به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، سورنا ستاری در کنفرانس «مدیریت ارزش آفرین دانش نوآوری و سرمایه فکری»، جایزه جهانی MAKE که امروز در سالن همایش صدا و سیما برگزار شد، از یک سال پیش حرکتی در دولت راه افتاده که نام آن اقتصاد دانش بنیان است، میلیادرهای آینده ایرانی قطعاً باید از سیستم دانشگاهی خروج پیدا کنند شرکتهای مثل گوگل و فیس بوک از زیرزمینها استخراج شدند و نه از دانشگاهها.
وی افزود: اقتصاد دانش بنیان و فرار از اقتصاد نفتی سالیان سال است که شعار داده میشود ولی فرهنگ آن را نداریم چرا که فرهنگ اقتصاد نفتی در زندگی روزمره ما عجین شده است.بخشی در دولت، بخشی در بانکها و بخشی در مغز مردم است اینکه وقتی شخصی را میبینیم فقط به ماشین و ساختمان و داراییهایش نگاه میکنیم همان فرهنگ اقتصاد نفتی است که مایهاش پول توجیبی است، فرار از این فرهنگ کار زیادی میبرد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: دانشجویان ما فکر میکنند مفهوم اشتغال کار دولتی است و ما طوری به آنها پروژه میدهیم که نیرو و انرژی آنها را میگیریم و از آنها فقط یک مدرک بیرون میآید.
وی در ادامه گفت: این فرهنگ در همه ما وجود دارد و براساس پستمان میزان نمود خود را متفاوت میکند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با طرح این پرسش که چطور نوآوری را به سیستم صنعتی تزریق کنیم، گفت: روشهای مشخصی در دنیا دارد که پیاده سازی میشود ولی ما یک روش بومی برای کشور میخواهیم و باید ببنیم شرکتهای بزرگ را چگونه میتوانیم به شرکتهای کوچک وصل کنیم.
وی از استارتآپ به عنوان یک نقطه مثبت یاد کرد و افزود: حسن استارتآپها بر این است که قطعاً شکل میگیرد تا یک مشکل را برطرف کنند بارها اساتید دانشگاهها با یک پروپازل سنگین میآیند تا ما از آنها حمایت کنم اما باید بگویم که ما به عنوان یک تسهیل گر عمل میکنیم.
ستاری افزود: روشهای متعددی وجود دارد که ما بتوانیم تکنولوژی را به زندگی مردم تزریق کنیم اما باید این نکته را به خاطر داشت که در پژوهش میتوان کسب و کاری راه انداخت که از هر کسب و کاری بیشتر درآمد دارد، معاونت علمی وظایف متعددی دارد ولی خوشبختانه اتفاقات خوبی در سال گذشته افتاده است.
وی با تأکید بر استفاده از امکانات صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: باید پژوهشگران از صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کنند و به واسطه آن یک فرهنگ جدید را در کشور ایجاد کنند فرهنگ و اکوسیستمی کارآفرینی در کشور باید شکل بگیرد.
ستاری در ادامه گفت: نسل بعدی شرکتهای خصوصی باید از دانشگاهها و مدیرانی باشد که زیر ۳۰ سال سن دارند چرا که همه شرکتهای موفق اوج خود را زمانی تجربه کردهاند که با مدیران زیر۳۰ سال اداره میشدند.
وی به بهینه سازی مصرف آب و انرژی اشاره کرد و گفت: توسعههای دهه ۶۰ و ۷۰ که توسعههای صنعتی سنگین برای کشور بود این اطمینان را میداد که برای زندگی بهتر مردم است ولی باعث تخریب محیط زیست شد ما درباره اقتصادی صحبت میکنیم که محیط زیست را حفظ کند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری به جایزه جهانی MAKE تأکید کرد و گفت: جوایزی مانند MAKE از جهت فرهنگ سازی و تعامل با شرکتهای داخلی و خارجی مهم است، یک شرکت دولتی بزرگ باید نحوه تزریق تکنولوژی به سیستم قدیمی را ایجاد کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دانشجویان ما حکم طلا را دارند و جای تأسف دارد که ما نمیتوانیم از این استعدادها استفاده کنیم و پس از ۲۵ و ۳۰ سال کشور هزینه این جوان را داد وی به خاطر سطح هوش اجتماعی و توانمندی که دارد در کشور بلا استفاده میماند.در کشوری که پایه نفت است، پایه تفکر هم بر نفت است و احتیاجی به جوان نخبه ندارد و اگر تکنولوژی هم بخواهد میخرد، خرید تکنولوژی نیاز به نخبه ندارد و احتیاجی به دانشگاههای برتر و صنعتی شریف نیست امیدواریم همه ما بتوانیم یک اتفاق خوب را در کشور برای جوانان فراهم کنیم.