به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، هولوگرامها در همه جا هستند، از گواهینامه رانندگی و کارتهای اعتباری گرفته تا بستهبندی محصولات هولوگرامها وجود دارند. هولوگرامهای خوراکی نیز میتوانند در آینده نزدیک کیفیت غذاها را افزایش دهند. محققان به تازگی مقالهای در نشریه ACS Nano به چاپ رساندند، که در آن روشی مبتنی بر لیزر برای چاپ هولوگرامهای نانوساختار روی فیلمهای حاوی شربت ذرت خشک ارائه کردند.
محققان معتقدند که از هولوگرامهای خوراکی میتوان برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی، برچسبگذاری یک محصول یا نشان دادن مقدار قند استفاده کرد.
بیشتر هولوگرامها با لیزر روی سطوح فلزی مانند آلومینیوم چاپ میشوند، اما این سطوح، مواد خوراکی نیستند. برای غذاها، هولوگرام ساخته شده با ذرات نانو پیشنهاد شدهاست، اما این ذرات ریز میتوانند گونههای اکسیژن فعال تولید کنند که ممکن است خوردن آن برای مردم مضر باشد. با رویکردی متفاوت، دانشمندان، هولوگرامهای خوراکی را روی شکلات ایجاد کردند، اما این فرآیند فقط برای انواع خاصی از شیرینیها جواب میدهد و برای هر طرح هولوگرام قالب متفاوتی لازم است. بدر القطان، حیدر بات و همکارانش میخواستند راهی بیخطر، سریع و چند منظوره برای ایجاد الگوی هولوگرامهای خوراکی روی غذاهای مختلف پیدا کنند.
محققان برای توسعه روش خود، یک محلول از شربت ذرت، وانیل و آب درست کردند و آن را بهصورت یک لایه نازک، خشک کردند. این گروه تحقیقاتی فیلم تولید شده را با یک لایه ظریف از رنگ سیاه غیرسمی پوشاندند. سپس از روشی به نام الگوی مستقیم تداخل لیزر برای اچ کردن سطح و ایجاد رنگ استفاده نموده و خطوط برجسته و نانو مقیاسی را بهصورت یک شبکه پراش ایجاد کردند.
هنگامی که نور به این شبکه نانومقیاس برخورد میکند، ساختار نانو نور را به یک الگوی رنگینکمانی تبدیل میکند که در زوایای مختلف دید، رنگهای مختلفی ایجاد میکند. این تیم نشان داد که میتوان شدت و دامنه رنگها را با تغییر فاصله بین خطوط موجود در شبکه یا محتوای قند فیلم شربت ذرت، کنترل نمود.
قبل از اینکه هولوگرامهای خوراکی برای ورود به قفسههای فروشگاه آماده شوند، محققان میخواهند این روش را با یک رنگ خوراکی که میتواند جایگزین رنگ سیاه مصنوعی استفاده شده در این آزمایش باشد، بررسی کنند.