به گزارش خبرنگارعلمی «خبرگزاری دانشجو»، با توجه به این روزها، که روزهای کنکور ارشد است به سراغ مراکز برگزاری آزمون زدیم. کنکوری که چندسالی است تبش مثل تب کنکور سراسری کارشناسی بالا گرفته و شاید بتوان پیش بینی کرد در سال های آینده، با حذف کنکور کارشناسی، تب اصلی رقابت منتقل شود به کنکور سراسری ارشد!
دانشگاه الزهرا-ساعت 6:45صبح
هنوز چهل و پنج دقیقه ای تا بسته شدن درب های حوزه امتحانی باقی مانده و همین امر، خلوت بودن جلوی دانشگاه را توجیه می کند.
داوطلبان دختر، تک تک و یا گروه گروه آهسته و بدون عجله از دور می آیند. گاهی هم ماشین یا تاکسی ای جلوی درب اصلی دانشگاه می ایستد و یک نفر را پیاده می کند و می رود. هستند ماشین هایی بعد از پیاده کردن داوطلب منتظر می مانند و نمی روند.
بچه ها جلوی درب اصلی که می رسند تازه متوجه می شوند باید بروند از درب پایین وارد شوند. عوض شدن درب ورودی و پیاده روی نسبتا طولانی که بهشان تحمیل شده، عصبی و شاکی شان کرده و هر کدام بعد از فهمیدن این قضیه، یک جور واکنش نشان می دهند.
جلوی درب ورودی شلوغ تر است. با این که نیم ساعت به بسته شدن در باقی مانده اما سرعت اضافه شدن داوطلبان به ماراتن، خیلی بیشتر از یک ربع پیش شده است. توقف های دوبله و سوبله ی ماشین ها، که اکثرا خانواده های داوطلبان هستند، کوچه پس کوچه های تنگ ده ونک را بند آورده است.
بعضی از بچه ها نشسته اند توی ماشین شان و با خواندن جزوه و کتابشان، آخرین تلاش را برای قبول شدن می کنند. بعضی هایشان هم آن قدر عجله و بعضا استرس دارند که نه می توانند چیزی بخوانند، نه برای جواب دادن به سوال هایم وقت بگذارند. اما هستند کسانی که عین خیالشان هم نیست و با دوستانشان گروهی به شوخی و خنده و آرام آرام راه رفتن مشغولند.
داوطلبانی که می بینم در طیف سنی متعددی هستند. اکثرشان خیلی جوانند و معلوم است یا هنوز دانشجوی کارشناسی اند یا تازه فارغ التحصیل شده اند؛ اما تعداد داوطلبان با سن و سال بیشتر هم کم نیست و حتی در میانشان میانسال هم دیده می شود.
امروز قرار است در نوبت صبح 197 هزار و 986 داوطلب در 66 رشته با هم رقابت کنند. این تعداد در نوبت بعد از ظهر کمتر و است و تنها 158 هزار و 495 نفر، کنکورشان به بعد از ظهر موکول شده است.
دیروز (چهارشنبه 18 بهمن) هم فقط در 12 کدرشته، 170 هزار و 820 داوطلب کنکور داده اند و فردا (جمعه20 بهمن) قرار است در 31 رشته، 134 و 912 نفر در نوبت بعد از ظهر و 165 هزار و 399 داوطلب در نوبت صبح در این آزمون شرکت خواهند کرد.
دانشگاه شهید بهشتی- ساعت 7:30 صبح
کناره های خیابان پهن ولنجک پر است از ماشین و جلوی در دانشگاه شلوغ است؛ اما نه به شلوغی زمان برگزاری کنکور سراسری کارشناسی. داوطلبان یک کاغذ که پرینت کارت ورودشان است را به دست گرفته اند و با چند تا مداد و پاک کن، سبکبار می روند داخل. بعضی ها هم این پرینت ها را وصل کرده اند به سینه شان.
درب که بسته می شود، نه از پشت در مانده هایی که در کنکور سراسری شاهد هستیم خبری هست، نه از گریه و زاری جامانده های هجده نوزده ساله! همه چیز آرام است امروز!
اتومبیل های خانواده های داوطلبین، یکی یکی کم می شوند و می روند. چند تایی هم هستند که گویا قرار است بمانند تا زمان امتحان تمام شود و داوطلب را با خودشان برگردانند. یکی دوتایی صندلی را خوابانده اند و دراز کشیده اند و چند تایی هم خودشان را داخل ماشین مشغول کرده اند.
سرمای هوا از یک طرف و حساسیت کمتر کنکور ارشد از طرف دیگر باعث شده تصاویر مادرانِ نگرانِ کتاب دعا و تسبیح به دست، که کنار خیابان سه چهار ساعت انتظار می کشند، کمتر دیده شود.
امسال تنها 896 هزار و 44 نفر در کنکور ارشد ثبت نام کرده اند که این تعداد نشان دهنده کاهش چشمگیر داوطلبان نسبت به سال گذشته است.
از این 896 هزار و 44 نفر، باز هم سهم داوطلبان دختر بیشتر است و به رقم 458 هزار و 731 نفر می رسد و پسرها با اختلافی ناچیز، 437 هزار و 313 نفر از تعداد کل داوطلبان را تشکیل می دهند.
دانشگاه آزاد- ونک- خیابان برزیل- ساعت 8:50
جلوی دانشگاه سوت و کور است. از ماشین خانواده های منتظر، یا خودشان که کنار گوشه ای نشسته باشند خبری نیست.
حوزه کوچکی است و شاید طبیعی باشد خلوت بودنش. چند دقیقه ای که می ایستم، خانمی را می بینم که شیرکاکائو و کیک به دست می آید و می نشیند توی ماشینی که تقریبا جلوی در دانشگاه پارک شده است.
جلو که می روم متوجه می شوم مادر یکی از داوطبان است. پسرش مهندسی خوانده و در رشته کامپیوتر کنکور می دهد. می گوید که چون خانه شان جنوب شهر است، فرصت نکرده بود که برگردد خانه و همین جا منتظر آمدن آقاپسر شده است.
خیلی می خواهد نگرانی اش را پشت لبخندهای گاه و بی گاهش پنهان کند اما چشمهایش می گویند که آرام نیست. از تلاش چند ماهه پسرش می گوید و این که الان دیگر با لیسانس هیچ کجا کار پیدا نمی شود.
بیشتر که حرف می زند می فهمم بیشتر از این که نگرانِ شغل و ازدواج پسرش باشد، از وضعیت سربازی پسرک نگران است و برای همین دلش می خواد همین امسال قبول شود و دوسال هم که شده، خدمت عقب بیفتد!
یک نگاه کلی که به آمار شرکت کنندگان هر رشته بیندازیم، می بینیم درصد شرکت کنندگان زن در رشته های فنی و مهندسی به نسبت رشته های دیگر بسیار بسیار پایین تر از پسران است. در این گروه 236 هزار و 523 نفر ثبت نام کرده اند که سهم داوطلبان مرد 73.2 بوده و تنها 26.98 درصد شرکت کنندگان را دختران تشکیل داده اند.
دانشکده تربیت بدنی تهران- ساعت 10:30صبح
اینجا حوزه علوم انسانی هاست انگار. جلوی دانشکده به نسبت شلوغ است و پر رفت و آمد. مشخص نیست چه کسانی رهگذر عبوری اند و چه کسانی به انتظار کنکوری هایشان ایستاده اند.
امسال رشته های علوم انسانی بیشترین داوطلبان کل آزمون را دارد. یعنی از 896 هزار و 44 نفری که در 66 کدرشته شرکت کرده اند، 479 هزار و 736 داوطلب، فقط در رشته های مربوط به علوم انسانی ثبت نام کرده اند که از این تعداد 58 درصد و نیم سهم زنان و 41.25 درصد را مردان تشکیل می دهند.
از درب دانشکده، چندتایی دختر با فاصله از هم و بعضا با چهره هایی گرفته، مثل بازمانده های لشگر شکست خورده بیرون می آیند و هر کدام به طرفی می روند.
اینها کسانی هستند که به هر دلیلی نتوانسته اند تا آخر آزمون بنشینند. دو حالت دارد. یا آنقدر آزمون برایشان راحت بوده که نیم ساعتی زودتر تمامش کرده اند و زده اند بیرون، یا امیدی به نشستن و فکر کردن نداشته اند و تحمل نیم ساعت باقی مانده برایشان مشکل بوده و قاعدتا نباید انتظار نتیجه ی عالی داشته باشند.
یکی شان که حوصله حرف زدن دارد و به اندازه بقیه ناراحت نیست می گوید که امسال نخوانده بوده و همینطوری برای آشنا شدن با فضای سوالات آمده برای کنکور دادن. هنوز فارغ التحصیل نشده و تمام انرژی اش را می خواهد بگذارد برای سال بعد. می گوید با دیدن سوالات امیدوار شده که حتما می تواند سال بعد قبول شود؛ البته اگر منابع و کلیت تغییر نکند!
به دقایق پایانی که نزدیک تر می شویم، تراکم ماشین ها و آدم ها جلوی درب دانشکده بیشتر می شود. تعداد بچه هایی که می آیند بیرون به تدریج افزایش پیدا کرده است.
پدر یکی از داوطلبان که چنددقیقه ایست همان جلو ایستاده و سرک می کشد تا دخترش را ببیند، از زیاد شدن حجم تقاضا برای کنکور ارشد شگفت زده است. می گوید تا چند سال پیش شاید از هر ده نفر فارغ التحصیل، یک نفر دلش می خواست ادامه تحصیل بدهد اما الان همه ی فارغ التحصیل ها برای ارشد برنامه دارند و آن تبی که در کنکور سراسری وجود داشت، کاملا منتقل شده به کنکور ارشد.
بعد هم از هزینه بالای کلاس های آمادگی کنکور ارشد گلایه می کند و امیدوار است دخترش امسال قبول شود چون دیگر توانایی پرداخت این هزینه ها را ندارد.
دخترک، خندان می آید کنار پدر و گویا از نتیجه راضی است. پدر «خدا رو شکر» می گوید و با دختر دور می شوند.
تلاش داوطلبان نوبت صبح پنج شنبه هم مثل کنکوری های دیروز، تمام می شود و داوطلبان عصر و فردا، همچنان منتظرند تا در سه چهار ساعت، سرنوشت دو سال آینده شان را رقم بزنند و منتظر بمانند تا اردیبهشت سال آینده بیاید و نتایج اعلام بشود و ببینند دوباره دانشجو شده اند یا نه!