گروه استان های خبرگزاری دانشجو، استان گلستان با وجود برخورداری از طبیعت سبز و سیمایی دلفریب و زیبا، در زمره استان های کم برخوردار و محروم کشور تلقی می شود که به عقیده کارشناسان این جایگاه ، هیچ تناسبی با پتانسیل های این استان ندارد.
در سالیان اخیر تلاش های متعددی برای برون رفت از این وضعیت در دستور کار قرار گرفت تا با استفاده از ظرفیت هایی مانند کشاورزی، گردشگری، صنعت و ترانزیت کالا بتوانند متوسط سرانه درآمدی اهالی این خطه را افزایش دهند.
یکی از موضوعاتی که از نیمه دهه نود (سال 94 ) در دستور دولتمردان قرار گرفت، ایجاد منطقه آزاد تجاری اینچه برون بود تا با استفاده از موقعیت منحصربفرد ژئوپلیتیک (جغرافیای سیاسی) این استان و همجواری با کشورهای اوراسیا شاهد تحول و رونق اقتصادی در این استان باشیم.
استفاده از ظرفیت منطقه مرزی اینچهبرون برای داد و ستد با تجار و بازرگانان ترکمنستانی و دیگر کشورهای مشترک المنافع ، قدمتی چند دههای دارد اما بهرهمندی هدفمند برای رونق بخشیدن به این منطقه به عنوان دروازه ورود به آسیای میانه به طور جدی از زمان فعالیت دولت سیزدهم آغاز شد و با تاکید مستقیم و اثربخش رییس جمهور در جریان حضور در این منطقه همزمان با سفر استانی به گلستان به اوج رسید.
منطقه اینچهبرون که مرکز گمرکات گلستان است و پایانههای صادراتی در گرگان و گنبدکاووس، گمرک امانات پستی گرگان، گمرک بندرترکمن و گمرک فرودگاه بین المللی گرگان از زیرمجموعه های آن به شمار می روند به گواه بسیاری از کارشناسان، می تواند زمینه ساز یک تحول بزرگ در منطقه باشد
شکل گیری منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون در خردادماه سال ۹۴ در شورای عالی مناطق آزاد به تصویب رسید ؛ در ادامه در سال 98 در مجلس تصویب شد و سپس به علت اختلاف نظر شورای نگهبان با این مصوبه کار به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع و پس از 2 سال در سال 1400در این نهاد تصویب شد .
بسیاری از فعالان اقتصادی گلستان بر این باورند که هر چند مصوبه این منطقه آزاد در دولت سیزدهم به نهایی شده است اما تا زمانی که اعضای هیات مدیره منطقه آزاد اینچه برون معرفی نشود ، عملیات اجرایی در این منطقه ابتر خواهد ماند و ثمره ای برای مردم و البته سرمایه گذاران نخواهد داشت .
منطقه آزد اینچه برون در شرایط کنونی با مشکلات عدیده ای در تامین برق و آب دست و پنجه نرم می کند که باید هر چه سریعتر با معرفی اعضای هییات مدیره آن برای آن چاره ا اندیشی شود . در شرایط فعلی سرمایه گذران داخلی و خروجی رغبتی به نقش آفرینی در این منطقه ندارند.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی گرگان در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهارکرد: با وجود گذشت ماهها از تصویب منطقه آزاد اینچه برون هنوز هیئت مدیره آن تشکیل نشده است.سعید صفوی افزود: متاسفانه علی رغم اینکه با کش و قوسهای فراوانی منطقه آزاد تصویب شده اما ارادهای در استان برای راهاندازی آن وجود ندارد.
وی بیان کرد: راه اندازی منطقه آزاد در گلستان وضعیت کیفی زندگی اهالی آن و اشتغال و توسعه استان را چند درجه بالاتر میبرد لذا باید روند اجرای آن تسریع شود.
صفوی گفت: کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی به مدیران پیشنهاد داده به دلیل محدودیتهای مالی، این منطقه فاز به فاز اجرایی شود زیرا راه اندازی ۱۲ هزار هکتار نیازمند هزینههای بالایی بوده و مسئولان می توانند کار را با دو هکتار آغاز کنند.رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان، نزدیکی با مرز، دروازه ورود به قطار چین و ایران، فاصله کم تا دو مرکز اصلی تهران و مشهد و وجود زمینهای بکر و بدون معارض و همچنین مسیر ریلی را از مهمترین مزیتهای منطقه آزاد اینچه برون برشمرد.
وی تاکید کرد: وجود زمینهای بدون معارض ویژگی منحصر به فرد منطقه آزاد اینچه برون بوده و اگر طرح توسعهای اتفاق بیفتد آنجا زمین به اندازه کافی وجود دارد.
یکی از فعالان اقتصادی گلستان هم در گفتگو با خبرنگاران این استان اظهارکرد: تجربه ثابت کرده است که واگذاری امور اقتصادی به مجموعههای دولتی رهاوردهای کند و ناملموسی به همراه دارد؛ اگر به دنبال جهش و دگرگونی در حوزه مباحث اقتصادی گلستان هستیم باید به شکل واقعی به بخش خصوصی میدان دهیم.
رسول مظفری، مدیر عامل شرکت بافه سیم گلستان افزود: اگر مباحث حوزه اقتصادی و تولیدی به طور واقعی به بخش خصوصی سپرده شود اتفاقات خوبی رقم می خورد و شاهد شتاب در توسعه خواهیم بود.وی گفت: اگر متولیان بخش دولتی بستر را برای حضور سرمایهگذاران و شرکتهای خارجی مهیا کنند می توانیم شاهد افق و چشم انداز بسیار روشنی در منطقه آزاد اینچه برون باشیم.وی ادامه داد:برای حل مشکلات فعلی فراروی منطقه آزاد اینچه برون نیازمند ورود جدی استاندار گلستان هستیم، تجربه ثابت کرده است که هر وقت استاندار گلستان مباحث و تنگناها را پیگیری کرده اند به دستاوردهای خوبی رسیده ایم.
انتخاب هیات مدیره را از طریق معاون رئیس جمهور پیگیر هستیم
نماینده مردم غرب گلستان و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: فرآیند اجرایی و عملیاتی در منطقه آزاد اینچه برون منتظر تصمیم هیئت وزیران است.عبدالجلال ایری اظهار کرد: براساس ظرفیت و توان قانونی همه مسائل قابل پیگیری برای عملیاتی شدن فاز اجرایی در منطقه آزاد اینچه برون در داخل استان انجام شده است.
نماینده مردم غرب گلستان و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: پیشبرد امور و گام های بعدی برای منطقه آزاد اینچه برون منوط به تصمیم هیات وزیران است تا اعضای هیئت مدیره منطقه آزاد اینچه برون را معرفی کنند.
ایری ادامه داد: تعدادی از نخبگان و نیروهای توانمند به هیات وزیران معرفی شده اند و مباحث از طریق معاون اول رئیس جمهور در دست پیگیری است.
وی بیان کرد: تلاش می کنیم تا در هفته های آینده مذاکراتی با دکتر مخبر، معاون اول رئیس جمهور برگزار شود تا فرآیند معرفی اعضای هیئت مدیره شتاب بگیرد.
نماینده مردم شهرستانهای گرگان و آقلا در مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگاران گفت: فقدان آب و برق کافی برای آغاز پروژههای اقتصادی در منطقه آزاد اینچه برون، سرمایهگذاران را بی انگیزه و بی رغبت میکند.
غلامرضا منتظری اظهار کرد: با وجود آنکه همه مجوزهای لازم برای آغاز عملیات اجرایی در منطقه آزاد اینچه برون تحصیل شده اما رهاورد مطلوبی تاکنون به دست نیامده است.
نماینده مردم شهرستانهای گرگان و آقلا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نبود زیرساختهای اولیه همچون آب و برق کافی سبب شده تا سرمایهگذاران رغبتی برای حضور و فعالیت در این منطقه نداشته باشند.وی گفت: در تلاش هستیم تا در سفر دوم رئیس جمهور به گلستان اعتبار ویژهای برای ایجاد و توسعه زیرساختهای اولیه مانند آب و برق برای منطقه آزاد اینچه برون تخصیص یابد.
منتظری بیان کرد: با برطرف شدن دغدغههایی مانند آب و برق منطقه آزاد اینچه برون به پیشرانی برای توسعه اقتصادی گلستان تبدیل خواهد شد و میتوانیم صنایع به ویژه صنایع تکمیلی حوزه کشاورزی را در این منطقه توسعه دهیم.
نماینده مردم شهرستانهای گرگان و آقلا در مجلس شورای اسلامی در خصوص دلایل تاخیر در انتخاب اعضای هیئت مدیره منطقه آزاد اینچه برون گفت: در این خصوص دغدغه خاصی وجود ندارد و موضوع روال معمول خود را سپری میکند.
هیئت مدیره قبل از سفر رئیس جمهور انتخاب میشود
علی محمد زنگانه استاندار گلستان هم در دهه نخست مهرماه، در هفتادودومین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخشخصوصی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی در گنبد کاووس اظهارکرد: اساسنامه و طرح جامع منطقه آزاد اینچهبرون تهیه شده و تلاش میکنیم قبل از سفر رئیسجمهور به استان گلستان، هیئت مدیره و مدیرعامل انتخاب شوند.
به گزارش دانشجو، ترسیم راهبردهای اقتصادی برای محرومیت زدایی از استان گلستان یکی از موضوعاتی است که میتواند موجب نشاط آفرینی و اعتمادزایی بین آحاد مردم شود. یقیناً تصویب منطقه آزاد تجاری اینچه برون در گلستان بارقههای امید برای داشتن زندگی بهتر را در بین اهالی منطقه دوچندان کرده است؛ اما تعلل در آغاز عملیات اجرایی و حتی تاخیر در انتصاب و معرفی اعضای هیئت مدیره این منطقه آزاد موجب دلسردی مردم و البته سرمایهگذاران خواهد شد.
طولانی شدن معرفی اعضای هیئت مدیره منطقه این چه برون سبب شده تا تعدادی از سرمایهگذاران قید حضور و سرمایهگذاری در این منطقه را بزنند.