در خصوص تعداد شرکت کنندگان در این دوره گفت: بیش از ۵۰۰ نفر در ششمین دوره ثبت نام کرده اند و حدود ۳۰۰ نفر هم مهمان ویژه داشتیم که چیزی حدود ۸۰۰ نفر به طور کل در برنامه ما طی دو روز مشارکت خواهند داشت.
اسدی فر در رابطه با تعداد پنلهایی که برگزار خواهد شد، گفت: حدود ۲۵ سخنران در قالبهای مختلف علمی و در ۲۰ پنل سخنرانی، مناظره و پرسش و پاسخ خواهند داشت.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو در خصوص موضوع پنلها نیز تصریح کرد: در حوزههای مختلف بایو، دارو و حوزههای مدیریتی نانو در این دو روز بحث خواهد شد.
وی گفت: خوشبختانه از جهت تجاری سازی و ورود به صنعت رشد خوبی در حوزه صادرات نسبت به سالهای پیش داشته ایم و برآورد میکنیم تا سال ۱۴۰۴ این رقم به یک میلیارد دلار برسد. در حال حاضر ایران در بین ۱۰ کشور صادرکننده برتر نانو در دنیا است.
پیشبینی ۱۰۰ میلیون دلار صادرات تا پایان سال ۹۷
اسدی فر افزود: از ۳۷ میلیون دلار صادرات در سال ۹۵ به ۶۲.۵ میلیون دلار در سال ۹۶ رسیدیم و پیش بینی ما برای سال ۹۷ بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار است، همچنین برای ۱۴۰۴ هدف گیری یک میلیارد دلار صادرات نانو را داریم.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو ادامه داد: عمده صادرات ما به کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان و چین است و با توجه به اینکه مبادلات تجاری زیادی با این کشورها داریم میتوانیم با استفاده از پول ملی به راحتی جابه جاییها را انجام دهیم و نگران تحریمها نیستیم.
کشورهای اروپایی متقاضی محصولت نانویی ایران هستند
وی با اشاره به اینکه برخی از کشورهای اروپایی متقاضی محصولات نانویی ایران هستند، گفت: در حال حاضر با برخی از این کشورها مبادلات تجاری انجام میشود، اما نگاه ما بیشتر به شرق، کشورهای همسایه، آفریقا و آمریکای لاتین است و خیلی برای تجارت با اروپا و آمریکای شمالی برنامهای نداریم و بازارهای مطرح شده برای ما جذابیت بیشتری از جهت تجارت دارد.
اسدی فر در خصوص مبادلات تجاری محصولات نانویی با کشور چین گفت: کشور چین در کنار اینکه بزرگترین صادرکننده دنیا است، بزرگترین واردکننده نیز میباشد و ما میتوانیم سهم خوبی از این بازار خصوصا در بین محصولات هایتک داشته باشیم.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو گفت: ما در بین ۱۰ کشور دنیا از نظر فناوری و صنعت نانو قرار داریم، اما اینکه نمیتوانیم مثل مقالات عدد مشخصی اعلام کنیم برای این است که در دنیا اعداد دقیق از سرمایه گذاری تا فروش محصولات منتشر نمیشود، ولی طبق آماری که در دسترس قرار دارد و براساس تنوع محصولات و تنوع فناوری ما ۱۰۰ درصد در بین ۱۰ کشور برتر دنیا هستیم.
۱۳۰۰ تقاضای واقعی صنعت به پروژه تبدیل شده است
وی در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی انجام شده تا صنایع سنتی ما به سمت استفاده از تکنولوژی و فناوری نانو حرکت کنند، گفت: ما شبکهای درست کرده ایم به نام شبکه تبادل فناوری؛ غیر از خود ما که در ستاد در حدود ۲۵ نفر کارشناس تخصصی در هر حوزه صنعتی یک کارشناس داریم، هر کدام از این کارشناسان با ۵ الی ۶ نفر بیرون از ستاد کار میکنند و در مجموع بالغ بر ۸۰ فرد یا شرکت بیرون از ستاد به عنوان کارگزار تبادل و انتقال فناوری مشغول به کار هستند.
اسدی فر در ادامه تصریح کرد: کار این کارشناسان شناسایی تقاضای صنعت و وصل کردن آنها به توانمندیهای شرکتهای نانویی است.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو افزود: در سه سال گذشته بالغ بر ۱۳۰۰ تقاضای واقعی صنعت از بین ۱۰ هزار تقاضای جمع شده را به پروژه تبدیل کرده ایم و به آنها کمک کردیم تا انتقال فناوری صورت بگیرد، از بین این شرکتها رقمی بالغ بر ۱۰۰ انتقال فناوری موفق طی دو سال گذشته بوده است.
وی در خصوص نبود پروتکلهای مشخص در برخی دستگاههای دولتی گفت: تا آنجایی که سازمانها همکاری کردند کمیتههای مشترکی داریم مثل سازمان استاندارد و یا وزارت بهداشت که یک کمیته خاص نانو در آن حضور دارد، اما باید اعتراف کنم ما در این حوزه خیلی موفق نبودیم.
آسان کردن بخشهای مختلف کسبوکار، بزرگترین رسالت دولت اسدی فر گفت: موفقیتهای ما به صورت نسبی بوده و بروکراسی حاکم بر کشور سازمانها و ساختارهای سنتی که وجود دارد همچنان گریبان گیر کشور است و این را میتوانیم از رتبه سهولت کسب و کار کشور که هر ساله بین کشورهای دنیا مطرح میشود و ایران رتبهای بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ دارد، درمی یابیم.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری نانو گفت: به نظرم این بزرگترین رسالت دولت است که در بخشهای مختلف کسب و کار سهولت ایجاد کند. در مجموع کارهایی که یک شرکت باید انجام دهد تا بتواند کسب و کار خود را آغاز کند بین ۲۰ تا ۳۰ روز زمان میبرد و این رقم فاجعه است، زیرا در کشورهای دیگر حتی کشورهای همسایه مثل ترکیه این روند نهایتا ۱۰ روز طول میکشد و برای ما این رقم دو تا سه برابر است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در حوزه ثبت اختراع، ثبت شرکت، ثبت برند یا ثبت علامت تجاری که کارهای بسیاری سادهای است و در کشور کوچکی مثل گرجستان نهایتا یک روز زمان میبرد در ایران گاهی بین ۶ ماه تا یک سال زمان میخواهد و این یکی از موانع کسب و کار بوده و تا این موانع برطرف نشود شتاب پیشرفت کشور گرفته خواهد شد.