شرکت شیمیایی بهداش، جاذبهای زئولیتی را برای جداسازی انواع مختلف سیالات و گازها و همچنین تصفیه روغن تولید و بازار عرضه میکند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، میزان تولید این محصولات در شرکت بهداش بهطور متوسط ۱۶۰۰ تن در ماه و میزان فروش آن ۱۸ هزار تن در سال است و این شرکت توانسته بهواسطه تولید این محصول برای ۶۰۰ نفر ایجاد اشتغال کند.
در حال حاضر شرکت نیتل پارس، شرکت فارکو شیمی، شرکت هنکل پاکوش و شرکت حیات ترکیه از شرکتهای طرف قرارداد برای مصرف محصول هستند و محصولات شرکت بهداش به کشورهای مالزی و ترکیه صادر میشوند.
زئولیت یک ماده معدنی تشکیل شده از آلومینوسیلیکاتهای بلوری و هیدراته فلزات قلیایی و قلیایی خاکی مانند سدیم، کلسیم، منیزیم، استرانسیم و باریم هستند. زئولیتها ساختاری متخلخل داشته و در صنعت بهعنوان جاذب سطحی مطرح بوده و بهطور گسترده برای تصفیه آب و بهعنوان کاتالیزور مورد استفاده قرار میگیرند.
زئولیتها به دو صورت طبیعی و مصنوعی تولید میشوند و خواص شیمیائی و فیزیکی متفاوتی دارند. زئولیتهای طبیعی در جایی ایجاد میشوند که سنگهای آتشفشانی و لایههای خاکستر با آبهای زیرزمینی قلیایی واکنش نشان میدهند. بیش از ۲۰۰ نوع از زئولیتهای مصنوعی با استفاده از روشهائی مانند سل-ژل (Sol-Gel) و در اثر تبلور آهسته یک ژل سیلیکا-آلومینا در حضور مواد قلیایی و قالبهای آلی ایجاد میشوند. زئولیتهای مصنوعی در حالتی یکنواخت و فازی خالص تولید میشوند.
زئولیت شرکت شیمیایی بهداش به دو صورت گروه مختلف ۴ A و ۳ A تولید میشود که تفاوت آنها در نوع کاتیون موجود در ساختار داخلی است. چنانچه پتاسیم جایگزین سدیم شود زئولیت نوع ۳ A تولید میشود. بهعلت قطر بزرگ یونهای پتاسیم در ساختار، قطر حفرات در زئولیت ۳ A معمولا در حدود ۳ آنگستروم است. این نوع زئولیت سرعت جذب بالائی داشته و در برابر آلودگی مقاوم است.
زئولیت نوع ۳ A شرکت شیمیایی بهداش معمولا برای تصفیه روغن، پلیمریزاسیون و جداسازی آب از اتانول به کار میرود و زئولیت نوع ۴ A برای نرم سازی آب و تمیز کردن گازهای خطرناک استفاده میشود.
بر اساس بررسیهای انجامشده با استفاده از آزمون BET، محصولات این شرکت دارای توزیع یکنواختی از حفرات با اندازه زیرنانومتری است.