افشین کلاهی؛ عضو کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در مورد ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اظهار کرد: همیشه اختلاف نرخ ارز زمینه ایجاد فساد و رانت پنهان را فراهم میکند؛ رانت در بازار همیشه باعث اخلال میشود، در بسیاری از کالاها شاهد فساد گسترده بودیم و روشهای مختلف هم برای کنترل فساد پاسخگو نبود. در سالهای گذشته سیاست ارز ترجیحی باعث پول پاشی شد و زمینه گسترش فساد را در کشور ایجاد کرد.
وی ادامه داد: ارز ترجیحی قیمت بعضی از کالاها را تغییر داد و باعث شد که بهای تمام شده بعضی از کالاهای داخلی نسبت به کالاهای وارداتی بیشتر شود و در این بین تولید کننده داخلی ضرر کند، چراکه واردات یک کالای خارجی ارزان جذابیت بیشتری داشت. در بعضی از بخشها هم شاهد بودیم که تعدادی از کالاهای داخلی به نسبت کالاهای کشورهای منطقه ارزانتر بودند و همین موضوع باعث قاچاق معکوس شد؛ یعنی کالاهایی که قرار بود به دست اقشار آسیب پذیر جامعه برسد به کشورهای همسایه قاچاق میشد و مردم کشورمان خودمان نمیتوانستند از آن هیچ استفادهای داشته باشند.
عضو کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران گفت: ارز دو نرخی همیشه باعث اخلال در بازار میشود به همین دلیل معتقدم ارز حتما باید تک نرخی شود. اگر فاصله نرخ ارز نیمایی و ارز آزاد ادامه پیدا کند مجدد شاهد مشکلاتی در کشور خواهیم بود به همین دلیل امیدواریم دولت نسبت به این موضوع برنامه ریزی داشته باشد. ارز ۴۲۰۰ تومانی که برای آن سوبسید در نظر گرفته شده بود باید به طور کامل حذف شود تا رانت هم از بین برود. باید یارانه کالاهای اساسی به انتهای زنجیره منتقل و یارانه نقدی به صورت مستقیم به مصرفکننده اصلی پرداخت شود. به طور مثال در بخش دارو به جای پایین آوردن قیمت دارو و استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی برای بعضی از اقلام، میتوانیم این هزینه را به بیمهی افرادی که میخواهند دارو خریداری کنند، منتقل کنیم یا حتی میتوان هزینه دارو یا کالاهای دیگر را به صورت اعتباری به مردم پرداخت کرد.
کلاهی در پاسخ به این سوال که به نظر شما انتقال کامل یارانه کالاهای اساسی به انتهای زنجیره و اعطای یارانه نقدی مستقیم به مصرفکننده، موجب افزایش اصابت این یارانه به خانوار و در نتیجه کاهش ضریب جینی و تحقق عدالت بیشتر با پرداخت این یارانه مستقیم به مردم خواهد شد، عنوان کرد: قاعدتا با این اتفاق شاهد تحقق عدالت خواهیم بود. البته بنده با سوبسید و رانت موافق نیستم، اما اگر قرار است یارانهای پرداخت شود باید به صورت اعتباری باشد.
وی در مورد این سوال که بسیاری از کارشناسان معتقد هستند، واردات با ارز ۴۲۰۰ و ارزان، موجب شد بخش بسیار بزرگی از اشتغال بر بخش کشاورزی از دست برود و این ارزها به جای توسعه اقتصادی و رونق اشتغال کشاورزی موجب اعطای یارانه به کالاهای وارداتی شد، نظر شما در این رابطه چیست و آیا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میتواند آغاز اقتصادی شدن بخش کشاورزی و بهره وری تولید کالاهای اساسی باشد، گفت: امکان اینکه در بخش کشاورزی رشد داشته باشیم وجود دارد، اما به این شرط که نرخ گذاری دستوری هم در کشور وجود نداشته باشد. در بعضی از موارد که دولت در حوزه قیمت گذاری دخالت میکند، این موضوع تولید کنندگان را به شدت آزار میدهد و باعث ضرر آنها میشود. اگر میخواهیم شاهد رشد و توسعه اقتصاد به خصوص در بخش کشاورزی باشیم باید ارز ۴۲۰۰ تومانی باید به طور کامل حذف و قیمت گذاری دستوری هم کنار گذاشته شود.