مریم جمالوندی در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، وجود ید در بدن را برای تولید هورمون های تیروئید حیاتی ارزیابی کرد و بیان داشت: هورمون های تیروئید در رشد و تکامل جسمی، عملکرد طبیعی مغز، سیستم عصبی، حفظ دمای بدن، تولید انرژی، سوخت و ساز تأثیر چشمگیری دارند.
وی افزود: هر فرد روزانه به 150 میکروگرم یا به عبارتی دیگر به اندازه سرسوزن به ید نیاز دارد، یک انسان در طول تمام زندگی خود فقط به یک قاشق چایی خوری ید نیازمند است.
کارشناس واحد تغذیه شبکه بهداشت ایلام با تاکید بر این مسئله که اگر ید به اندازه مورد نیاز به صورت روزانه به بدن نرسد فرد دچارکمبود ید می شود، ادامه داد: کمبود ید در دوران بارداری سبب سقط جنین، زایمان زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد باعقب ماندگی ذهنی، جسمی، کری و لالی می شود.
جمالوندی کمبود ید دردوران کودکی را دلیلی برای کاهش بهره هوشی، عقب ماندگی ذهنی، تأخیر یا توقف رشد، ناتوانی جسمی، کم کاری تیروئید، اختلالات عضلانی، تکلمی، شنوایی و تاخیر رشد در اندام های حرکتی عنوان کرد و گفت: کمبود ید در نوجوانان منجر به کم کاری تیروئید، گواتر، کاهش رشد جسمی، اختلال در قدرت یادگیری، افت تحصیلی و خستگی زودرس خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: غذاهای دریایی بهترین منابع ید هستند اما به علت مصرف کم آنها دررژیم غذایی ما ایرانیان، معمولا ید مورد نیاز بدنمان از طریق غذا تامین نمی شود از سوی دیگر خاک اکثر مناطق جهان ید ندارد؛ بنابراین محصولات کشاورزی، فرآورده های دامی و غذاهایی که به این منابع وابسته هستند ید کافی نخواهند داشت.
این کارشناس تغذیه، ماهی آب شور، شیر و فرآورده های آن، تخم مرغ، غلات، حبوبات و میوه ها را سرشار از ید دانست و تصریح کرد: بهترین ماده غذایی برای اضافه کردن ید به آن، نمک خوراکی تصفیه شده است این روش باصرفه ترین راه برای تأمین ید مورد نیازبدن است.
.