گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ عبدالجواد کنعانی* «اگر کسی می خواهد شعار تند بدهد از جیب خودش شعار دهد ما حق نداریم از جیب مردم شعارزدگی را ایجاد کنیم و حق نداریم در این جامعه کاری کنیم که مردم از آینده و امنیت کشور نگران شوند». این قسمتی از سخنان چند روز قبل حسن روحانی در ورزشگاه تختی تبریز و در جمع مردم آذربایجان است.
اگرچه در طول عمر سی و شش ساله انقلاب اسلامی بارها شاهد همصدایی عده از شبه روشنفکرنماها با ضد انقلاب خارج نشین در بوده ایم و در این میان یکی از بهانه های این افراد برای با مخالفت با جمهوری اسلامی، انتقاد از سیاست های جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حمایت از کشور های منطقه بوده اند.
این در حالی است که قانون اساسی به طور صریح یکی از خط مشی های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را مشخص نموده است و در اصل ۱۵۴ مقرر میدارد: «جمهوری اسلامی ایران سعادت انسان در کل جامعه بشری را آرمان خود می داند و استقلال و آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم جهان می شناسد. بنا بر این در عین خودداری کامل از هر گونه دخالت در امور داخلی ملتهای دیگر، از مبارزه حق طلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت می کند» اما عده ای سر ناسازگاری گذاشته و مخالفت خود را با این اصل از قانون اساسی در برهه های از تاریخ فریاد زده اند.
اما در همین راستا مساله حمایت از مستضعفین و مظلومین جهان همواره به عنوان یکی از مهمترین رویکرد های جمهوری اسلامی در طول عمر ۳۶ ساله انقلاب اسلامی بوده. رویکردی که از همان روزهای آغازین انقلاب اسلامی با حمایت از مردم مظلوم غزه همراه بوده است و در موارد مشابه ای همانند حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به لبنان خود را نشان داد. اما در مقابل این رویکرد چندان به مذاق ضد انقلاب خوش نمی آمدو همواره از آن به عنوان بهانه ای برای مخالفت با نظام اسلامی استفاده میکردند. مساله ای که در فتنه سال ۱۳۸۸ به وضوح با شعار "نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران" مشاهده شد.
اما در حالی حسن روحانی این سخنان را بر زبان جاری ساخته است و عنوان کرده است "اگر کسی می خواهد شعار تند بدهد از جیب خود شعار دهد" که در روزهای گذشته شاهد تجاوز وحشیانه عربستان به مردم مظلوم و بی دفاع یمن هستیم. مساله ای که با انتقاد های صریح مقام معظم رهبری نسبت به اقدامات رژیم آل سعود همراه بود. آیت الله خامنه ای در این باره فرموده اند: «سعودیها بدعت بدی گذاشتند در این منطقه و البتّه خطا کردند، اشتباه کردند. کاری که امروز دولت سعودی در یمن دارد انجام میدهد، عیناً همان کاری است که صهیونیستها در غزّه انجام دادند...اینها قطعاً ضربه خواهند خورد؛ قطعاً بینی سعودیها به خاک مالیده خواهد شد».
از سوی دیگر حسن روحانی در حالی بعضی از اقدامات را عامل نگرانی مردم از آینده و امنیت کشور عنوان میدارد که هواپیمای حامل دارو و کمکهای بشردوستانه ایران با هدایت کاپیتان صداقتنیا در روزهای ابتدای اردیبهشت به مقصد یمن پرواز کرده بود، اما متجاوزان سعودی با استفاده از جنگندههای فوق مدرن خود مانع فرود این هواپیما در فرودگاه صنعا شدند. از سوی دیگر کشتی نجات ایران نیز چند وقتی است که به سمت صنعا در حال حرکت بوده است ولی به یکباره و با وجود هشدارهای نظامی که از طرف ایران مطرح شده بود مسیر خود را به سمت جیبوتی تغییر داده و در آنجا پهلو گرفته است.
اما با این حال و به رغم اینکه کشتی ایرانی که به نزدیکی های یمن رسیده بود مجبور به تغییر مقصد خود شد، به نظر میرسد نتیجه بررسی اتفاقات و مناسبات منطقه ای حاکی از امری خلاف گزاره ای است که روحانی مطرح میکند. این در حالی است که به نظر میرسد بی تفاوت گذشتن و رها نمودن چنین رویداد مهمی که تاثیرات آن در منطقه به وضح قابل مشاهده است و سهل انگاری در برابر آن تبعات منفی با خود به همراه داشته باشد. مساله ای که به نظر میرسد با در پیش گرفتن این مشی در سیاست خارجی باید منتظر کشیده شدن زبانه های آتش افروزی جنگ نیابتی عربستان به مرز های داخلی جمهوری اسلامی ایران بود.
این در حالی است که حضرت آیتالله خامنهای نیز چندی پیش با حضور در مراسم میثاق پاسداری دانشگاه امام حسین(ع) فرمودند:
«بنده خبرهایی دارم که دشمنان ما با همراهی برخی مسئولین سفیه منطقه خلیج فارس در صدد هستند که جنگهای نیابتی را به مرزهای ایران بکشانند، پاسداران انقلاب و همه پاسداران حریم امنیت ملی بیدار و هوشیار هستند، آنها بدانند اگر شیطنتی صورت بگیرد واکنش ایران بسیار سخت خواهد بود».
عبد الجواد کنعانی - دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبایی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.