دبیر واحد سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: اروپاییها با ادعاهای آمریکا علیه ایران در زمینههای موشکی و منطقهای همسو شدهاند و توان لازم برای نقشآفرینی در بازگشت آمریکا به برجام را ندارند.
قلعه نویی دبیر واحد سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: خروج یکجانبه ایالاتمتحده آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک و نقض تعهدات که علاوه بر کشورهای گروه ۱+۵ به تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز رسیده بود، جدای از آنکه منجر به تشدید خصومت ورزی امریکا در برابر ایران شد، واقعیت را در مورد جوهر استکبار و استیلا جویی آمریکایی بر اقدامات و برنامههای این کشور در عرصه بینالمللی سیاست خارجی آمریکا مجدداً نمایان ساخت که در این زمان رویکرد سیاست خارجی کشورهای گروه ۵+۱ در قبال برجام را باید بررسی کرد.
وی افزود: برجام اگرچه برای کشورهای اروپایی جنبه امنیتی دارد، اما برای فرانسه فارغ از جنبه امنیتی، اهمیت سیاسی و اقتصادی نیز دارد. فرانسه طی هفتههای اخیر بیشترین تحرک را در حوزه دیپلماسی برای حفظ برجام از خود نشان داد که این خود ابهاماتی در میان افکار عمومی به وجود آورده است. فرانسه بیش از سایر کشورهای اروپایی با ایران روابط اقتصادی دارد که قرارداد ایرباس یکی از آنهاست.
دبیر واحد سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با اشاره به اینکه سیاست خارجی فرانسه به ظاهر همواره حفظ برجام، کاهش تنشها در خلیجفارس و حفظ منافع ایران بوده گفت: این ژست فرانسه در حالی است که پیش از خروج آمریکاییها از برجام مکرون تمام تلاش خود را با پیشنهاد اضافه کردن مواردی همچون بازرسیهای گستردهتر و گسترش تحریمهای موشکی علیه تهران برای حفظ حضور آمریکا در برجام به کار گرفت.
قلعه نوئی با بیان اینکه مکرون دوست دارد که بهعنوان یک دولتمرد جهانی شناخته شود، افزود: موفقیت اتحادیه اروپا برای حفظ برجام نیازمند بهرهگیری از سازوکارهایی است که بتواند در سیاست جهانی و روندهای امنیت منطقهای نقشآفرین باشد.
وی با تاکید بر اینکه گام سوم و چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران باید اینگونه باشد که اگر مسیرهای مذاکره با فرانسه نهایی شد نهایتا مذاکره بدون هیچ پیششرطی و از طریق سازوکار متقابل باشد، تصریح کرد: فرانسه تلاش میکند با پیشنهادهای مالی نظیر وعدههای چندین میلیارد یورویی و پیشخرید نفت از ایران کشورمان به گام اول تعهدات هستهای و عقب نشینی از محور مقاومت تن بدهد؛ بنابراین دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این مرحله آگاه باشد که اگر چه در صحنه بین الملل مذاکرات در قالب ۴+۱ صورت میگیرد؛ ولی شبه و حضور غیرملموس آمریکا وجود دارد و عملاً صحنه نظام بینالملل و چاقوکش صحنه عوض نشده است.
دبیر واحد سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با بیان اینکه سه کشور اروپایی با ادعاهای آمریکا علیه ایران در زمینههای موشکی و منطقهای همسو شدهاند، گفت: فرانسه به همراه انگلیس و آلمان سه کشور اروپایی طرف برجام هستند که بعد از خروج آمریکا از برجام نتوانستهاند به وعدههایشان برای تضمین عواید اقتصادی ایران از این توافق هستهای عمل کنند؛ و امروز نیز این کشورها توان لازم برای نقشآفرینی و اثربخشی در بازگشت آمریکا به برجام را نخواهد داشت.
قلعه نوئی با اشاره به اینکه بازگشت ترامپ به برجام عملا امکانپذیر نیست، افزود: سیاستهای آمریکا برای گسترش همکاریها با ایران ارتباط مستقیم و مؤثری با معادله قدرت منطقهای دارد؛ بنابراین ایران تمایلی به افزایش تعهدات خود در حوزه منطقهای و قابلیتهای موشکی ندارد و رویکردش بر انجام اقدامات متقابل در برابر اجرای تعهدات طرفین برجام است.