مجید افخمی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در بندرعباس، به مناسبت هفته پژوهش در تشریح طرح های تحقیقاتی در دست اقدام خود اظهار داشت: از 10 طرح تحقیقاتی انجام شده و در دست اجرا، هفت طرح تحقیقاتی بر روی خواص بیولوژیک آبزیان خلیج فارس بخصوص خیارهای دریایی در منطقه خلیج فارس در دست بررسی داریم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت خیارهای دریایی از نظر خواص غذایی و کشف داروها بیان داشت: اهمیت خیارهای دریایی از منظرهای مختلف علمی اثبات شده و به عنوان مثال در کشور چین از همین گونه خیارهای دریایی داروی ضد ایدز استخراج کرده اند که به مرحله تجاری هم می رسد.
این دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات گرایش تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد بندرعباس گفت: وجود گونه های متنوع از این موجود که تاکنون 21گونه گزارش شده است، 16گونه از این ها را در سال 1940پرفسور هدینگ یک محقق دانمارکی گزارش کرد؛ اما گزارش ها ناقص و در حد جنس آنها بوده است.
افخمی افزود: در چند سال اخیر با توجه به پتانسیل های بسیار مناسبی که از گونه های خیار دریایی در خلیج فارس و دریای عمان و عدم مطالعات پایه ای که در این خصوص بر روی این موجود است و طی این سالها انجام شده بود با حمایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس اقدام به اجرای چند طرح پژوهشی کردیم که در مرحله اول به شناسایی گونه های موجود در منطقه پرداختیم.
وی ادامه داد: بعد از شناسایی گونه ها موضوعاتی مثل ارزش غذایی، خواص ضد قارچی و ارزش ضد باکتریایی و ضد سرطانی این گونه ها انجام شد که برخی از آن درحال انجام است که حاصل این کار انتشار بیش از 16 مقاله در مجلات بین المللی با نمایه ISI و شرکت در دو کنفرانس علمی در سال 2011 در کشور رومانی و 2012 در تگزاس آمریکا بود.
این پژوهشگر اداره کل شیلات هرمزگان در ادامه تصریح کرد: با توجه به خلایی که دراین زمینه وجود داشت، اقدام به شناسایی کردیم و تاکنون پنج گونه دیگر به این لیست اضافه شده است و برخی گونه ها نیز در برخی مناطق برای اولین بار شناسایی شده که به عنوان مثال گونه خیار دریایی سند فیش (خیار دریایی شنی) از گونه های تجاری با ارزش دنیا مطرح است.
افخمی ادامه داد: خوشبختانه در سال گذشته در خلیج فارس این گونه شناسایی شد که ذخیره خوبی هم در خلیج فارس وجود دارد و گزارش آن در یکی از مقالات بین المللی انتشارات دانشگاه کمبریج انگلستان به چاپ رسید.
وی گفت: تصمیم گرفته ایم بر روی موضوعات جانبی مرتبط با این موضوع بیشتر کار کنیم و برروی طرح های متعددی از جمله خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد سرطانی سه گونه از این موجود کار کردیم که از یکی از آنها نتایج خوبی به دست آورده ایم که حاصل آن انتشار و تدوین مقاله تحقیقاتی در مجلات بین المللی و ثبت اختراع در این زمینه است.
عضو انجمن تخصصی خیار دریایی در کشور پرتقال در ادامه سخنان خود افزود: در آینده می خواهیم بر روی استخراج دارویی این گونه به صورت تجاری و داروهایی که منشا دارویی دارند، از این آبزیان استفاده کنیم.
افخمی اظهار داشت: در بحث پژوهش بر روی آبزیان دریایی کشورهای حوزه خلیج فارس اقدامات خوبی انجام داده اند و جا دارد کشور ما نیز با توجه به اینکه گستره و پهنه آبی بیشتری داریم، حمایت بیشتری از طرح های پژوهشی داشته باشند.
وی در ادامه گفت: دانشگاه آزاد و بسیج مهندسین در اجرای طرح گونه های خیارهای دریایی همکاری خوبی داشتند؛ اما بروکراسی اداری که در اجرای طرح های پژوهشی وجود دارد یکی از محدویت های این طرح ها توسط دانشجویان است.
این پژوهشگر گرایش تکثیر و پرورش آبزیان ابراز امیدواری کرد که بخش های پژوهشی با حمایت بیشتر خود و حذف این بروکراسی های اداری به اجرای طرح های پژوهشی کمک کنند تا اعتبارات به این بخش تقویت شود و دانشجویان و پژوهشگران انگیزه بهتری برای طرح های پژوهشی با این موضوعات در خلیج فارس که به عنوان یک منطقه ناشناخته دنیاست ، داشته باشند.
افخمی تاکنون 22 مقاله علمی- پژوهشی با همکاری اساتید و گروه تحقیقاتی خود ( مریم احسان پور، رضا خوشنود، امین مخلصی و کاظم درویش بسطامی) و مقاله خارجی در مجلات بین المللی، نمایه ISI با موضوعات مختلف خون شناسی آبزیان، تنوع زیستی، گزارش گونه های خیارهای دریایی، بررسی خواص ضدقارچی ، ضدباکتریایی و ضد سرطانی آبزیان و بررسی ارزش غذایی برخی گونه های ماهی و سایر آبزیان را به چاپ رسانده است.
وی اجرای پروژه تحقیقاتی مشترک با پرفسور کیمبرلی ریچ از دانشگاه A&M تگزاس در ایالات متحده آمریکا با موضوع «بررسی سلامت اکوسیستم خلیج فارس با استفاده از شاخص های خونی و فلزات سنگین در لاک پشت های» و ارائه مقاله در کنفرانس بین المللی «مدیریت محیط زیست» در ایالات تگزاس آمریکا و بررسی خواص بیولوِیک آبزیان خلیج فارس با همکاری پروفسور هارالد گراس از دانشگاه تووینگن آلمان در سال 2012 بخشی از افتخارات این پژوهشگر جوان در هرمزگان به شمار می رود.