به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در همایش روز ملی صنعت ومعدن که صبح امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد ضمن تبریک روز صنعت و معدن اظهار داشت:روز صنعت و معدن فرصت مناسبی است که همه صاحب نظران به مسائل صنعت و معدن کشور می پردازند و همه قبول دارند بخش صنعت و معدن مهم و بسیار تاثیرگذار در سرنوشت کشور است و این مسئله به امری برای اقدام و عمل تبدیل شود.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم در جهان کنونی که شرایط خاص و ویژه ای دارد حرفی برای گفتن و جایگاهی برای تاثیرگذاری داشته باشیم که همان جایگاه عملکرد نرم کشورهاست باید به مفهوم توسعه صنعتی و پیشرفت کشور باور داشته باشیم و برای آن برنامه ریزی کنیم.
جهانگیری تصریح کرد: هیچ یک از مسائل پیش روی ما بدون بالا رفتن ظرفیت های توسعه ای کشور حل نمی شود.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید براینکه توسعه ابعاد مختلفی دارد که باید در قالب برنامه مدونی اجرا شود خاطر نشان کرد: توسعه هم مادی و هم انسانی است در صورتی که با سرمایه های اجتماعی و انسانی همراه باشد قابل پیشرفت خواهد بود.
وی مهمترین مسئله پیش روی کشور را مسئله اقتصاد دانست و ادامه داد: لازمه حل مسائل اقتصادی کشور توجه به الزاماتی است که باید به آن تن دهیم و صرف اینکه بگوییم اقتصاد باید اولویت اول باشد چون بخش بالایی از مسائل کشور از جمله امنیت بسته به آن است کفایت نخواهد کرد.
جهانگیری با بیان اینکه روز صنعت و معدن امسال در شرایط مهمتری نسبت به سال های گذشته برگزار می شود گفت: در سال جاری از یک طرف روزهای پایانی دولت یازدهم را داریم و هر دولتی به دنبال نقاط قوت و ضعف خود است و از طرف دیگر در آستانه تشکیل دولت دوازدهم هستیم و مسئولین دولت دوازدهم باید به مردم معرفی شوند و بار مسئولیتی سنگین به عهده آنهاست.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به انتخابات 29 اردیبهشت یادآور شد: مردم در این انتخابات مطالبات اصلی خود را مشخص کردند و رئیس جمهور هم با مشورتی که با صاحب نظران می کند هیئت دولتی را تشکیل می دهد که به وعده های خود و مطالبات مردم پاسخگو باشد.
وی ابراز امیدواری کرد: این اجلاس در این قبیل بحث ها نیز راهگشا باشد.
جهانگیری بحث صنعت و معدن را از بحث های مهمی دانست که با بزرگ شدن خود به اقتصاد کشور نیز کمک می کنند و تصریح کرد: ما راهی جز بزرگ کردن کیک اقتصاد کشور نداریم اگر به آینده کشور فکر کنیم باید اقتصاد را متناسب با جمعیت و بیش از آن افزایش دهیم که مردم احساس کنند از زندگی بهتری برخوردارند.
**سیاست های تدوین شده در راستای صنعتی شدن یا عالمانه نبود یا تغییر آن وابسته به دولت ها بود
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: صنعت مستقیم و غیرمستقیم می تواند اقتصاد را بزرگ کند گسترش بخش کشاورزی، خدمات و... در سایه صنعت است این که چرا صنعت ایران به طور متناسب گسترش نیافته است سوالی که باید به دنبال پاسخ آن باشیم ما در دهه های گذشته با بسیاری از کشورها تمصیم به صنعتی شدن گرفتیم اما چرا ایران آن طور که باید پیشرفت نکرد؟ این ضعف ها بیش از آنکه در بخش خصوصی باشد شاید در سیاست گذاری های ما بوده سیاست گذاری های تدوین شده برای صنعتی شدن یا عالمانه نبود یا تغییر آن با دولت ها خیلی زیاد بوده است در کشورهایی که از این پیشرفت استفاده کرده اند شاهد آن بودیم که دولت ها عوض شده است اما سیاست ها تغییری نکرده است این ها ضعف هایی است که باید جبران شود.
وی ادامه داد: عملکرد بحث صنعت یعنی عملکرد بنگاه های صنعتی برای موفقیت تحت چه عواملی است دو عامل تعیین کننده یعنی محیط حاکم بر بنگاه های صنعتی و عملکرد درونی بنگاه های صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است محیط سیاست گذاری ها یکی از عوامل محیطی ثبات اقتصاد است، محیط های حاکم بر بنگاه های صنعتی به هر میزان که از ثبات بیشتری برخوردار باشد محیط برای توسعه صنعت مهیاتر است.
جهانگیری با بیان اینکه با تورم نمی توان انتظار اقتصاد با ثبات را داشت گفت: خوشبختانه در این دولت تورم مهار شده اما دولت باید طوری عمل کند که دیگر کشور شاهد تورم های بالا نباشد.
**تورم مهار شده است/ دولت طوری عمل کند که دیگر شاهد تورم های بالا نباشیم
معاون اول رئیس جمهور شاخص دیگر ثبات اقتصادی را نرخ ارز عنوان کرد و افزود: بخش خصوصی باید تحولات نرخ ارز را پیش بینی کند اتفاقاتی که در سال های قبل افتاد و باعث شد ارزش پول کشور به یک سوم تقلیل یابد نباید تکرار شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه با سیاست های دولتی نرخ ارز می تواند از روند با ثباتی برخوردار شود گفت: از این رو حتما انتظار روند باثبات ارز از دولت دوازدهم می رود.
جهانگیری در تشریح عملکرد دولت برای با ثبات نگه داشتن نرخ ارز به کاهش قیمت نفت در بازار جهانی اشاره کرد و گفت: در شرایطی نرخ هر بشکه نفت به بشکه ای سی دلار رسید اما کسی احساس نکرد در بازار ارز تلاطم ایجاد شده است.
معاون اول رئیس جمهور نرخ سود بانکی را عامل دیگری در مسئله پیشرفت اقتصاد دانست و گفت: ما در دولت یازدهم تلاش کردیم نرخ سود بانکی با دستور کاهش نیابد بلکه با روالی باشد که ساز و کار اقتصادی است از این منظر همه اقتصاددان ها معتقد بودند که در پی کاهش تورم باید کاهش نرخ سود بانکی را داشته باشیم اما این امر طوری که پیش بینی آن را می کردیم و انتظار داشتیم محقق نشد از این رو یکی از علایم ثبات اقتصاد که در دولت دوازدهم به دنبال آن هستیم کاهش نرخ سود بانکی است.
وی عامل دیگر موثر بر عملکرد بنگاه های اقتصادی را سیاست خارجی دانست و تصریح کرد: بخش خصوصی می تواند در زمینه تسهیل روابط با سایر کشورها موثر باشد اما قادر به سیاست گذاری نیست و از این منظر سیاست خارجی در دولت یازدهم سعی کرد فضایی به وجود آورد که ایران به عنوان یک کشور صاحب تمدن بتواند از حقوق بین المللی خود استفاده کند و تا حدود زیادی این توفیق نصیب دولت شد.
جهانگیری با اشاره به اجرای برجام گفت: دولت یازدهم با اجرای برجام توانست ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل کند و با این اقدام ایران به عنوان محلی برای سرمایه گذاری معرفی شود براین اساس به محض ایجاد فضای مناسب کسب و کار درایران موجی از کشورها برای سرمایه گذاری در ایران سرازیر شدند.
معاون اول رئیس جمهور در این خصوص به قرارداد توتال فرانسه با ایران اشاره کرد و گفت: زمانی که یک سری کشورهای کم تجربه در منطقه هیاهوی جنگ به پا کردند آمدن توتال فرانسه و انعقاد قرارداد با ایران به این معنی است که کشور ما اینقدر موقعیت دارد که فرانسه ریسک حضور در ایران را بپذیرد.
وی با اشاره به انتقادهای موجود در خصوص انعقاداین قرارداد گفت: پروسه انعقاد این قرارداد یک سال و نیم زمان برد و پس از ده ها رفت و امد بین منتقدین و مشورت با صاحب نظران قراردادی تهیه شد که تعارضی با قوانین کشور ندارد و منافع ملی را هم لحاظ می کند.
جهانگیری ادامه داد: ما در تعامل با دنیا به دنبال توسعه بازار هستیم کشور برای حل مسائل اقتصادی باید بازاری غیر از بازار ایران را در اختیار خود قراردهد به اعتقاد ما بخش خصوصی قادر به تولید و صادرات است.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: دولت برای خرید هواپیما با شرکت های بزرگی مثل ایرباس رایزنی کرد در این خصوص برخی معتقدند که چرا این گشایش ها در بخش هایی با اولویت های بالاتر صورت نگرفت در خصوص انعقاد قرارداد با شرکت های هواپیمایی جمهوری اسلامی پولی پرداخت نکرد که اولویت انتخاب داشته باشد ما تنها از منابع خارجی و پول بلیطی که از مسافرین خود می گیریند قسط های خرید ایرباس و سایر هواپیماها را پرداخت می کنیم.
**گاهی دعواهای داخلی را به اوج می رسانیم و تصور می کنیم تاثیری روی فعالیت های اقتصادی ندارد
وی ادامه داد: تعامل با دنیا برای ما به معنی تامین فناوری مورد نیاز است می دانیم با نیروی داخلی قادر به تامین این فناوری هستیم.
جهانگیری با انتقاد از دعاوهای داخلی گفت: گاهی دعاواهای داخلی را به اوج می رسانیم بعد فکر می کنیم تاثیری روی فعالیت های اقتصادی کشور ندارد این در حالی است که طرفین ما می دانند این دعاوها دولت را ضعیف یا قوی می کند در زمان انتخابات این قبیل دعواها همه جا هست اما بعد انتخابات کسی که دوستدار پیشرفت و مردمش باید شرایط کار را فراهم کند.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: اگر قرار است بگوییم بخش خصوصی باید میداندار کشور باشد باید در سیاست های فرهنگی هم نشان دهند طرفدار بخش خصوصی هستند.
**مهمترین پیام اصل 44: بخش خصوصی به هر اندازه می تواند پولدار باشد
وی با اشاره به سیاست های اصل 44 قانون اساسی و پیگیری آن گفت: مهمترین پیام اصل 44 ابلاغیه مقام معظم رهبری این است که بخش خصوصی می تواند به هر اندازه که می خواهد پولدار و به دنبال کارهای بزرگ باشد این سیاست هایی است که مقام معظم رهبری ابلاغ فرمودند و براساس قانون باید به آن عمل کرد.
جهانگیری تصریح کرد: معظم له با ابلاغ این سیاست ها یک گره بزرگ از اقتصاد ما باز کردند.
**فساد توسعه یافته مانع توسعه کشور است
معاون اول رئیس جمهور مسئله بعدی برای توسعه و پیشرفت کشور را ریشه کنی فساد عنوان کرد و افزود: فساد باید از این کشور ریشه کن شود تا فساد و رانت باشد بخش خصوصی واقعی شکل نخواهد گرفت و همه باید برای ریشه کنی فساد متحد شویم.
وی تصریح کرد: متاسفانه فساد توسعه یافته است و مانع توسعه کشور شده و مبارزه با آن جز با شفافیت قوانین روشن و انگشت نمایی چهره هایی که به دنبال رانت هستند نمی تواند عملیاتی شده و اقتصاد را توسعه دهد.
جهانگیری مسئله بعدی را مبارزه با قاچاق دانست و تصریح کرد: با قاچاق باید مبارزه شود صادرات و واردات باید تابع ساز و کارهای اقتصادی باشد که براساس برنامه سوم توسعه مشخص شده است براین اساس این ساز و کار تعرفه و موارد فنی است که باید به طور همزمان از تولید کننده و مصرف کننده حمایت کند.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: بنگاه های ما باید از ساختار مناسبی برخوردار باشند از نیروی انسانی مناسب تا آموزش های حین خدمت هم چنین تحقیق و توسعه در بنگاه ها مسئله مهمی است بنگاهی که نوآوری را از سرفصل های اقدامات خود حذف کند به زودی از گردونه فعالیت حذف خواهد شد.
وی ادامه داد: ساختار مالی بنگاه ها مناسب و ساختار فناوری نیز به روز باشد براین اساس ما باید هم محیط پیش برنده ای برای اقتصاد درست کنیم و هم بنگاه ها را جلو ببریم.
جهانگیری در ادامه با مخاطب قراردادن فعالین اقتصادی حاضر در این همایش تصریح کرد: من با شناختی که از شما دارم مطمئنم که با کمک شما می توان موانع توسعه در کشور را برطرف کنیم و چالش هایی مثل بیکاری و معیشت را از پیش روی ملت برداریم چون دولت دوازدهم دولت شماست و به انتخاب شما روی کار آمده است.
معاون اول رئیس جمهور یکی از اقدامات دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی را افزایش صادرات غیرنفتی دانست و افزود: براین اساس کارگروهی متشکل از وزیر اقتصاد ، امور خارجه و صنعت معدن و تجارت باید مرتبا صادرات غیرنفتی را رصد کنند هم چنین منابع ریالی برای حمایت از صادرات تامین شود که در این خصوص صندوق توسعه ملی و بانک ها پذیرفته اند این کار را انجام دهند.
وی تصریح کرد: ما باید شرکت های بزرگ صادراتی را ایجاد کنیم تا از بازارهایی مثل روسیه که در نزدیکی ما هستند استفاده کنیم هم چنین راهکارهایی برای حل مشکلات بنگاه های کوچک و متوسط که با مشکل روبه رو شده اند بیندیشیم براین اساس سال 96 سعی کردیم مدیریت کارامدی برای بنگاه های بزرگ حاکم شود چون نظام مدیریتی بنگاهداری، باید تبدیل به یک کار حرفه ای شود.
جهانگیری تصریح کرد: در این عرصه مدیرانی که فکر می کنند وقتی در مسند کاری قرار بگیرند نمی توانند کاری انجام دهند اینقدر عرق ملی داشته باشند که خودشان پای کار نیایند وقتی کاری در یک سطح ملی مثل درخواست مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری مطرح می شود من نمی دانم یک کارشناس و مدیر چه طور برای منافع خود جلوی اجرای آن را می گیرد.
معاون اول رئیس جمهور در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد: دولت دوازدهم پرانرژی و قوی تر بتواند مطالبات مردم و بخش خصوصی را پیگیری کند.