به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، با شروع به کار دولت یازدهم، روسای بسیاری از دانشگاه های بزرگ کشور -چه دانشگاه های تحت نظر وزارت علوم و چه دانشگاه های تحت نظر وزارت بهداشت- دچار تغییر و تحولات بسیاری شدند.
در این بین استان اصفهان با داشتن بیش از 150 دانشگاه و موسسه آموزش عالی دولتی و غیر انتفاعی نیز از این تحولات بی نصیب نماند. البته تغییرات در واحدهای دانشگاه آزاد بسیار کمتر از دانشگاه های دولتی بود.
تحولات دانشگاهی در استان اصفهان در دولت یازدهم
از مجموع 5 دانشگاه بزرگ دولتی استان و دو دانشگاه جامع علوم پزشکی، روسای دانشگاه های صنعتی اصفهان، دانشگاه اصفهان، پیام نور استان، دانشگاه کاشان و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تغییر کرد. اما در این میان تنها تغییر رئیس دانشگاه اصفهان با بیش از 14 هزار دانشجو و رتبه سوم در رتبه بندی ISC در مرحله سرپرست باقی ماند و حکم ریاست وی صادر نشد. البته این شرایطی است که بیش از 25 دانشگاه دیگر کشور نیز با آن دست به گریبان هستند و با حضور سرپرست اداره می شوند.
طبق قانون مدت زمان سرپرستی بر دانشگاهها حداقل 3 و حداکثر 6 ماه است و پس از آن وزارت علوم موظف است رئیس دانشگاه را به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کند. وزیر علوم سه ماه فرصت دارد تا گزینه پیشنهادی خود برای ریاست یک دانشگاه را برای بررسی صلاحیت به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کند و البته در قانون پیشبینی شده که در صورت مطرح نشدن پرونده افراد در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرپرست دانشگاه تا 6 ماه میتواند با حکم مستقیم وزیر علوم در این سمت باقی بماند.
در چنین شرایطی، دانشگاه اصفهان به عنوان یکی از دانشگاههای مادر کشور، بیش از یک سال است که بر خلاف دستور صریح قانون، توسط سرپرست اداره میشود.
هوشنگ طالبی آذرماه سال گذشته، با حکم رضا فرجیدانا وزیر سابق علوم به عنوان سرپرست دانشگاه اصفهان منصوب شد و اکنون پس از گذشت یک سال همچنان به عنوان سرپرست این دانشگاه مشغول به فعالیت است.
برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در جلسه چندماه گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی از رد شدن استمزاجی و بدون رای گیری پرونده گزینه پیشنهادی برای رئیس دانشگاه اصفهان خبرداده بودند. بر این اساس، برخی معتقدند طولانی شدن سپرستی طالبی در دانشگاه اصفهان و صادر نشدن حکم سرپرستی وی و صحبت های اخیر کبگانیان نیز تائیدی بر این مدعاست که پرونده وی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تائید نشده است.
معیارهای دانشجویان برای انتخاب ریاست جدید دانشگاه اصفهان
محمد افشاری مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» گفت: بسیج دانشجویی و دانشجویان دانشگاه اصفهان برای جایگاه رئیس دانشگاه خود معیارهایی دارند و هر کسی که قرار باشد گزینه کرسی ریاست این دانشگاه باشد باید دارای این معیارها باشد.
وی با برشمردن معیارهای رئیس دانشگاه اظهار داشت: معیارهای دانشجویان برای ریاست جدید این دانشگاه تبعیت از فرامین مقام معظم رهبری و دیگر مسئولین رده های بعدی، مرزبندی مشخص با مباحث فتنه و پایبندی به خطوط قرمز نظام، ایجاد آرامش نسبی در دانشگاه، ایجاد نشاط سیاسی و سیاسی بودن دانشگاه، جلوگیری از سیاست زدگی دانشگاه، حفظ فضای علمی پررنگ در دانشگاه و جلوگیری از رکود رشد علمی در دانشگاه می باشد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان با اشاره به عدم تعیین رئیس برای دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: مشخص نشدن سرپرست برای این دانشگاه پس از یک سال وجه خوبی ندارد و از وزیر علوم می خواهیم که در اسرع وقت به این مسئله رسیدگی کند؛ ما روی وضعیت دانشگاه مسائل دانشجویان و فعالیت های فرهنگی حرف داریم و تکلیف دانشگاه اصفهان باید مشخص شود.
ریاست دانشگاه اصفهان، یکی از موضوعات اصلی وزیر علوم جدید
چندی پیش هوشنگ طالبی در نشست خبری خود و در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر چگونگی وضعیت وی در دانشگاه اصفهان با توجه به پایان مدت حکم سرپرستی او گفته بود: "بنده همچنان در محل کار حاضر شده و به فعالیت ادامه میدهم."
پیشتر حجتالاسلام احمد سالک عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفته بود: امیدوارم با کسب اعتماد وزیر جدید علوم (دکتر فرهادی) مشکل دانشگاه اصفهان هم حل شود و قاعدتاً نخستین موضوعی که بعد از مشخص شدن وزیر علوم جدید در شورای انقلاب فرهنگی مطرح خواهد شد، همین مسئله وضعیت دانشگاه اصفهان است، چراکه این دانشگاه جزو معدود دانشگاههایی است که ریاست آن هنوز مشخص نشده است.
پیگیری وضعیت سرپرستانی که زمانشان تمام شده در شورای عالی انقلاب فرهنگی
شب گذشته نیز منصور کبگانیان، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در رابطه با سرپرستانی که مهلت قانونی آنها به اتمام رسیده گفت: برخی سرپرستان دانشگاهها زمان سرپرستی شان گذشته، برخی نیاز به تغییر داشته و حتی مواردی هم بود که مورد توافق وزارتین علوم و بهداشت با شورای عالی انقلاب فرهنگی نبودند که پیشنهاد تغییر آنها هم تصویب و مقرر شد هر چه زودتر این کار انجام شود. به نظر میرسد وزارت علوم در صدد هست هرچه زودتر این مشکلات حل شود.
روی برخی موارد پیشنهادی در شورا توافق نشد
کبگانیان در پاسخ به این سوال که مواردی که توافق نبود یعنی درمورد افراد و شخصیت ها توافق نبود، افزود: بله. پیشنهادهایی که ارائه می شوند قبل از اینکه وارد رای گیری شویم صلاح می دانیم که یک توافق کلی در مورد آن انجام شود. چون واقعا شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنا را بر تفاهم گرفته است و ما دوست داریم سرپرست معرفی شده رای بالا بیاورد. وقتی وارد مرحله رای گیری می شویم ممکن است برای برخی افراد خوب نباشد که مردود اعلام شوند. برای همین برخی موارد که پیش بینی می شد رای کافی نیاورند با جمع بندی رئیس جلسه مقرر شد پیشنهادهای دیگری ارایه شوند که از ذکر نام آنها معذوریم.
گمانه زنیها درباره گزینههای کرسی ریاست
اکنون شنیدهها و زمزمهها حاکی از معرفی فرد جدید برای ریاست بر دانشگاه اصفهان توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی است و با توجه به اینکه حکم اکثر رؤسای پیشنهادی برای دانشگاههای کشور تأیید یا مشخص شده است، هنوز دانشگاه اصفهان در بلاتکلیفی به سر می برد.
با توجه به روی کارآمدن دکتر محمد فرهادی وزیر جدید علوم به نظر می رسد وی گزینه های متفاوتی را نسبت به قبل برای ریاست دانشگاه اصفهان در نظر بگیرد، که این گزینه ها ممکن است از افرادی با سلایق سیاسی متنوع مطرح شوند چرا که فرهادی در جلسه رأی اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی بر خط قرمز فتنه تأکید و لذا منطقی به نظر می رسد که دیگر از گزینه هایی شبیه به سرپرست فعلی دانشگاه اصفهان استفاده نخواهد کرد.
برخی منابع آگاه در دانشگاه اصفهان از معرفی چند گزینه را برای جایگزینی طالبی در سمت ریاست دانشگاه اصفهان خبردادند. بر این اساس دکتر ربانی معاون پژوهشی سابق دانشگاه اصفهان، دکتر امام جمعه زاده رئیس دانشکده علوم اداری و اقتصاد این دانشگاه، دکتر اکبری معاون پژوهشی فعلی دانشگاه اصفهان و پرفسور میرخانی معاون مالی دانشگاه اصفهان در دوره فعلی را از گزینه های مورد توافق جریان های فعال در دانشگاه اصفهان و افراد مورد اقبال برای انتخاب به عنوان ریاست دانشگاه اصفهان معرفی شده اند. همچنین دکتر رزمجو رئیس اسبق دانشگاه اصفهان در دولت سازندگی و از دوستان و همکاران سابق فرهادی وزیر جدید علوم نیز از گزینه های محتمل برای این دانشگاه به نظر می رسد.
به هر حال، شواهد حاکی از آن است که طولی نمی کشد که دانشجویان و اساتید دانشگاه اصفهان از بلاتکلیفی ریاست این دانشگاه بیرون می روند و به کرسی نشستن فرد جدید به ریاست دانشگاه خود را نظاره می کنند؛ هر چه باشد، پس از تاکید شورای عالی انقلاب فرهنگی برای انتخاب روسای دانشگاههای کشور، این موضوع قطعی و مسلم است که ضرب العجل انتخاب رئیس دانشگاه اصفهان فرارسیده و دیری نخواهد گذشت که فرد جدیدی برای این سمت مشخص می شود، حال باید منتظر نشست و دید که چه کسی کلید دانشگاه اصفهان را در دست می گیرد و اولین رئیس دانشگاه اصفهان در دولت تدبیر و امید می شود.