به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، ثریا با موضوع مخابرات و زیرساخت های صنعت مخابرات برنامه 28 خودرا برروی آنتن فرستاد. میهمانان این برنامه مهندس وحید صدوقی، مدیرعامل اپراتور همراه اول، و محمود لیایی، مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر ستاد حمایت از بومی سازی تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات بودند.
درابتدای برنامه گزارشی از دانشجویان رشته برق و کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی پخش شد. دراین گزارش از دانشجویان درباره آینده شغلی و امیدبه فعالیت در رشته خود سوال شد که اکثرا آن ها آینده کاری تیره و تاری را پیش روی خود می دیدند. تاکید بر این مطلب هم بود که اکثر نیروی انسانی که می توانند برای کشور در این عرصه مفید باشند به دلیل شرایط کار به خارج از کشور می روند. تربیت دانشجویان در این رشته ها بیش از نیازمندی های ماست. فقط رشته ایجاد می شود و دانشجو تربیت .
ضعف تولید داخل درتامین نیازاپراتورها؟؟!!
درابتدا مقصودی ،مجری برنامه درباره میزان بومی بودن تجهیزات مخابراتی اپراتور همراه اول از مدیرعامل این اپراتور سوال کرد.
مهندس وحید صدوقی چنین اظهارداشت: همراه اول با 18 سال سابقه در سال 73 شکل گرفت که طی این سال ها شبکه روبه رشد بوده است و در مقاطع مختلف هم سعی براستفاده از امکانات داخلی بوده است.
5 سال قبل با 5 دانشگاه قراردادی بالغ بر 10 میلیارد تومان منعقد شد و 5 آزمایشگاه در این دانشگاه ها دایر گردید (آزمایشگاه ارزش افزوده در دانشگاه صنعتی شریف،آزمایشگاه بررسی تشعشعات امواج الکترومغناتیس در دانشگاه علم و صنعت، آزمایشگاه تست تجهیزات فنی در دانشگاه امیرکبیر).
باتوجه به این که کار در این زمینه ها به جد شروع شد توانستیم بسیاری از محصولات را در داخل تولید کنیم. سامانه ارائه ارزش افزوده رادر داخل کشور با همکاری دانشگاه تولیدکردیم که این تنها سامانه بومی درحال استفاده است.در حوزه های نرم افزاری وارزش افزوده پیشرفت های خوبی داشته ایم.در ساخت تجهیزات -سوئیچ سابق، تجهیزات جانبی، شبکه کابل- کار شد.ودر نهایت بیشترین هم و غم ما در طی این سالها در بخش نرم افزار و اپلیکیشن ها بوده است.
از لیایی سوال شد وزارت مخابرات چه نظارتی بر مسئله بومی سازی وجوددارد؟ (با توجه به خصوصی شدن مخابرات وسخت تر شدن کار نظارت)
مشاور وزیر وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات گفت:در بحث تولید داخل در حوزه ارتباطات دچار تسلسل باطلی شده ایم. محصولاتی که قرار است تولیدکننده تولید کند باید خریدار داشته باشد. اگر اپراتورها -با توجه به تعداد محدود آنها - از محصولات داخل خریداری نکنند تولیدکننده قادر به تولید محصولی نیست که خریداری برایش وجودندارد.پس انتظارات اپراتورها هم انتظاراتی نیست که جوابگوی مشکلات تولیدکننده داخلی باشد.
اپراتور محصول خارجی را با پرداخت نقدی آن خریداری میکنداما محصول داخل از فیلترهایی چون تست اولیه و پرداخت غیر نقدی و... باید بگذرد!! اگر شرایط برابر را در نظر بگیریم تولید کننده داخل محصولی بهتر ارائه میدهد.منتها نمیتوان حق را به اپراتور ها نداد چراکه وقتی محصولی را خریداری میکند ،به خریداری مجموعه محصول(محصول با لوازم جانبی) تکلیف میشودکه در قراردادهای ما وجود ندارد.
بزرگترین اپراتورهای خاورمیانه در کشور ما وجود دارد پس چرا باقی کشور ها که از اپراتورهای ما کمتر هستند ،در این زمینه از ما سبقت گرفته اند؟؟ به نسبت تحقیقاتی که دارند سرمایه گذاری بیشتری در مقایسه با ما دارند.
در ادامه مستندی با عنوان «یاردر خانه وما گرد جهان می گردیم» با موضوعیت شرکت های دانش بنیان و علل تعطیلی بسیاری از آنها، پخش شد.نکات قابل تامل بسیاری در این مستند گفته شد از جمله اینکه در این شرکت ها 20 سال پیش مودم ساخته می شد.سیستم های این شرکت ها معادل تکنولوژی روز دنیا بود. 250 نیرو به 20 نیرو مشغول به کاررسیده اند و این یعنی تعطیلی!
چراکه مصرف کننده تمایل به استفاده از محصول داخل نداردومحصولات داخل حمایت نمی شوند. با وجود قوانین بسیار اما ضعف اجرای آنها تعطیلی این شرکت ها مسلم است!!
چنددرصداز تجهیزات داخلی است؟ سوال مجری برنامه از مدیر عامل همراه اول بود.
ضعف توان داخل یا عدم حمایت از توان داخل؟؟!!
پاسخ صدوقی چنین بود: در صنعت اگر روند رشد و توسعه را رصد نکنیم به جایی نخواهیم رسید و از بسیاری از کشورها عقب خواهیم ماند .در سال 70 سوئیچ دیجیتال بود ونیاز به سوئیچ سخت افزاروجودداشت اما امروز سافت سوئیچ جایگزین شده است. از نظر فشردگی تجهیزات وتغییر تکنولوژی پیشرفت های قابل ملاحظه داشته ایم.
مدیرعامل همراه اول درادامه چنین گفت:یک شرکت اروپایی با شرکتی دیگر ادغام می شود و دیگر محصولی از آن شرکت تولید نمی شود چراکه با زرنگی در حوزه های دیگر سرمایه گذاری کرده است.پس ما باید ببینیم در چه حوزه ای مزیت داریم وارزش افزوده ما در چه حوزه هایی وجود دارد و نیروی انسانی خود را در آن حوزه ها مشغول به کار کنیم.تغییر تکنولوژی وعدم سرمایه گذاری در تحقیقات باعث شدامروز دیگر نامی از شرکت های شماره یک دنیا وجود نداشته باشد .
مقصودی مخالفت خودرا چنین اظهار کرد که ما هم نیروی انسانی نخبه در این زمینه داریم و هم بازار عظیمی در این حوزه وهم چنین بحث امنیتی ما اقتضا می کند که دراین حوزه بیشتر خرج کنیم پس چرا می گوئید ما مزیتی دراین حوزه نداریم؟ در حوزه هایتک اگر طرح وبرنامه توسعه رابگذاریم می توانیم صادرات، حتی به کشورهای اروپائی، داشته باشیم.
چشم ثریا تجهیزات خارجی را رصد میکند!
درادامه ارتباط تلفنی با قائم مقام مدیرعامل ایرانسل،مهندس محمود طلائی، برقرار شد.دراین گفت وگو از میزان تجهیزات اصلی داخلی سوال شد که پاسخ بر حمایت اپراتور ها از تولیدداخل تاکیدداشت!ب رطبق گفته های آطلائی ایرانسل استفاده از توان داخل را از ابتدای راه سر لوحه کار خود قرار داده است که اگر چنین نبود امکان بهره برداری در طی مدتی کوتاه وجودنداشت.از جمله نصب وراه اندازی،خدمات فنی، تولید سیم کارت، کارت شارژ ،دکل و باطری و....ایشان همچنین بر ساخت سیم کارت های ایرانسل در داخل وبومی سازی کل دانش اذعان داشتند.
در بحث ارزش افزوده به پیش قدم بودن ایرانسل در زمینه مالتی مدیا ومکان یابی وارائه خدمات بانکداری بدون انصب اپلیکیشن خاص و... اشاره شد.
در بخش گپ این برنامه از مهندس رضا کاظمی،مدیر عامل شرکت دانش بنیان مهیمن،دعوت به عمل آمد.اسلاید هایی با محتوی تعداد سیم کارت های فعال(85میلیون)، تعداد گوشی همراه (96میلیون)، آمار مخاطرات گوشی های همراه(در سال های اخیر روبه رشد است که گوشی ها با سیستم عامل اندرئیدبیشترین حجم مخاطرات را به خود اختصاص میدهند)، فرهنگ کاربری کشور(36%برنامه هااحتمال آسیب دارند)، کشورهای با کامپیوترهای آلوده(ایران در لیست این کشورها قراردارد)، مخاطرات تلفن همراه(شنود مکالمات،ردگیری،دسترسی به فایل های شخصی و...)، ارائه شد.
در نهایت به مقابله ما در برابر این مخاطرات -که هم به اپراتور و هم به کاربر وابسته است- اشاره شد.درادامه این گفت وگو به لزوم حمایت دولت از شرکت های دانش بنیان برای رشدو توسعه -با توجه به کمبود درخواست ها در مقابل پتانسیل موجود- تاکیدشد.
درادامه برنامه مستندی پخش شد که در آن علی فتوت احمدی از مشکلات وبی مهری های صورت گرفته در زمینه فعالیت آنها در حوزه مخابرات اشاره شد.ایشان 20 سال و 6 ماه در زمینه مکان یابی مخابراتی و صرفه جویی انرژی فعالیت کرده اند.ایشان اذعان داشتند که نرم افزارساخته شد اما هیچ وقت از آن حمایت نشد.اپراتورها به فکر درآمد خود بودند ودر نهایت بخش فنی کشوررا فراموش کردند.به نظرایشان امکانات فعالیت در کشور ما بیشتر از خارج از کشور است چراکه بکرتر می باشد واین به معنای راه اندازی آسان نیست!
امنیت با تجهیزات خارجی؟؟!!
مقصودی سوال بعدی خود را از مهندس صدوقی چنین مطرح کرد: باتوجه به اینکه اکثرا تجهیزات اصلی ما در حوزه مخابرات خارجی است،برای بحث امنیت چه کارهایی صورت گرفته است؟
صدوقی گفت: کار شنود مکالمات به سادگی که گفته شد نیست.برای آنتی ویروس در شبکه ها کنترل انجام می شود بطوری که برخی از گوشی های قدیمی که ویروسی می شود به صورت پیامک به آنها در مراجعه به تعمیرگاه تاکید می شود. آن چه که به عنوان استاندارد تکلیف شده است را انجام می دهیم. در زمینه تولید باطری وسیم کارت و.... به بسیاری از تولید کننده ها مراجعه شد، توان ها سنجیده شد ودر نهایت اگر مشکلی برسر راه وجود داشت خود آن را برطرف کردیم تا تولید را به دست تولید کننده داخل بسپاریم. در هر بخشی که تولیدکننده ها اعلام آمادگی کنند ما برای حمایت استقبال میکنیم.
در ادامه ارتباط تلفنی با مهندس حمید فرنگ،مدیر عامل رایتل، برقرار شد که در آن ازمیزان استفاده از تجهیزات داخل سوال شد.ایشان نیز بر این مطلب صحه گذاشتند که سعی بر استفاده از محصول داخل است.ایشان اذعان داشتند بیش از 55% ارزش ریالی تجهیزات تولید داخل است و هر آن چه که در داخل امکان تولید دارد اپراتور آمادگی استفاده از آن را دارد.
درادامه گفت وگو مهندس فرنگ بر پیشرفت قدم به قدم اپراتور جدید تاکیدکردند. مشکل محدودیت فضای شهری رابرای نصب دکل از اصلی ترین مشکلات پیش روی خود ذکر کردند.
از لیایی سوال شد : توانمندی هایی برای آینده پیش بینی شده است؟
لیایی گفت:در وزارت ارتباطات و سازمان های وابسته پژوهشکده تحقیقات مخابرات را داریم که آینده پژوهی در بسیاری از زمینه ها انجام داده اند. بسیاری محصولات به صورت آزمایشی تولیدشد.کمبودی از جهت آینده پژوهی در زمینه ارتباطات نداریم.در ستاد وزارت خانه هم نیاز های کشور و توانمندی ها رصد می شود.
درادمه افزود:در وزارت خانه تمام تلاش بر حمایت از تولیدداخل است.سامانه طرح جامع از تولیدات داخلی که یکی از زیر شاخه های آن بررسی تعداد شرکت های موجود ومیزان توانمندی آن ها ،سازماندهی شد.
در ادامه گفت وگوی تلفنی بامهندس محرابی بیان،عضو هیات رئیسه سندیکای صنعت مخابرات ایران، ترتیب داده شد. ایشان در گفت وگوی کوتاه خود چنین اظهارداشتند:اپراتورها برای ارائه خدمات بایدبه صنعتی اتکا کنند که آن ها رادر تنگنا قرار ندهد که صنعت داخل -صنعتی که خود دچار مشکل نباشد- می تواند آن را تامین کند. وزارت خانه های مربوطه باید نیرو انسانی و امکانات را فراهم کند تا این ترکیب نیاز بخش مصرف کننده را با کیفیت خوب برآورده کند که متاسفانه ضعف مادر این ناحیه است.
در بخش پایانی صدوقی براین مطلب تاکیدداشت که در بخش ارزش افزوده قدم های خوبی برداشته شده است که مورد استقبال مردم هم قرار گرفته است.برای تنوع بخشی این حوزه به چندامر اشاره کردند;بستر پیامک به مالتی مدیا تبدیل شود،بسیاری از اپلیکیشن ها بایددر داخل تولید شودو....