هنگام صحبت کردن هر دو نیمکره مغز درگیر میشود و هرکدام بخشی از وظیفه پیچیده تشکیل و تعدیل صدا و نظارت بر آنچه گفته میشود را برعهده دارد که کاملا پیچیدهتر و متفاوتتر است.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان یک تیم میان رشتهای از علوم اعصاب و آواشناسی دانشگاه گوته فرانکفورت و مرکز زبانشناسی لایب نیز در برلین با بررسی نیمکرههای مغز به این نتیجه رسیدهاند که فقط این نیمکره راست نیست که در حین صحبت کردن فعال میشود و به تحلیل گفتار ما میپردازد، بلکه نیمکره چپ نیز در صحبت کردن کاملا دخیل است.
تاکنون فرض بر این بود که کلمات گفتاری از نیمکره چپ مغز گرفته میشوند و توسط نیمکره راست تحلیل میشود. یعنی زمانی که یاد میگیریم تا انگلیسی صحبت کنیم و مثلا میخواهیم صدای th را تلفظ و تمرین کنیم، نیمکره چپ مغز عملکرد حرکات زبان را برعهده دارد و در همین زمان، نیمکره راست تحلیل میکند که آیا صدای تولید شده همان چیزی است که در نظر داشته یا خیر.
این تقسیم کار از اصول مختلفی پیروی میکند و همانطور که دکتر کریستین کل از دپارتمان عصبشناسی دانشگاه گوته توضیح میدهد، در حالی که نیمکره چپ مغز جنبههای موقتی مثل انتقال صدا بین صداهای گفتاری را کنترل میکند، نیمکره سمت راست مسئولیت کنترل طیف صدا را دارد. مثلا زمانی که میگویید «mother»، نیمکره چپ عمدتا در حال انتقال صدا بین th و حروف صدادار است و دقیقا در همین لحظه، نیمکره راست صدایمان را کنترل میکند.
این تیم تحقیقاتی، برای اولین بار در مطالعات خود، این تقسیم کار را در کنترل موقتی و همچنین کنترل طیف صدا در حین صحبت کردن چند نفر داوطلب بررسی کردند و با کمک دستگاه تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی، روی فعالیت مغزی آنها را متمرکز شدند.
محققان در این زمینه توضیح احتمالی میدهند و میگویند: تقسیم کار بین دو نیمکره مغز به دلیل این است که نیمکره چپ به طور کلی فرآیندهای سریع مثل انتقال بین صداهای گفتاری را بهتر از نیمکره راست انجام میدهد. از طرف دیگر، نیمکره راست در کنترل فرآیندهای آهستهتر که نیاز به تحلیل طیف صدا دارد، بهتر عمل میکند. به همین دلیل هم هست که ما معمولا برای انجام کارهای سریع از دست راست و برای انجام کارهای آهسته از دست چپ استفاده میکنیم. مثلا در بریدن نان، از دست راست برای برش با چاپو و از دست چپ برای نگه داشتن نان استفاده میکنیم.