به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مهدی گلشنی امروز در نهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در هتل جم مشهد با اشاره به اینکه چنانچه در کشور اولویت ها را رعایت کرده بودیم تحریم ها تا این میزان ما را تحت فشار قرار نمی داد، گفت: معتقدم که فرهنگ اسلامی بر ما حاکم نیست؛ زیرا چنانچه این فرهنگ بر ما حاکم می شد، وضعیت ما این گونه نبود.
وی گفت: قرآن می فرماید «بروید در جهان بگردید و مشاهده کنید که خداوند جهان را چگونه خلق کرده است» حال آیا ما این کار را انجام داده ایم؟ خیر غربی ها به این مسئله توجه کرده اند و این گونه است که ما امروز از آنان نسخه برداری می کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تاکید بر اینکه متاسفانه ما به سفارشات قرآن عمل نکرده ایم، خاطرنشان کرد: به طور مثال قرآن بر مسئله نظم تاکید بسیار دارد؛ این در حالی است که امروز ما یکی از بی نظم ترین کشورهای جهان هستیم.
گلشنی تاکید کرد: امروز جهان اسلام با وجود نیروی عظیمی که دارد، از هر جهت عقب و مقلد جهان غرب است.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف با بیان اینکه علم برداشت های مختلفی دارد؛ اما برداشت ما از علم برداشتی مخدوش است، گفت: در آمریکا 50 درصد از بودجه تحقیق و توسعه صرف مسائل نظامی و در انگلستان نیز 30 درصد از بودجه تحقیق و توسعه صرف همین مسائل نظامی می شود، مشاهده می کنید که امروز غرب به دنبال قدرت و ثروت است؛ اما ما به دنبال هیچ کدام از اینها نیستیم.
روزگاری اسلام شش قرن بر علم دنیا حاکم بود
گلشنی گفت: روزگاری جهان اسلام شش قرن بر علم حاکمیت داشت و 350 سال را بدون رقیب سپری کرد، سئوال این است که چه شد امروز این مقدار عقب افتادهایم.
وی یادآور شد: مسئله ای که نقش عمده در عقب افتادن جهان اسلام از علم دارد، کنار رفتن علوم عقلی و ریاضیات می باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: رهبری در علم بر مرزشکنی تاکید دارد؛ این در حالی است که ما تنها وارد کننده علم هستیم و در مسئله وارد کردن نیز تنها علوم بنجل و حتی علومی که در داخل داریم را وارد می کنیم.
گلشنی تصریح کرد: کار ما تنها مقاله نویسی در مجلات ISI است و مدام آمار این مقالات را ارائه می دهیم؛ اما به محتوا توجه نمی کنیم ما از نظر محتوای مقالات علمی بعد از رتبه 40 قرار داریم.
چاپ مقاله مشکلی از ما حل نمی کند
وی با اشاره به اینکه چاپ مقالات مشکلات ما را حل نخواهد کرد، گفت: فقدان تعهد جدی برای اعتلای علم در جامعه، ضعف فعالیت های علمی و روش های اجرایی وابسته به آنها و فقدان تعهد نسبت به مسئله خودکفایی از جمله مشکلاتی است که ما در عرصه علمی با آنان مواجهیم.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف خاطرنشان کرد: متاسفانه دولت به میزانی که به اتومبیل اهمیت می دهد به دانشگاه ها و آموزش و پرورش اهمیت نمی دهد امروز تنها 14 درصد از دانشگاه های ما دولتی هستند.
وی با بیان اینکه ما امروز نمی توانیم خود را ایزوله کنیم و چاره ای جز داشتن ارتباط با سایر کشورها نداریم، گفت: اما باید از این روابط هوشیارانه و در جهت توسعه اقتصادی، علمی و تکنولوژی استفاده کنیم و در عین حال پاسدار آرمان های اسلامی مان باشیم.
وی ضمن اشاره به اینکه مهمترین مسئله ای که برای ما مطرح است تامین استقلال می باشد، گفت: اینکه به ظاهر بگوییم مستقل هستیم؛ اما همه چیز خود را وارد کنیم صحیح نیست، امروز در مرحله حساسی هستیم توافقی که بسته شد دریچه ای برای ما به سوی غرب باز کرد معتقد نیستم که رابطه خود را با غرب ببندیم؛ اما باید در عمل به گونه ای رفتار کنیم که حرف برای گفتن داشته باشیم نه اینکه تنها شعار دهیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئله ثانوی برای غرب را مسئله هسته ای دانست و گفت: برخلاف آنچه که غرب عنوان می کند هسته ای مهمترین دغدغه اش است؛ این گونه نیست اسلامی بودن ایران مهمترین دغدغه غرب است آنها نمی خواهند ما به رشد علمی برسیم.
گلشنی ضمن اشاره به اینکه دولت نباید از انتقاد بهراسد و همچنین به تملقات توجهی نداشته باشد، گفت: غربی ها عنوان می کنند انتظار داریم در طی 15 سال آینده در اسلام فرهنگ تغییر کند.
وی ادامه داد: امروز غرب بر تغییر فرهنگ داخلی ایران مصر است و ما در این رابطه بسیار عقب مانده ایم به این دلیل است که مقام معظم رهبری بر مسئله تهاجم فرهنگی توجه بسیاری دارد دولت نیز باید به این تاکیدات رهبری توجه بیشتری نشان دهد.
گلشنی افزود: دولتمردان ما از افزایش سرمایه گذاری های آمریکایی و اروپایی در داخل خوشحالند؛ این در حالی است که ما باید به تولید اهمیت دهیم غرب دائما ایران را رصد می کند، مدام نباید تبلیغ کنیم که این کالا را ساخته ایم مگر چین مدام تبلیغ می کند غرب تکنولوژی را به صورت هدفمند وارد کشور ما خواهد کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف یادآور شد: یکی از نکاتی که دولت باید به آن توجه داشته باشد حمایت از عالمان است به طوری که به اندازه ای که به ورزشکاران جوایز می دهیم باید به افرادی که اقدام بزرگ در جهت علمی انجام می دهند و نیازی از نیازهای این مردم را برطرف می کنند، نیز باید جوایز اهدا کنیم.
گلشنی با یادآوری اینکه اولویت های علمی کشور را اهل علم باید تشخیص و ارائه دهند، ابراز داشت: در ابتدای انقلاب از نظر علمی از کره جلو بودیم؛ اما امروز تمام کالاهای کره ای و چینی بازار ما را پر کرده است.
وی با اشاره به اینکه فرهنگ بیگانه در ما نفوذ کرده است گفت: یک خبرنگار آمریکایی به ایران آمد و پس از بازگشت به آمریکا گفت تهران آمریکایی ترین شهری است که دیده ام.
جذب علم و تکنولوژی باید نقادانه باشد
گلشنی با اشاره به اینکه متاسفانه ما تنها به تقلید کورکورانه از غرب توجه داشته ایم گفت: امروز ذهنیات ما به طور کلی غربی است و تنها مسائل منفی را از غرب گرفته ایم این در حالی است که جذب علم و تکنولوژی باید نقادانه باشد متاسفانه هم در میان دانشجویان و هم اساتید نسبت به غرب احساس حقارت می کینم.
وی با تاکید بر اینکه رمز موفقیت ما شکستن حس حقارت است بیان کرد: اساتید و دانشجویان ما باید حس خودکفایی را در خود زنده کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خطاب به دانشجویان یادآور شد: دانشجویان ایرانی خارج از کشور باید به نیازهای داخلی توجه کنند نه اینکه بر روی نیازهای غربی به فعالیت بپردازند همچنین پس از تحصیل به ایران برگردند اما دولت نیز باید در کشور جاذبه ایجاد کند تا دانشجویان رغبت بازگشت را داشته باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امروز غرب به دنبال بدنام کردن اسلام است و با ایجاد گروه های تکفیری به دنبال رسیدن به این هدف خود می باشد دانشجویان ایرانی خارج از کشور باید به این نکات توجه و به شبهات پاسخ دهند و روشنگری کنند.
جانا سخن از زبان ما میگویی!