گروه فرهنگ و هنر
خبرگزاری دانشجو: حسین نجار؛ مدتی پیش بود که خبر قطع پخش شبکه الکوثر توسط شرکت ماهوارهای یوتلست و همچنین قطع پخش شبکه سحر از روی ماهواره پاکست به دلیل بدهیهای انباشته سازمان صداوسیما به این شرکتهای ماهوارهای خبرساز شده بود که با این اتفاق امکان دسترسی مخاطبان در کشورهای عربی منطقه در غرب آسیا و شمال آفریقا به شبکه الکوثر و صدها میلیون مخاطب به شبکه سحر اردویی در منطقه شبهقاره قطع شده است و طی این مدت نه تنها اخباری مبنی بر تلاش مسؤولان دولتی برای حل مشکل و تامین ارزی این شبکهها منتشر نشده است بلکه خبرهای ناگواری مبنی بر احتمال قطع سایر شبکههای برون مرزی صداوسیما همچون پرس تی وی به خاطر انباشت بدهیهای ارزی به شرکتهای ماهوارهای به گوش میرسد که با عدم تخصیص نیافتن بودجه ارزی از سوی دولت به رسانه ملی این اتفاق محتمل خواهد بود.
به همین بهانه گفتگویی داشته ایم با محمد سرگزی نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی که از نظرتان میگذرد:
خوشبختانه شبکههای برون مرزی صداوسیما با درک این مسئله علاوه بر تولید رادیو و تلویزیونی به طور همزمان در حوزه شبکههای مجازی نیز فعالیت قابل قبولی دارند و با تقویت این حوزه میتوانند بر دامنه اثر گذاری خود بیفزایند.
محمد سرگزی نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با عنوان اینکه شبکه پرس تی وی به عنوان شبکهای که دریچهای از جمهوری اسلامی به روی جهان باز کرده است، توانسته رسالت خود را انجام دهد، گفت: جمهوری اسلامی طی سالهای اخیر الگوی بسیاری از مردم حق طلب جهان بوده است و راه اندازی شبکه پرس تی وی و دیگر شبکههای بین المللی توسط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران یک اقدام بسیار هوشمند و آینده نگرانه بوده است. زیرا به دلیل شرایط خاص، رفت و آمد کمتری در کشور ما اتفاق میافتد و نخبگان جهان کمتر به کشور ما سفر میکنند، اینجا است که نقش رسانههایی از نوع پرس تی وی بیشتر و پر رنگتر میشود که میتوانند واقعیتهای حقیقی جامعه، کشور و نظام ما را به جهان منتقل کنند.
وی افزود: رسانه در دنیای امروز تاثیر دارد. شاید بتوان گفت حالا که سیزده سال از آغاز به کار شبکه پرس تی وی گذشته همگان هم بر نیاز به توسعه این شبکه اعتقاد پیدا کرده اند و هم به وضوح مبارزه پرس تی وی با شبکههای استکبار را دیده اند. هیچ کس حالا دیگر نمیتواند کتمان کند که پرس تی وی از زمان افتتاح تاکنون چنان در تار و پود جریان اطلاعات در جهان پیچیده که تنها عامل باز دارنده آن را استفاده از تحریم این شبکه در مقاطع مختلف و با ابزارهای گوناگون دانسته اند.
سرگزی درباره فاکتورهایی که پرس تی وی در برنامه سازی باید رعایت کند، عنوان کرد: من معتقدم فعالیت شبکههای برون مرزی سازمان مستقلی در دل تشکیلات رسانه ملی میطلبد تا به لحاظ مدیریت سیاست گذاری، ضمانتهای مالی و اجرایی بتوانند در حد رسالت خودشان و آنچه که از آنها در سطح جهان انتظار است، عمل کنند.
برنامه سازان این شبکهها نیز باید بیش از پیش و به شکل روز آمد با تکنیکها و ترفندها و هنرهای روز رسانهای جهان آشنا و بدانها مجهز باشند تا بتوانند مخاطبان خاص خود را جذب کنند.
وی درباره تلاشهایی که شبکههای معاند برای مخدوش کردن چهره انقلاب اسلامی کرده اند و اقداماتی که پرس تی وی در خنثی کردن این پیامها داشته است، گفت: صدا و سیما یکی از مولفههای مهم امنیت ملی است و در بین قسمتهای مختلف آن اهمیت حوزه برون مرزی در تثبیت جایگاه امنیت ملی بارزتر است، اما متاسفانه اهمیت این جایگاه کمتر درک شده است. از طرف دیگر تولید محتوا و خبررسانی در شبکههای برون مرزی کار بسیار سختی است، اما با این حال این شبکهها توانسته اند با عملکرد سنجیده خود در چارچوب نظام و منافع ملی گام بردارند که این موضوع جای تشکر دارد.
سرگزی در همین باره اضافه کرد: حوزه نفوذ رادیو و تلویزیونها در دنیا در حال کمرنگ شدن است و حوزه نفوذ شبکههای اجتماعی و مجازی به شدت در حال رشد است. خوشبختانه شبکههای برون مرزی رسانه ملی با درک این مسئله علاوه بر تولید رادیو و تلویزیونی به طور همزمان در حوزه شبکههای مجازی نیز فعالیت قابل قبولی دارند و با تقویت این حوزه میتوانند بر دامنه اثر گذاری خود بیفزایند. شبکه پرس تی وی در اطلاع رسانی حقایق سیاسی و مظلومیت مردمان کشورهایی، چون یمن، سوریه، میانمار و. موفق عمل کرده و توانسته به خوبی اطلاع رسانی کند و صدایی متفاوت و صادقانه در میانه هیاهوی رسانههای استکبار باشد.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با توجه به تحریمهایی که علیه شبکههای برون مرزی صورت گرفته است، وظیفه وزات امور خارجه را به عنوان نهاد دیپلماسی جمهوری اسلامی در قبال این شبکهها اینگونه وصف کرد: پیشبرد اهداف سیاست خارجی کشور تنها وابسته به این نهاد نیست و بدون داشتن ابزار فرهنگی و اقتصادی رابطه سیاسی مستحکم باقی نخواهد ماند. وزارت خارجه قطعا مسئول سیاست خارجی است و البته رابطه سیاسی و تنهایی معنا ندارد. برای رابطه سیاسی ما باید ابزارهای متعددی را تعریف کنیم و اگر در رابطه با کشوری ابزار فرهنگی یا اقتصادی نداشته باشیم قطعا این رابطه سیاسی یک رابطه سیاسی مستحکم و با پشتوانه نیست و میتواند خیلی شکننده باشد و با هر حادثه کوچکی در مسائل سیاسی و حتی یک اختلاف نظر گسسته شود.
وی بر همین اساس گفت: رسانه و سیاست خارجی دو بال یک پرواز هستند که هر کدام بدون دیگری کارش ناقص میماند به همین دلیل وزارت خارجه در تمام دیدارها و سفرهای خود از دوستان رسانهای استفاده میکند. به خصوص در کشورهایی که شاید رسانه هایمان در آنجا دفتر نداشته باشند. بدون رسانه ما در عرصه سیاست خارجی بخشی از کار و رسالتمان را نمیتوانیم انجام دهیم. به همین علت قطعا وزارت خارجه باید به عنوان یک اقدام متقابل پلی برای دوستان رسانه در خارج از کشور باشد و از ظرفیتهای خود برای حمایت از این شبکههای برون مرزی استفاده کند.
سرگزی با توجه به اینکه شبکههای برون مرزی تریبون نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و همه فراجناحی عمل میکنند و در شرایط حساس حال حاضر این شبکههای برون مرزی هستند که میتوانند پرچم دار نظام باشند، نقش حمایتی دولت و مجلس را در این زمینه اینگونه تشریح کرد: این یک اصل مسلم است که باید از شبکههای برون مرزی حمایت کنیم تا رسالت بزرگی را که بر دوش دارند؛ یعنی تنویر افکار عمومی دنیا نسبت به ایران به نحو احسن انجام دهند، قطعا وقتی نمایندگان مجلس بر ضرورت و لزوم وجود و فعالیت شبکههای برون مرزی اشراف داشته باشند با تعامل و همدلی بیشتری در حمایت از این شبکهها قدم برخواهند داشت.
وی خاطر نشان کرد: یکی از موضوعاتی که در سطح بین الملل دنبال میشود ارائه تصویر خطرناک، پر مسئله، عقب افتاده و فاقد آینده از ایران و ایرانی است. شبکههای برون مرزی ما تا حدی که دیده شده اند، پیام معکوس این روند را به جهانیان رسانده اند و تصویری از ایران پیشرفته و فعال و آینده روشن آن را به نمایش گذاشته اند. اگر پیامها به بهترین شیوه، قابل قبولترین روشها و تصاویر ارائه شده، ولی دیده نشوند طبیعتا تاثیر کمتری خواهند داشت. شبکههای برون مرزی هر جا که دیده شده اند در مقایسه با رقبای خود آثار قابل قبولی را ارائه داده اند. البته هر چه قدر پرس تی وی و سایر شبکههای برون مرزی ما بتوانند مخاطبان بیشتری را در سراسر نقاط دنیا جذب کنند و ضریب نفوذ خودشان را افزایش دهند در مبارزه با ایران هراسی و سایر القائات رسانههای غربی موثرتر عمل خواهند کرد.
سرگزی درباره اولویتهایی که شبکههای برون مرزی در برنامه سازی باید رعایت کنند، گفت: اولویت اول باید مسئله خبر، تحلیلها و تفسیرهای خبری متفاوت باشد. با توجه به اینکه جهان به صورت مداوم با اخبار و رویدادهای جدید مواجه است و بسیاری از مردم دنیا از تحلیل و تفسیرهایی که شبکههای خبری غربی در اختیارشان میگذارند، رضایت نداشته و در حقیقت اعتماد کافی به آنها ندارند، تحلیلها و تفسیرهای آنها را نمیپسندند و به آنها انتقاد دارند، اینجاست که شبکهای مثل پرس تی وی میتواند نقش آفرینی کند به شرط اینکه اولویت خودش را همین قرار دهد که بتواند این خلاء را پر کند و نیازهای خبری مخاطبان به تحلیلها و تفسیرهای متفاوت از سایر شبکهها را پاسخ دهد. این اولویت اولین موردی است که شبکههای برون مرزی ما باید در نظر بگیرند.