گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سید ابراهیم رئیسی به دعوت همتای روسی خود دومین و آخرین روز سفر خود به روسیه را پشت سر میگذارد. در این سفر موضوعات مختلفی بین مسوولان دو کشور در راستای افزایش همکاریها بخصوص در مباحث اقتصادی رد وبدل میشود که ماحصل آن انعقاد قرار دادی بیست ساله بین دو کشور است. نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه در گفتگو با دانشجو اهم خواستههای فعالین اقتصادی از دولت در این دیدار را بر شمرده است.
کامبیز میرکریمی؛ نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در گفتگو با دانشجو در خصوص اهمیت سفر آقای رئیسی به روسیه و افزایش همکاریهای فی مابین دو کشور گفت: افزایش ارتباط تجاری و بازرگانی ایران و روسیه موضوع مهمی است که قطعا در دستور کار تیم همراه رئیس جمهور در سفر دو روزه به مسکو قرار میگیرد. حجم روابط ایران و روسیه از زمانی که معاهده تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به امضاء رسید روند رو به رشدی داشته است. بی شک نیازمند افزایش جهشهای صادراتی هستیم که در چند سال گذشته در روند تجاری و بازرگانی بین ایران و روسیه اتفاق افتاده است.
وی در این باره خاطر نشان کرد: سال ۹۸ شاهد جهش تجاری در حدود ۲۸۳ میلیون دلار صادرات به روسیه بودیم. این رقم خوشبختانه در سال ۹۹ به بیش از ۴۵۷ میلیون دلار در سال رسیده است. کاهش روند تجاری بین ایران و روسیه بعد از شیوع ویروس کرونا با بسته شدن مرزها و رکودی که در سطح بین المللی رخ داد، مانع بزرگی در برابر رشد صادرات ایران به روسیه شد، در حالی که اگر بیماری کرونا شیوع نمییافت قطعا قدمهای بلند تری برای افزایش رشد صادرات ایران به روسیه برداشته میشد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه خاطر نشان کرد: خوشبختانه روند صادرات ایران به روسیه در ۹ ماه گذشته حدود ۲۹ درصد افزایش داشته است، انتظار میرود تا پایان امسال رکورد خوبی در امر صادرات به روسیه داشته باشیم.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه علی رغم روند رو به رشد صادرات به روسیه این رقم بسیار ناچیز است گفت: انتظار میرود دولت محترم در بازگشت به ایران بسترهای لازم را برای استفاده حداکثری از بازارهای مختلف روسیه برای ایران فراهم کند. رقمهای صادراتی ایران در برابر ۲۳۰ تا ۲۷۰ میلیارد دلار واردات سالیانه روسیه عددی محسوب نمیشود. بدین منظور انتظار میرود دولت با تامین و تهیه زیر ساختهای لازم در این موضوع زمینه افزایش صادرات ایران به روسیه را ایجاد کند. در شرایطی که مرزهای روسیه به روی صادرات ایران باز است و ویزای تجاری این کشور به راحتی صادرمی شود هر گونه کم کاری در افزایش صادرات، نشان دهنده بی عملی وعدم استفاده از ظرفیت ایجاد شده است.
کامبیز میرکریمی دراین باره خاطر نشان کرد: انتظارمی رود دولت محترم با توجه به اهمیت افزایش ارتباطات تجاری و بازرگانی با روسیه مانع صدورهر گونه بخش نامهای که در مسیر صادرات کارشکنی میکند، شود.
وی تاکید کرد: افزایش پستهای گمرکی غرب دریای خزر که از مسیر ترانزیت کریدور شمال به جنوب از آذربایجان میگذرد خواسته اصلی تجار است، چرا که به دلیل برودت هوا کامیونها در صفهای طولانی منتظر عبور میمانند و فشارهای زیادی را تحمل میکنند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه تاکید کرد: سرمایه گذاری روی خطوط کشتیرانی و کشتیهایی که در این مسیر تردد میکنند بسیار حائز اهمیت است. برخی از کشتیها مناسب حمل کالاهای روسی اعم از چوب، آهن و فلزات هستند، اما مناسب حمل کالاهای فساد پذیر ایران نیستند، لذا دولت باید در خرید کشتیها و کامیونهای یخچال دار سرمایه گذاری کند.
وی درادامه تاکید کرد: فعالان اقتصادی انتظار دارند در موضوع اعتبارات بانکهای روسی با بانکهای ایرانی، شرایط اعطای اعتبارات مالی برای تجارت و بازرگانی بهتر شود، هر چند این موضوع، اولویت اول ما برای تجارت کالا نیست، چرا که تامین زیر ساختهای جادهای و سایر همکاریهای فنی بین سازمانهای بهداشتی-نظارتی دو کشور بسیار حائز اهمیت است.
میرکریمی افزود: دولت میبایست سازمان جهاد کشاورزی دامپزشکی، غذا و دارو سازمان قرنطینه و حفظ نباتات را نسبت به اهمیت موضوع صادرات به روسیه و از دست ندادن این بازار با عدم اتفاقاتی مثل دفع نکردن سموم دفع آفاتی فلفل دلمهای توجیه کند. از این نظر توقع داریم دولت و سازمانهای ذی ربط در راستای افزایش صادرات علاوه بر عدم تحمیل شوک به بخش خصوصی، با حمایتهایی که از تجار وفعالان اقتصادی به عمل میآورند همکاری قابل توجهی در افزایش رشد صادراتی و تجاری ایران با روسیه داشته باشند.