به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، ابوالفضل حسن آبادی از وجود 7200 عنوان شامل 25 هزارنسخه نشریه دانشجویی از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور در آرشیو مطبوعات این آستان خبر داد.
وی با بیان اینکه نشریات دانشجویی از دانشگاههای دولتی، پیام نور، آزاد اسلامی و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی سراسرکشور است، افزود: اکثر نشریات دانشجویی موجود در این آرشیو از دانشگاه هایی همچون دانشگاه تهران، فردوسی مشهد، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، اصفهان، تبریز، بوعلی سینای همدان، الزهرا(س) تهران و دانشگاه اردبیل است
مدیر امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی با بیان اینکه تعدادی از این نشریات در حال حاضر منتشر نمی شود و یا از وضعیت انتشار آنها اطلاعات کاملی در دسترس نیست، افزود: با قرار گرفتن اطلاعات تمامی این نشریات بر روی وب سایت سازمان به نشانی www.aqlibrary.ir انتظار می رود اساتید و دانشجویان دانشگاه ها این آرشیو بزرگ را جهت تکمیل مجموعه و پویاترشدن یاری کنند.
حسن آبادی همچنین گفت: بزودی ساماندهی نشریات دانشجویی آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی به اتمام رسیده و اطلاعات تمامی این نشریات از طریق پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه مرکزی در دسترس علاقه مندان قرار گرفته و نسخه PDF این نشریات نیز به آرشیو الکترونیکی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی افزوده خواهد شد.
وی در ادامه به قدیمی ترین و نفیس ترین نشریات دانشجویی کشور در این مجموعه بی نظیر همچون «سالنامه موسسات علمی و فلاحتی کرج» در سال 1315 (ه.ش)، نشریه «انسان» وابسته به دانشجویان دانشگاه تهران 1329 (ه.ش) و نشریه «دانشجو » منتشره از سوی دانشجویان دانشگاه تهران در سال 1330 (ه.ش) اشاره کرد و افزود: نشریات دانشجویی کشور دو دسته هستند؛ دسته اول نشریاتی با موضوعات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، ادبی، هنر، طنز، صنفی، رفاهی که صبغه خبری و اطلاع رسانی داشته و دسته دوم نشریات علمی و تخصصی هستند که در زمینه موضوعات و رشته های دانشگاهی از قبیل علوم انسانی، علوم اجتماعی، پزشکی، هنر و ... به چاپ رسیده و از سطح بالای علمی برخوردارند و سالها به چاپ خود ادامه می دهند.
مدیر امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی ویژگی نشریات دانشجویی کشور را شرایط خاص انتشار، تیراژ و توزیع محدود در دانشگاه مبدأ و عدم توزیع در سایر دانشگاهها یا دکههای مطبوعاتی، عدم ارسال به کتابخانه ها و مراکز آرشیوی، فاصله انتشار نامنظم، تغییر مداوم مدیر و دست اندرکاران نشریه، نبود مکان ثابت برای دفتر این نشریات و در نتیجه عدم امکان ارتباط مداوم با مدیران آنها و همکاری محدود در زمینه ارسال نشریات ذکر کرد و گفت: این عوامل آرشیو و جمع آوری نشریات دانشجویی و دستیابی به آنها را بسیار مشکل می کند.
حسن آبادی بیان داشت: طبق آمار غیررسمی هم اکنون بیش از 5000 عنوان نشریه دانشجویی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور منتشر می شود و در این راستا «گروه مطبوعات آستان قدس رضوی» از طریق ارتباط مداوم با وزارت علوم، تحقیقات وفن آوری و نیز دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور سعی در فراهم آوری این نشریات و تشکیل یک آرشیو کامل از نشریات دانشجوی کشور را دارد.
وی با بیان اینکه آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی با برخورداری از20 هزار عنوان شامل حدود یک میلیون و400 هزار نشریه به زبان های فارسی، عربی و لاتین از دوره های تاریخی گوناگون ایران و سایر کشورهای جهان، مقام نخست تعداد عناوین نشریات را در بین مراکز آرشیوی کشور دارد، از کلیه مجموعه داران و دارندگان نشریات قدیمی و ارزشمند خواست نشریات خود را در جهت غنی ترسازی آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی و همچنین استفاده بیشتر محققان و پژوهشگران حوزه رسانه از این نشریات از طریق وقف، اهداء و فروش در اختیار مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه اکثر نشریات دانشجویی موجود در این آرشیو که به صورت فصلنامه، ماهنامه، هفته نامه، گاهنامه و بعضا به صورت روزانه منتشر می شوند به زبان فارسی است، تصریح کرد: نشریاتی به زبان های مختلف نظیر انگلیسی، عربی، کردی، ترکی، روسی، اسپانیولی و... نیز در این آرشیو بسیار غنی مشاهده می شود.