به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، حجتالاسلام مسعود راعی، دبیر علمی همایش علمی تخصصی روشهای کاربردی امر به معروف و نهی از منکر، گفت: امر به معروف و نهی از منکر یک سرمایه بزرگ اجتماعی و در نتیجه یک فرصت برای همه انسانها است.
رویکرد فرصت محور در مقابل رویکرد تهدید محور
وی افزود: این سرمایه حالت مشترک دارد و همگان در آن سهیم هستند، از منافع مادی و معنوی آن اجتماع بهرهمند خواهد شد و از آثار سوء ناشی از عدم شناخت این سرمایه و نحوه استفاده از آن همگان متضرر خواهند شد. رویکرد فرصت محور به امر به معروف در مقابل رویکرد تهدید محور قرار میگیرد.
دبیر علمی همایش علمی تخصصی روشهای کاربردی امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به رویکرد فرصت محور امر به معروف تأکید کرد: این نگاه تلاش میکند تا چالشها و موانع پیش رو که ناشی از حس تهدید و بدبینی به وجود میآید را به هم افزایی و تعامل بهتر و بیشتر تبدیل کند؛ ابزارهای دفاعی غلط که باعث هزینههای بی مورد در مقابل امر به معروف میشوند را به همدلی در راه رسیدن به آرمان شهر علوی تبدیل کند.
سرمایه امر به معروف در اختیار تک تک افراد جامعه
راعی اظهارداشت: شارع مقدس با قرار دادن این دو امر بزرگ در زمره فرائض دینی موقعیت ممتازی را برای افراد در جامعه ایجاد کرده است؛ فریضه شدن امر به معروف و نهی از منکر ضرورت و بایستگی استفاده از این سرمایه را نشان میدهد و به عبارت دیگر خداوند سرمایه و فرصت امر به معروف و نهی از منکر را در اختیار تک تک افراد جامعه قرار داد تا همگان بتوانند در ساختن یک جامعه مطلوب دینی قدم بردارند و تمامی ظرفیتهای انسانی خود را شکوفا کنند.
وی خاطرنشان کرد: واگذاری همگانی امر به معروف در عین حال که دارای منافع بسیاری میباشد، اما میتواند دچار برخی از آسیبها، چالشها و موانع شود که بدون توجه به این موانع نمیتوان انتظار بهرهوری مطلوب و مفید از امر به معروف و نهی از منکر را داشت.
شناخت، مهمترین حوزه اجرای امر به معروف
دبیر علمی همایش علمی تخصصی روشهای کاربردی امر به معروف و نهی از منکر تصریح نمود: عوامل مختلفی در پیدایش این موانع دخیل هستند که برخی از عوامل جنبه شناختی و برخی جنبه انگیزشی و رفتاری نیز دارد و در این میان آنچه از همه آسیبزا تر است به حوزه شناخت بر میگردد، که فقدان شناخت صحیح آثار جبران ناپذیری را بر پیکره این فریضه بزرگ الهی میزند.
راعی ادامه داد: نمونههای زیادی از فقدان شناخت صحیح از امر به معروف و نهی از منکر را میتوان در گذشته و وضعیت فعلی جهان اسلام مشاهده کرد، لذا تلاش برای شناخت این دو فریضه و نحوه اجرایی کردن آنها در حد یک ضرورت محسوب میشود همچنان که حضرت علی (ع) هم میفرمایند: بزرگترین نادانیها برای بشر عدم شناخت از خود است.
تحقق محبت در لسان، اندیشه و عمل نیازمند ضمانتی با اجرای قوی است
وی اضافه کرد: قرآن کریم با بیان این حقیقت که مومنان باید در برابر دشمنان صف و جبهه واحدی را تشکیل دهند تلاش کرده است محور این موضع گیری را رحمت و شدت عمل قرار دهد؛ اعمال محبت نسبت به دلدادگان حضرت حق و به اصطلاح خودیها میباشد و محور شدت عمل نیز به دشمنان و معاندان اختصاص یافته است.
دبیر علمی این همایش گفت: تحقق محبت در لسان، اندیشه و عمل نیازمند ضمانتی با اجرای قوی است چرا که چنین محبتی میتواند به هر دلیلی در معرض آسیب قرار گیرد لذا امر به معروف را باید ضمانتی برای اجرای همه تلاشهای امت اسلام در راه رسیدن به محبت همگانی دانست.
لزوم حضور عالمانه فرهیختگان و دانشگاهیان در اجرای امر به معروف
راعی افزود: چنانچه امت اسلامی بخواهد وصف نمونه و الگو بودن خود را در مقام عمل نشان دهد، باید مسیر محبت را دنبال کند و تحقق این مهم در گرو امر به معروف و نهی از منکر است؛ چرا که اعمال محبت به هم نوع نیازمند وجود ضمانت اجرای قوی میباشد و این دو فریضه الهی از چنین ویژگی برخوردار است.
وی خاطرنشان کرد: این همایش در نظر دارد تا با مدنظر قرار دادن افقهای بلند که از پرتو تشریع امر به معروف و نهی از منکر بدست میآید قدمی هرچند ناچیز را در تبیین روشهای آن بردارد و عملی شدن این مهم نیاز به خرد جمعی و اندیشههای بلند دارد.
دبیر علمی این همایش اظهارداشت: بدون حضور معنادار و علمی جامعه ایمانی نه تنها اتفاق مهمی رخ نخواهد داد، بلکه باعث کم ارزش شدن جایگاه امر به معروف در اذهان عمومی میشود، امید آنکه حضور عالمانه فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی این مهم را عینیت بخشد.
راعی در پایان گفت: بر خود لازم میدانم که از کلیه نهادهای حوزوی و دانشگاهی به ویژه حجت الاسلام امینی، مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بسیج دانشجویی و جامعه عباد الرحمن بصیر که سهم وافری در انجام این همایش داشته قدردانی کنم و از خدای بزرگ توفیق همگان در برداشتن گامهای بعدی را طلب نمایم.
لازم به ذکر است، این همایش امروز در تالار شریعتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.