طی ارائه کلیات بودجه ۱۴۰۰ توسط دولت به مجلس، نمایندگان بسیج دانشجویی ۸ دانشگاه تهران در نامهای خواستار کلیات رد این لایحه از سوی نمایندگان شدند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، طی ارائه کلیات بودجه ۱۴۰۰ توسط دولت به مجلس نمایندگان بسیج دانشجویی ۸ دانشگاه تهران به مجلس نامهای نوشته و اعتراض خود را به این بودجه اعلام کردند.
نمایندگان محترم کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
امروز، کلیات لایحهی بودجهی سال ۱۴۰۰ در کمیسیون تلفیق به رای گذاشته میشود. لایحهای که مهمترین سند سالانهی کشور و تنظیمکنندهی دخل و خرجهای یکسالهی کشور بزرگ ایران است.
در حالی که سالهاست کارشناسان دلسوز بر ضرورت اصلاح ساختار بودجه تاکید میکنند، و بیش از دو سال از دستور صریح رهبر انقلاب برای انجام این اصلاحات میگذرد، اکنون و برای سال ۱۴۰۰ شاهد آنیم دولت لایحهای به مجلس تحویل میدهد که بنا بر اجماع نظر کارشناسان به حدی دارای اشکالات اساسیست که هیچگونه جای دفاعی باقی نمیگذارد.
برای یادآوری، برخی از اشکالات اساسی لایحه را ذکر میکنیم:
اول. در حالی که یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران در دهههای اخیر وابستگی آن به نفت بودهاست، در لایحهی ۱۴۰۰ میزان پیشبینی شده برای فروش نفت یا اوراق نفتی با رشدی ۲۵۰ درصدی؟! روبهرو گشته که رشدی عجیب و فاجعهآمیز است!
دوم. طبق شواهد تاریخی یکی از دلایل شکلگیری تورمهای بالا در کشورهای مختلف قرار گرفتن در مارپیچ افزایش تورم- افزایش هزینهها بودهاست. با این حال در لایحهی ۱۴۰۰ میزان افزایش حقوقها و دستمزدها بیش از ۲۵درصد درنظر گرفته شدهاست که سیاستی بسیار مخرب و تورمزاست.
سوم. سند بودجه بنا به تعریف سند درآمدها و هزینههای یکسالهی دولت است. اما در کمال تاسف سالهاست بودجه در ایران با فروش سرمایههای ملی مانند نفت تراز شده و از درآمدهای پایدار غفلت میشود. میتوان گفت مهمترین درآمد پایدار، مالیات و ضروریترین اصلا در بخش درآمدها اصلاح نظام مالیاتیست؛ اما در کمال تاسف در لایحهی بودجهی ۱۴۰۰ نه تنها اصلاحی انجام نگرفته که سهم مالیات از کل بودجه کاهش نیز یافتهاست!
و بسیاری اشکالات دیگر که برای کوتاهی کلام در اینجا نیاوردهایم. از طرف دیگر طبق قوانین در صورت تایید لایحه، توان مجلس برای انجام اصلاحات در آن بسیار اندک است و مجلس عملا نخواهد توانست اصلاحات لازم در لایحه را اعمال کند؛ و این موارد همگی نشانمیدهند برای در امان نگاه داشتن کشور از خطرات بالقوه و جلوگیری از افزایش فشار روی معیشت مردم، راهی جز رد کلیات لایحه وجود ندارد.
حال این لایحه نزد شماست، و چگونگی عمل مجلس با آن آزمونی بزرگ برای مجلسیست که رهبر انقلاب عنوان انقلابی را روی آن گذاشتهاند؛ و میدانیم انقلابیگری به ادعا نیست، بلکه انقلابی کسیست که بتواند در لحظات کلیدی و حساس تصمیمات درست برای کشور و انقلاب بگیرد.
امیدواریم نمایندگان محترم کمیسیون تلفیق با رد کلیات لایحه در آزمون بزرگ مجلس سربلند گشته و جلوی افزایش فشار معیشتی روی مردم در این شرایط سخت را بگیرند؛ و من الله توفیق