حجت الاسلام احمدی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، با بیان اینکه دشمن ما را به کارکرد سیاسی متهم میکند، بیان داشت: دشمن ما را متهم میکند که در محیط دانشگاهی خود آزادی قلم و نظر وجود ندارد.
دشمن میخواهد بگوید فضای دانشگاهی ما امنیتی است
وی با اشاره به اینکه آفتاب خود دلیل آفتاب است، افزود: این را غرب میگوید که اندیشمندان در ایران اسلامی در خشونت فکری به سر میبرند؛ اما با برگزاری این کرسیها میتوان آزادی هدفمند را در کشور بنیان نهاد.
رئیس دانشگاه پیام نور چناران با بیان اینکه در یک کرسی موافق و مخالف فضای بیان عقاید خود را پیدا میکند، گفت: یک کرسی موفق باید خروجی خوبی داشته باشد و آن خروجی که هدفدار و در تلاش جهت رسیدن به نقطه مثبت باشد، خروجی مثبتی است.
احمدی به داستان فیل هندی اشاره کرد و افزود: در این داستان هر کس در یک محیط تاریک با دیدن یکی از اجزای بدن فیل به تعریف آن میپردازد؛ اما در حقیقت فیل جمعی از تمام آن تعاریف است، در یک کرسی آزاد اندیشی نیز نمیتوان هر کس تعریف خود را دال بر واقعیت بداند؛ بلکه جمع کلیه نظرات مختلف حاکی از شرایط برگزاری کرسی در کشور میباشد.
وی با بیان اینکه شرایط برگزاری کرسی باید عادلانه باشد، بیان داشت: کرسی بیان یک دیدگاه نظام مند و جامع از چند منظر است که ایجاد این شرایط در محیط دانشگاهی کار سختی نیست.
رئیس دانشگاه پیام نور چناران به برگزاری کرسیهای موفق در این دانشگاه اشاره کرد و گفت: پتانسیل برگزاری کرسی در محیط دانشگاهی برای دانشگاههای ما وجود دارد؛ اما اینکه چرا برخی از دانشگاهها آنگونه که باید در این مسیر حرکت نمیکنند جای سئوال است!
ضعف مدیریت عمده دلیل برگزار نشدن کرسیها در دانشگاهها است
احمدی به ضعف مدیریت در دانشگاهها اشاره داشت و بیان داشت: من خود به چشم میبینم که برخی همکارانم در دانشگاههای دیگر به دلیل برخی ترسهای واهی و یا عدم توان مدیریت درست، کرسیها را یا برگزار نکرده و یا بی هدف اجرا میکنند.
وی با اشاره به اینکه خط مشیها در خصوص نحوه برگزاری کرسیها از سوی رهبر انقلاب داده شده است و جای نگرانی نیست، گفت: این تفکر که دانشجو مباحثی را مطرح کند که موجب به حاشیه کشیده شدن دانشگاه شود، امری نادرست است.
رئیس دانشگاه پیام نور چناران به نبود نیروهای فعال و قوی در برخی از مراکز آموزش عالی جهت برگزاری کرسی اشاره داشت و تصریح کرد: متاسفانه در برخی دانشگاهها نیروی دلسوز جهت برگزاری اینگونه برنامه ها وجود ندارد و این موجب بیتوجهی مسئولان دانشگاه به این امر شده است.
کرسیها بر اساس نیاز جامعه اولویت بندی شوند
احمدی به داشتن برنامه جهت برگزاری کرسیهای قوی در طول سال در محیط دانشگاهی اشاره کرد و بیان داشت: باید اولویت سنجی خوبی جهت چگونه برگزار شدن کرسی در دانشگاه داشته باشیم.
وی به ضعف موضوعات ارائه شده در کرسی پرداخت و ادامه داد: حقوق شهروندی و یا مسئله مهم امر به معروف و نهی از منکر و بسیاری از موضوعات مهم وجود دارد که دانشجو در این زمینهها حرف برای گفتن دارد.
ایران اسلامی نیاز به اتاق فکرهای بسیار دارد
رئیس دانشگاه پیام نور چناران به انتقاد از تعامل دانشگاه و مجلس پرداخت و گفت: متاسفانه اینکه در محیط دانشگاهی چه اتفاقاتی باید رخ دهد از دید مجلس آنقدر محل تامل نیست و خود مسئولان دانشگاه نیز در این خصوص آنگونه که باید حرکت نمیکنند.
احمدی به نبود اتاق فکرهای تاثیرگذار در کشور اشاره داشت و افزود: ما نیاز به اتاق فکرهایی داریم که بتواند تمامی ابعاد در کشور را در دل خود تحلیل و بررسی و نیاز کشور را پاسخگو باشد.
وی به برخی انتقادها در خصوص خروجی نداشتن کرسیها در تغییر آرای شرکت کنندگان اشاره داشت و افزود: هیچ گاه نمیشود آرای همگان را در یک جمع با خود هماهنگ کرد و این اصلا منظور برگزاری کرسی در کشور ما نیست.
رئیس دانشگاه پیام نور چناران ادامه داد: کرسیهای آزاد اندیشی راهی برای بیان آزادانه عقاید چه مثبت و چه منفی است و اینکه حقیقت در کدام کفه بحث میگنجد به طور غیر مستقیم بر عهده مخاطب و شرکت کننده است.
ضوابط برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی آنگونه که باید تعریف نشده است
احمدی سلیقهای بودن برگزاری کرسی در برخی دانشگاهها را مورد نقد قرار داد و بیان داشت: اینکه برخی کرسی را مانند مناظره و یا یک استاد در اجرای کرسی مدام سخنرانی میکند و اجازه بحث به دیگران را نمیدهد نشان از عدم آگاهی شرایط قانونی برگزاری یک کرسی است.
وی به انتقاد از برخی دیدگاههای متعصبانه پرداخت و گفت: برخی افراد از ابتدا در کرسی حضور پیدا میکنند تا حرف خود را به کرسی بنشانند و این نگاه متعصبانه جایی در کرسی ندارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه نگاه متعصبانه در کرسیها مانند ریختن آب در لیوان پر است، گفت: برخی انسانها، دیگر دارای ظرفیتی برای شنیدن حرف نو نیستند و به هیچ وجهه انتقاد و نظر دیگران را ارج نمینهند، حضور این افراد در برنامه هایی که به دنبال ارائه آری متفاوت هستند، مشکل آفرین است.
برگزاری کارگاه آموزشی جهت چگونگی برگزاری کرسیها در کشور
احمدی نبود دانش در برگزاری صحیح کرسی را با برگزاری کارگاههای آموزشی قابل حل دانست و افزود: باید با نگاهی تخصصی برای اجرای چنین برنامههای مهمی حرکت کنیم.
وی ادامه داد: برگزاری کارگاه آموزشی و ارائه جزوه و بروشور مخصوص و چگونگی داشتن یک گفتمان تاثیرگذار میتواند بسیاری از موانع را جهت داشتن یک کرسی مثبت از بین ببرد.
این استاد دانشگاه در پایان داشتن یک بیان اسلامی را راه حل رسیدن به بهترین تنیجه دانست و گفت: بسیاری از مشکلات ما خصوصا مسئولان کشور در تعامل با یکدیگر و جهان نداشتن توانایی یک گفتمان منطقی است.