به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»،بهشتیپور، کارشناس مسائل بین الملل در مناظره بیانیه لوزان که با عنوان از سناریو تا فیلم ظهر امروز در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی برگزار شد با اشاره به اینکه تیم مذاکره کننده میراث ۱۲ سال گذشته را به ثمر میرساند، گفت: قضاوت کردن درباره بیانیه لوزان نیاز به چند موضوع دارد ابتدا اینکه اطلاعات دقیق راجع به مسائل فنی و همچنین حقوقی و سیاسی داشته باشیم و افرادی که نقد میکنند یا تأیید میکنند با یک موضوع چند وجهی روبرو هستند.
کارشناس مسائل بین الملل در ادامه بیان داشت: همچنین صحبت کردن در خصوص این موضوع نیاز به اطلاعات سیاسی کامل دارد و اینکه بدانیم از نظر سیاسی آمدن شش وزیر خارجه و هشت روز صحبت کردن چه معنایی دارد و آیا این موضوع در بالا بردن سطح ارتقاء ایران تأثیرگذار است یا خیر.
وی افزود: امروز لازم است از تیم مذاکره کننده ۷۵ میلیون ایرانی حمایت کند و اگر قرار است صحبتی را مطرح کنیم در جلسات خصوصی بررسیها را انجام دهیم و نقد گذشته را باید در جلسات خصوصی و برای رسیدن به انجام راه حل درستتر امروز انجام داد.
بهشتیپور در ادامه بیان داشت: همواره این موضوع مطرح میشد که ایران کشوری است که توانایی انجام کار تیمی را ندارد و به همین دلیل در کارهای تیمی نظیر ورزشهای فوتبال و بسکتبال و والیبال مقامی را به دست نمیآورد اما خوشبختانه امروز در والیبال و بسکتبال نشان دادهایم که این همبستگی تیمی را میتوانیم داشته باشیم و در برنامه هستهای نیز این چنین است و وقتی ما بتوانیم کاری به این بزرگی را توسط جوانان بین ۲۳ تا ۲۵ سال انجام دهیم و سانتریفیوژهای که ۲۵۰ قطعه آن کاملاً در داخل کشور تولید میشود را بسازیم کار بسیار بزرگی است.
کارشناس مسائل بین الملل در ادامه بیان داشت: اوباما اعتراف کرده است که در طول تاریخ چنین تحریمهای بیسابقه بوده چه از نظر تنوع و چه از نظر گستردگی اما ما در تمام این سالها پیشرفت کردهایم و توانستیم حتی صفحات هستهای را تولید کنیم چرا که غنی سازی یک مبحث است و تولید صفحات هستهای مسئله دیگری است که بسیار با اهمیت است و به همین دلیل است که میگویم تیم مذاکره کننده ما آقای ظریف فورواردی بودند که تلاش این ۱۲ سال را با گل به ثمر رساندند.
وی افزود: همانگونه که در آذرماه ۹۲ توافق کردیم آمادهایم تا راه حلهای جامعی که نشان میدهد برنامه هستهای ایران صلح امیز است را تایید نموده و کلیه تحریمها را به طور کامل لغو نماییم و این نشان میدهد که هدف لغو کلیه تحریمها است اما مکانیزم کنگره هر چه باشد ما قرار نیست به آن استناد کنیم.
وی ادامه داد: به گفته کری خود آنها زمانی با ۱۶۴ سانتریفیوژ موافقت نمیکردند و امروز ما به ۱۹ هزار سانتریفیوژ رسیدهایم.
کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اظهار داشت: به عقیده من در بیانیه تناقضی وجود ندارد و هدف اصلی برداشتن کلیه تحریمها و لغو آنها بوده است و تحریمها همانگونه که به صورت یک روند قرارداده شدهاند باید طی یک روند آنها را نیز لغو کرد و شاید در یک روز بتوانیم اعلام کنیم که کلیه تحریمها لغو شود اما عملیاتی کردن و اجرایی کردن آن قطعاً زمان میخواهد.
وی افزود: همانگونه اکسیدکردن هفت هزار و ۷۰۰ کیلو اورانیوم زمان بر است این موضوع نیز زمان بر است و ما باید طی یک روند بخواهیم آنها را لغو کنیم همان چیزی که در جدول موضوع نیز آمده است.
بهشتیپور در ادامه تصریح کرد: ما بر سر مسائل هستهای ۱۲ سال مقاومت کردهایم و به نظر من دستاوردهای لوزان را نمیتوانیم نادیده بگیریم چرا که آنان امروز اصلی غنی کردن اورانیوم را پذیرفتهاند، آب سنگین اراک را موافقت کردهاند و لغو تحریمهای شورای امنیت نیز خواهیم داشت که در یک قطعنامه دیگر خواهد بود.
کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اذعان داشت: هدف مذاکرات در واقع تحریمها نبوده و ما برای ثابت کردن حق خود نیز مذاکره نمیکردیم چرا که از نظر قانون NPT استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای حق همه کشورهاست و ما نیازی به اثبات آن نیز نداشتیم و در واقع به دنبال اجرایی کردن بدون مزاحمت حقمان بودیم مانند آنکه فردی کالاهایش را تاکنون یواشکی میفروخته است و حال قصد دارد جواز بگیرد و کارش را ادامه دهد.