به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، سید محمد موسوی، دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی در کارگاه آموزشی خانواده که امروز توسط بسیج اساتید در دانشگاه جامع علمی کاربردی ایلام برگزار شد گفت: در روابط عاطفی که معطوف به رابطه جنسی هستند و پس از شکل گیری و ایجاد وابستگی، از طریق خانواده ها ادامه پیدا می کنند و سرانجام از هم می گسلند، عموما دختران متضرر خواهند شد که بعضا در قالب باج گیری عاطفی مطرح می شود؛ بنابراین اقدام به ازدواج باید از طریق خانواده ها پیگیری و انجام شود.
جذابیت ظاهری بیش ترین تأثیر غیر منطقی را بر روی افراد خواهد گذاشت
وی موضوع «صراحت» را در این خصوص با اهمیت دانست و ادامه داد: ما باید به افراد آموزش دهیم که در صورت عدم تمایل به شروع یک رابطه با صراحت و در کمال احترام «نه» بگویند در عین حالی که هیچ نیازی به بیان علت «نه» گفتن نداشته باشند.
این کارشناس مسائل روانشناسی آشنایی را تبادل احساسات- افکار و رفتار به قصد ازدواج و با نظارت خانواده تعریف و بیان کرد: جذابیت ظاهری، اولین محرک مؤثر در آشنایی می باشد که بیش ترین تأثیر غیر منطقی را بر روی افراد خواهد گذاشت. با توجه به تفاوت نگاه مردان و زنان به مقوله جذابیت، عمدتا جذابیت های ظاهری مورد نظر آقایان و جذابیت های شخصیتی مورد توجه خانم ها است.
موسوی علت وقوع بسیاری از طلاق ها را توجه صرف به ویژگی های ظاهری دانست و گفت: زمانی که ظاهر یک شخص برای فرد مقابل عادی شد اختلال به وجود خواهد آمد، به همین خاطر موضوع آرایش زنان در خانواده در قوانین کشورهای دنیا و قوانین اسلام نه تنها امری ضروری بلکه حق طبیعی آنان است.
وی در ادامه جذابیت موقعیت اجتماعی را از مؤثرترین ملاک های افراد در ازدواج توصیف کرد و گفت: مقوله جذابیت موقیعت اجتماعی بعضا در جامعه ما آن چنان اثرگذار به نظر می رسد که بسیاری از مسائل به همین خاطر نادیده گرفته می شود.
صفات منفی که نمی خواهید همسرتان داشته باشد
کارشناس مسائل روانشناسی با اشاره به تحقیق صورت گرفته توسط آندرسون، تصریح کرد: دروغگویی، بی رحمی، نفرت انگیز بودن، غیرقابل اعتماد بودن، نامهربان بودن، ریاکاری، حرص، خودپسندی، گستاخی، کوته فکری و وراج بودن، صفات منفی یک همسر به شمار می آیند که می توانند موجب اختلال در زندگی زناشویی شوند.
خطاهای دوران آشنایی
موسوی در مورد اشتباهات و تصورات غلطی که در دوران آشنایی وجود دارد، بیان کرد: یکی از اشتباهاتی که برخی اشخاص در دوران آشنایی به آن مبادرت می ورزند و به غلط آن را «صداقت» می پندارند اظهار تمام سرگذشت خود به شخص مقابل می باشد که متأسفانه می تواند منجر به القای شک و تردید نسبت به فرد در تمامی رفتارهای آینده شود.
وی دو اشتباه دیگر برخی افراد در دوره آشنایی را عدم پرسیدن سوالات کافی از شخص مقابل و مطرح کردن سوالات نامناسب تشریح کرد و گفت: بسیاری از افراد فاقد مهارت های لازم در دوران آشنایی هستند و همین امر علت وقوع بسیاری از طلاق ها در جامعه می باشد، هر چه میزان تشابه افراد بیش تر باشد ازدواج مستحکم تر خواهد بود در صورت کم بودن این تشابهات، ازدواج نیابد صورت گیرد.
کارشناس مسائل روانشناسی ادامه داد: نادیده گرفتن نشانه های هشدار دهنده مشکلات بالقوه، نادیده گرفتن یا انکار عیوب قابل توجه شخص مقابل، عجولانه سازش کردن و تصمیم گرفتن، کنار نهادن ارزش ها و علایق خود، مقدم دانستن تعهد بر تفاهم، نادیده گرفتن تردیدها، باور به توانایی تغییر دادن شخص مقابل در آینده، کاهش مشکلات در صورت ازدواج و اختلال «افسانه سیندرلا» در دختران باورها و تصورات غلط در ازدواج هستند.
موسوی دلایل صحیح ازدواج را مصاحبت و همراهی، عشق و صمیمیت، شریک حمایت کننده(نباید تنها به فکر پیشرفت خود باشیم)، شریک جنسی(البته نباید دلیل اصلی ازدواج باشد) و والد شدن معرفی کرد.
وی اضافه کرد: شورش علیه والدین، جستجوی استقلال، التیام یک رابطه شکست خورده، فشارهای خانه یا اجتماع، ازدواج های اجباری، نیاز جنسی، دلایل اقتصادی، تنهایی و استیصال، احساس گناه یا ترحم و احساس کمبود و تهی بودن دلایل نادرست افراد برای ازدواج هستند.
کارشناس مسائل روانشناسی در خصوص اهمیت رابطه جنسی در زندگی مشترک گفت: یکی از دلایل اصلی طلاق ها اعم از واقعی و عاطفی در جامعه، موضوع رابطه جنسی است که متأسفانه از یک سو آموزش های لازم در این باره ارائه نمی شود و از سوی دیگر جامعه غیر متعهد در حال ارائه آموزش های غلط در این خصوص به افراد می باشد.
موسوی افزود: رابطه جنسی یک پیش رابطه است که در این پیش رابطه، از نظر کلامی و فیزیکی باید رفتارهایی صورت گیرد. زود انزالی یا دیر انزالی از مشکلاتی است که برخی افراد به آن مبتلا هستند، بسیاری از افراد از مهارت های جنسی اطلاعات کافی ندارند و در نتیجه آن نمی توانند با یکدیگر هماهنگ باشند که این ناهماهنگی موجب ایجاد نارضایتی های جنسی خواهد شد.
افرادی که نباید با آنان ازدواج کرد
وی گفت: افراد معتاد به مواد مخدر، الکل و داروها(مگر اینکه این اشخاص ترک کنند و پزشک متخصص عدم وابستگی جسمی و روانی آنان به این مواد را تایید کند) و افرادی که به سرعت خشمگین می شوند به هیچ وجه مناسب برای تشکیل زندگی نیستند.
کارشناس مسائل روانشناسی در پایان سخنانش، موضوع اختلاف سنی زوجین را از معضلات امروز جامعه برشمرد و خاطر نشان کرد: شایان توجه است که اختلاف سنی در بین زوجین تا قبل سن ۲۵ سالگی الزامی است و از سن ۲۵ سالگی به بعد، تساوی سنی اشکالی ندارد. برتری سنی زن نسبت به مرد تا قبل از ۳۰ سالگی نامناسب و از سن ۳۰ سالگی به بعد فاقد اشکال می باشد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که نبود اشکال در اختلاف سنی به شرطی است که سایر شرایط و تشابهات برقرار باشد.
در پایان این جلسه، حجت الاسلام فریدی، ضمن تسلیت ایام فاطمیه، با ذکر روایتی از پیامبر اکرم(ص) به تشریح اهمیت مقوله اخلاق در خانواده و جامعه پرداخت.