به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، حجت الاسلام بیرانوند، عضو مرکز فرق و ادیان قم، روز گذشته در نشست بررسی آسیب های عزاداری که به همت کانون ثقلین دانشگاه زنجان در سالن سهروردی این دانشگاه برگزار شد، به لزوم کنار نگذاشتن عرف جوامع مختلف در زمینه عزاداری اشاره کرد و گفت: مواردی که در عرف یک جامعه نشان از حزن داشته و در مناسبتهای غمناک، به عنوان نشانه های عزادار بودن استفاده می شود، با بسیاری از تحریفات عزاداری تفاوت دارد. مثلا گل گرفتن سر و بدن، در بسیاری از نقاط، به عنوان نشانه ای از عزا محسوب می شود و به همین علت نمی شود گل گرفتن سر و بدن را در زمره رفتارهای خارج از عرف عزاداری به حساب آورد.
وی در ادامه بر تاکیدات مراجع تقلید نسبت به لزوم عزاداری صحیح اشاره کرد و افزود: علمای شیعه اصرار بر حفظ شعائر دارند و اغلب این بزرگان همچون رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید رفتارهای خارج از عرف را ناصحیح می دانند. حضرت آیت الله وحید خراسانی(مدظله العالی) فرمودند که هرگز خلفای اهل تسنن را لعن نکنید و در عزاداری از روش های گذشتگان استفاده کنید. همچنین ایشان مکررا تاکید دارند که از آهنگ های مبتذل در عزاداری ها استفاده نکنید.
عضو مرکز فرق و ادیان قم به حس تقابل بین هیات های مذهبی به عنوان یکی از آسیب های عزاداری اشاره کرد و افزود: متاسفانه گاها رقابت های شدیدی بین گروهها و هیات های مذهبی به وجود می آید. مثلا در بسیاری از هیات ها و دسته جات عزاداری مشاهده میشود که یک دسته در تلاش است تا بر دیگری با بالا بردن صدای طبل خود غلبه کند که متاسفانه از این گونه موارد بسیار وجود دارد.
بیرانوند لزوم همکاری هیات های دانشگاهی را جهت به وجود نیامدن حس رقابت و دودستگی یادآور شد و تصریح کرد: هیات های دانشگاهی باید با هم تعامل داشته باشند و مخلصانه رفتار کنند؛ زیرا در غیر اینصورت دودستگی پیش می آید. شهید بهشتی(ره)فرموده است: زبان تلخ دوست بهتر از زبان شیرین منافق است. اگر صحبت باشد همدلی ایجاد میشود که این همدلی همفکری پدیدآورده و همدلی و همفکری، همکاری را پدید می اورد.
حجت الاسلام بیرانوند اهانت به مقدسات دیگران را یکی از آسیب های بزرگ عزاداری دانست و افزود: عده ای مکرر می گویند که چرا به عایشه ای که بانی جنگ جمل بود نباید اهانت کرد؛ در حالی که این فرد مسبب ایجاد جنگ جمل و ریخته شدن خون تعداد زیادی از مسلمانان بود؟ در پاسخ باید یادآور شد که امام علی(ع) پس از جنگ جمل چه رفتاری با عایشه داشتند؟
وی افزود: حضرت دستور دادند تا محمدبن ابی بکر عایشه را با احترام به مدینه بازگردانند. به دستور امام علی (ع) تعدادی از زنان با لباس های مردانه عایشه را تا مدینه همراهی کردند. بیاییم از امیرالمومنین (ع) پیروی کنیم. آیا امام دستور به سب و لعن و اهانت به عایشه دادند؟ چرا برخی کاسه داغ تر از آش می شوند؟ اگر میخواهیم راجب فعل انجام شده توسط عایشه بحثی بکنیم می شود گفت که این رفتار مشکل داشته؛ اما اهانت لازم نیست.
وی آسیب دیگر را دخیل شدن مراسم عزاداری با خرافات و امور ناصحیح از فرهنگ مردم دانست و تصریح کرد: متاسفانه همواره عده ای سودجو از احساسات مردم سوء استفاده می کنند تا به مقاصد خود برسند. چندی قبل در اهواز دو برادر معتاد با انداختن چادری بر سر خواهر خود که کمی از لحاظ ذهنی بیمار بود، ادعای شفایافتن وی را کردند و با همین حربه توانستند مردم بسیاری را فریب داده و به بهانه دریافت نذورات آن ها جهت رفع مشکلاتشان از مردم اخاذی کردند.
این کارشناس موارد دیگری را نیز به عنوان آسیب های عزاداری مطرح کرد و افزود: مواردی مانند اصالت پیداکردن بعضی از فواید جانبی و فرعی، فراهم آوردن آزار و اذیت هایی برای دیگران در حین عزاداری، غلبه کردن بعد عاطفی و غفلت از شناخت عمیق عاشورا، تکراری بودن محتوا و شیوه های اجرای عزاداری، انجام دادن برخی رفتارها مانند نواختن شیپور و استفاده از سازهایی مثل ارگ و سنتور و غیره قرارگرفتن راس هیات در اختیار افراد کم سواد و آسیب رساندن به بدن از موارد دیگری است که می توان به عنوان آسیب های عزاداری مطرح کرد.
حجت الاسلام بیرانوند در بخش از دیگری از صحبت های خود به اهمیت مطالعه مادحین اشاره کرد و افزود: حضرت آیت الله جوادی آملی روزی فرمودند: به داد اسلام برسید چرا که اسلام دست برخی مداح ها افتاده است. مداحی امری فضیلت بخش و بسیار پسندیده است؛ اما مداحی است که مطالعه نمی کند و به دنبال شعور نیست و به اسم ابراز احساسات، امام را حضرت شراب می نامد؛ در حالی که امام در مقابل حاکم شراب خوار زمان قیام کرد.
وی ضمن هشدار نسبت به سوء استفاده رسانه های معاند از انحرافات بوجود آمده در عزاداری شیعیان تصریح کرد: بسیاری اوقات رسانه های بین المللی که در اختیار سرویس های بیگانه و معاند است تمامی این رفتارها و انحرافات را بازگو کرده و از آن سوء استفاده می کنند.
بیرانوند با انتقاد از برخی افرادی که بدون بصیرت مداحی می کنند، گفت: متاسفانه برخی بصیرت کافی ندارند و مدام تکرار می کنند چرا عقب نشینی می کنید؟ در حالی که ما از جهل عقب نشینی می کنیم.
این استاد حوزه با بیان اینکه به دلیل همین کج فهمی ها جان بسیاری از شیعیان به خطر می افتد، تصریح کرد: امروزه علت کشته شدن افراد زیادی در سوریه و عراق از همین کج رفتاری های برخی عوام است. وقتی حسینیه به بیت سگان اهل بیت تشبیه می شود همین است دیگر.
وی افزود: کودکی در یکی از هیات ها با سربند یا حسین توسط عده ای به لعن آشکار خلفای اهل تسنن فراخوانده می شود و در سوریه نیز کودکی دیگر با سربند لا اله الا الله محمد رسول الله که بر روی جنازه ای قدم می زند با خنجری در دست، شیعیان را تهدید به مرگ می کند. وقتی این گونه رفتار می کنیم، باید منتظر عواقب این چنینی هم باشیم که موشک جواب موشک است.
حجت الاسلام بیرانوند سپس به موضوع قمه زنی و عدم وجود این عمل در عزاداری های اصیل شیعیان پرداخت و تصریح کرد: قمه زنی هیچ گاه جزو فرهنگ عزاداری اسلامی نبوده است. جالب است که زمانی در سفارت بریتانیا در روز عاشورا قمه توزیع می شد. با این توجیه که نذر داریم هر ساله قمه توزیع کنیم و بدینوسیله مردم را تشویق به قمه زدن می کردند.
وی ضمن اشاره به قمه زنی در بین مسیحیان و وجود انحرافات بسیار در آیین مسیحیت تصریح کرد: پیشینه قمه زنی در مسیحیت بسیار گسترده بوده؛اما غربی ها به دلیل در اختیار داشتن قدرت رسانه، اجازه بازنشر تصاویر و اخبار پیرامون این گونه رفتار های مسیحیان را نمی دهند.
وی افزود: همچنین مسائلی مانند مصلوب کردن جزو آیین های مسیحیت است. این افراد مردم عادی را در ملا عام به صلیب می کشند. رسانه های مسیحی وقتی این قبیل آیین ها در کشورهای مسیحی نشین و توسط مسیحیان صورت می گیرد سکوت می کنند اما اگر در میان شیعیان ذره ای انحراف ببینند در بوق و کرنا می کنند و این در شرایطی است که همین افراد اجتماع عظیم اربعین را بایکوت کرده و ذره ای در رسانه های خود به این خیل عظیم اشاره نمی کنند.
بیرانوند با آوردن مثال هایی از وجود انحرافات عمیق در بین مسیحیان گفت: مسیحیان کاتولیک فیلیپین، مراسمی شبیه زنجیر زنی دارند و در این مراسم پشت خود را به طرز فجیعی زخمی می کنند. همچنین در کشورهایی مانند لائوس و نیجریه نیز گاها مشاهده شده است که به دستان پسر 15 ساله میخ کوبیده شده و این گونه برنامه ها با حضور افراد بسیار زیادی برگزار می گردد ولی تمامی این صحنه ها از دید دوربین های خبری مختلف مخفی می ماند.
بیرانوند ضمن اشاره به تلاش مجموعه رسانه ای معاند تشیع برای ضربه زدن به شیعیان گفت: آیا با جستجو در گوگل صحنه های انحرافی مسیحیت یافت می شود؛ این در حالی است که وقتی کلمه شیعه را در اینترنت جستجو می کنیم، فقط تصاویر خون، قمه زنی و آسیب رساندن به خود نشان داده می شود و همین عامل نشان از اوج دشمنی این رسانه ها با شیعه و تشیع دارد.