گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رشد اقتصادی زمانی اتفاق میافتد که تولید کالا و ارائه خدمات به مردم افزایش بیابد. افزایش بازدهی اقتصاد در دورهی زمانی که به صورت متوالی اتفاق بیفتد میتواند نشانهای از حرکت اقتصاد به سمت رشد اقتصادی باشد. به کارگیری فناوریهای جدید و استفاده از تمام ظرفیتها برای تولید ارزانتر و کیفیتر و تقسیم کار به صورت تخصصی بین نیروی انسانی متخصص در جامعه در کنار به کار گیری روشهای جدید تولید از اهم موضوعاتی است که یک اقتصاد سالم را به رشد مورد نظر میرساند. هر چند وجود نیروی کار در این بین را نباید فراموش کرد. در سند تحول مالی تقدیمی دولت به مجلس که اهداف سه گانهای را برای اقتصاد کشور متصور شده، تضمین رشد اقتصادی ۸ درصدی اقتصاد در آن برجسته است. رشد اقتصادی ۸ درصدی که از نظر دولت با توزیع عادلانه ظرفیتها و امکانات کشور و بر اساس آمایش سرزمین در بودجه سال آتی محقق شدنی است. رسیدن به رشد ۸ درصدی اقتصادی که رئیس دولت تحقق آن را با افزایش بهره وری اقتصادی و سرمایه گذاری در تولید عنوان کرده، محور گفتگو با رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین است با طرح این سوال که تا چه میزان میتوان به رشد ۸ درصدی در اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۱ امیدوار بود؟
مجیدرضا حریری؛ رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در گفتگو با خبرگزاری دانشجو با اشاره به موضوع رشد اقتصادی و هدف گذاری دولت برای سال ۱۴۰۱ گفت: بیش از دو دهه است مسوولین دولتی در دولتهای مختلف موضوع رشد اقتصادی ۸ درصدی را مطرح میکنند بدون اینکه ساز و کارهای رسیدن به رشد اقتصادی و زمینههای اجرایی آن را فراهم و تبیین کنند. به این معنا که مستندترین موضوعی که برای رسیدن بهرشد اقتصادی از دو دهه اخیر تا کنون مشهود است این است که دولتها دراین باره سخن بسیار گفته اند، اما موفق به تحقق رشد ۸ درصدی در اقتصاد ایران نشده اند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: در حالی که هفده سال از تدوین سند چشم انداز توسعهای میگذرد، سندی که قرار بود در آن به رشد ۸ درصدی برسیم، اما تا کنون هیچگاه به رشد ۸ درصدی هدف گذاری شده در سند چشم انداز دست نیافته ایم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین خاطر نشان کرد: ضمن اینکه در برنامههای توسعهای پنج ساله نیز همیشه آهنگ رشد ۸ درصدی تعریف شده، اما متاسفانه هیچگاه به این رقم نرسیده ایم. لازم به ذکر است که عدد رشد اقتصادی اینکه حتما باید ۸ درصد باشد مساله مهمی نیست. ممکن است در یک سال رشدی ۶ درصدی یا ۵ درصدی داشته باشیم. سال بعد رشد ۸ درصدی با برنامه ریزیهای صحیحتر و اصلاحات اقتصادی عمیقتر برای اقتصاد ایجاد شود.
حریری در خصوص رشد اقتصادی بعد از امضای برجام که به صورت موقت تجربه شد گفت: کما اینکه سال بعد از توافق برجام شاهد رشد ۶ درصدی در اقتصاد ایران بودیم. مساله مهم این نیست که سال ۱۴۰۱ حتما باید به رشد ۸ درصدی اقتصادی برسیم، چرا که تا زمانی که بسترهای لازم برای این موضوع محقق نشود مثل وعدههای پیشین روی زمین میماند. مساله مهم برنامه ریزی برای رسیدن به رشد اقتصادی در یک دوره بلند مدت است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین خاطر نشان کرد: اگر دولت برای سال ۱۴۰۱ رشد ۸ درصدی را پیش بینی کرده، یعنی به تحقق آن مطمئن است به این معنا که اقتصاد در سال ۱۴۰۲ باید ۸ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد بیشتری پیدا کند.
مجید رضا حریری در ادامه خاطر نشان شد: رشد ۸ درصدی اقتصاد زمانی اتفاق میافتد که اقتصاد بیمار نباشد. تا زمانی که اقتصاد بیمار است و از مشکلات و معضلات مختلفی رنج میبرد باور اینکه در چنین اقتصادی رشد ۸ درصدی اتفاق بیفتد سخت است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: بهتر است دولت محترم برای رشد دادن اقتصاد ایران در وهله اول معالجه اقتصاد ایران را در تمام بخشها آن هم به صورت گام به گام در دستور کار خود قرار دهد. عدم اصلاحات اساسی در اقتصاد ایران به معنای بیمار نگاه داشتن اقتصادی است که روز به روز حالش وخیمتر میشود.
وی در ادامه تاکید کرد: از اقتصاد بیمار نمیتوان انتظار رشد داشت، کما اینکه از انسان بیمار نمیتوان انتظار داشت مانند افراد سالم در جامعه حضور داشته باشد و فعالیتها و مسوولیتهای خود را به درستی انجام دهد لذا تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی مشروط به درمان اقتصاد بیمار ایران و انجام اصلاحات در بخشهای اساسی دور از انتظار نیست.